În perimetrul sediului brigăzii nr. 3 Constanţa a Antreprizei nuclear-montaj Bucureşti (lângă Întreprinderea mecanică navală) a fost amplasată o turbină eoliană. Unicat din punctul de vedere al concepţiei (cum susţine autorul), instalaţia, proiectată pentru o putere de 5 kWh, nu a intrat însă în funcţiune… de altfel, ziarul nostru a mai scris în urmă cu câţiva ani despre această turbină.
Ce s-a făcut de atunci, care este stadiul lucrărilor, la ce rezultate s-a ajuns în momentul de faţă, cum a sprijinit colectivul unităţii al întreprinderii tutelare această iniţiativă? Iată doar câteva dintre întrebările care ne-au determinat să revenim la unitatea amintită. Din discuţiile purtate cu factorii de conducere ai brigăzii şi cu ajutorul proiectului au rezultat însă două puncte de vedere... diametral opuse.
Dumitru Sacalov, electrician la brigada nr. 3 Constanţa a Antreprizei nuclear-montaj Bucureşti, autorul proiectului: "Am început construcţia propriu-zisă în 1982. Comparativ cu sistemele realizate şi cunoscute până în prezent, această turbină prezintă o serie de avantaje - rezistenţă, stabilitate, fiabilitate, preţ de cost redus. O parte din elementele şi accesoriile ce intră în construcţii sau dezafectarea unor instalaţii industriale scoase din uz. Turbina este prevăzută, de asemenea, cu un sistem de protecţie împotriva distrugerii (în perioadele cu vânturi puternice), prin comandă electronică efectuându-se închiderea automată a elementelor active ale turbinei. Am montat, deocamdată, trei pale din cele nouă, câte trebuie să aibă turbina. După terminarea întregii operaţiuni, se poate trece la probele de testare. Ţin să menţionez însă că pe parcurs am fost confruntat cu o serie de greutăţi - în principal, lipsa unor materiale necesare realizării palelor. De asemenea, între timp am fost detaşat pe o perioadă de peste un an în altă unitate a antreprizei. Sper să obţin mai mult sprijin din partea conducerii brigăzii pentru terminarea lucrărilor".
Ing. Gheorghe Iustin, şeful brigăzii nr. 3 Constanţa a ANM Bucureşti: "Da, este adevărat, instalaţia nu a produs până acum - aceasta şi datorită faptului că autorul ei mai are de rezolvat o serie de probleme tehnice, legate de suprafaţa palelor şi reglajul lor, în funcţie de intensitatea vântului. Noi i-am asigurat o serie de materiale necesare construcţiei turbinei şi i-am dat tovarăşului Sacalov un termen de finalizare. Totodată, am trimis toată documentaţia privind turbina eoliană la Antrepriza nuclear-montaj Bucureşti, serviciul de specialitate, pentru a fi analizată dacă întruneşte condiţiile tehnice de funcţionare. Aceasta s-a întâmplat în urmă cu aproape un an. De atunci nu am primit nici un răspuns. Aşteptăm în continuare o confirmare în acest sens şi - pe baza acesteia - vom continua lucrările...".
Deci marea problemă care se pune acum este cea a unui aviz de specialitate şi a omologării instalaţiei. Dar din discuţiile purtate cu ambele părţi a reieşit că acest lucru se putea face mai demult, turbina fiind de un real folos pentru satisfacerea unor necesităţi utilitare. Prin energia electrică produsă, ea poate asigura iluminatul exterior şi interior al spaţiilor de lucru din cadrul brigăzii, ca şi încărcarea bateriilor de acumulatoare auto, pornirea pe timpul friguros a utilajelor din parcul auto al brigăzii etc. Cert este că, deocamdată, turbina eoliană se află aproape în acelaşi stadiu ca acum trei ani... (!?!). Se cuvine, credem, ca, de vreme ce conducerea brigăzii şi-a dat acordul pentru amplasarea şi construcţia instalaţiei în incinta unităţii, să se facă toate demersurile necesare pentru finalizarea lucrărilor. Bineînţeles, soluţii se puteau găsi, mai ales că la Constanţa avem o filială a Institutului de cercetare ştiinţifică şi inginerie tehnologică pentru electrotehnică din Capitală, ai cărei specialişti puteau fi consultaţi în ceea ce priveşte datele tehnice ale proiectului.
Marian SARAGEA - Dobrogea nouă, jud. Constanţa, nr. 12603 din 1989
Citește pe Antena3.ro