x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Scînteia Special De trei ani în acelaşi stadiu de execuţie

De trei ani în acelaşi stadiu de execuţie

11 Apr 2009   •   00:00

În perimetrul sediului brigăzii nr. 3 Constanţa a Antreprizei nuclear-mon­taj Bucureşti (lângă Întreprin­derea mecanică navală) a fost am­plasată o turbină eoliană. Unicat din punctul de vedere al concepţiei (cum susţine autorul), instalaţia, proiectată pentru o putere de 5 kWh, nu a intrat însă în funcţiune… de altfel, ziarul nostru a mai scris în urmă cu câţiva ani despre această turbină.



Ce s-a făcut de atunci, care este stadiul lucrărilor, la ce rezultate s-a ajuns în momentul de faţă, cum a sprijinit colectivul unităţii al întreprinderii tutelare această iniţiativă? Iată doar câteva dintre întrebările care ne-au determinat să revenim la unitatea amintită. Din discuţiile purtate cu factorii de conducere ai brigăzii şi cu ajutorul proiectului au rezultat însă două puncte de vedere... diametral opuse.

Dumitru Sacalov, electrician la brigada nr. 3 Constanţa a Antreprizei nuclear-montaj Bucureşti, autorul proiectului: "Am început construcţia propriu-zisă în 1982. Comparativ cu sistemele realizate şi cunoscute până în prezent, această turbină prezintă o serie de avantaje - rezistenţă, stabi­litate, fiabilitate, preţ de cost redus. O parte din elementele şi accesoriile ce intră în construcţii sau dezafectarea unor instalaţii industriale scoase din uz. Turbina este prevăzută, de asemenea, cu un sistem de protecţie îm­po­triva distrugerii (în perioadele cu vânturi puternice), prin comandă electronică efectuându-se închiderea automată a elementelor active ale turbinei. Am montat, deocamdată, trei pale din cele nouă, câte trebuie să aibă turbina. După terminarea întregii operaţiuni, se poate trece la probele de testare. Ţin să menţionez însă că pe parcurs am fost confruntat cu o serie de greutăţi - în principal, lipsa unor materiale necesare realizării palelor. De asemenea, între timp am fost detaşat pe o perioadă de peste un an în altă unitate a antreprizei. Sper să obţin mai mult sprijin din partea conducerii brigăzii pentru terminarea lucrărilor".

Ing. Gheorghe Iustin, şeful brigăzii nr. 3 Constanţa a ANM Bucureşti: "Da, este adevărat, instalaţia nu a produs până acum - aceasta şi datorită faptului că autorul ei mai are de rezolvat o serie de probleme tehnice, legate de suprafaţa palelor şi reglajul lor, în funcţie de intensitatea vântului. Noi i-am asigurat o serie de materiale necesare construcţiei turbinei şi i-am dat tovarăşului Sacalov un termen de finalizare. Totodată, am trimis toată documentaţia privind turbina eo­liană la Antrepriza nuclear-montaj Bucureşti, serviciul de specialitate, pentru a fi analizată dacă întruneşte condiţiile tehnice de funcţionare. Aceasta s-a întâmplat în urmă cu aproape un an. De atunci nu am pri­mit nici un răspuns. Aşteptăm în continuare o confirmare în acest sens şi - pe baza acesteia - vom continua lucrările...".

Deci marea problemă care se pune acum este cea a unui aviz de speciali­ta­te şi a omologării instalaţiei. Dar din discuţiile purtate cu ambele părţi a reieşit că acest lucru se putea face mai demult, turbina fiind de un real fo­los pentru satisfacerea unor nece­si­tăţi utilitare. Prin energia electrică produsă, ea poate asigura iluminatul exterior şi interior al spaţiilor de lu­cru din cadrul brigăzii, ca şi în­căr­carea bateriilor de acumulatoare auto, pornirea pe timpul friguros a uti­lajelor din parcul auto al brigăzii etc. Cert este că, deocamdată, turbina eoliană se află aproape în acelaşi stadiu ca acum trei ani... (!?!). Se cuvine, credem, ca, de vreme ce conducerea brigăzii şi-a dat acordul pentru am­pla­sarea şi construcţia instalaţiei în in­cinta unităţii, să se facă toate de­mersurile necesare pentru fi­na­li­za­rea lucrărilor. Bineînţeles, soluţii se puteau găsi, mai ales că la Constanţa avem o filială a Institutului de cer­cetare ştiinţifică şi inginerie tehnologică pentru electrotehnică din Ca­pitală, ai cărei specialişti puteau fi consultaţi în ceea ce priveşte datele tehnice ale proiectului.   
Marian SARAGEA - Dobrogea nouă, jud. Constanţa, nr. 12603 din 1989

×
Subiecte în articol: special