În întreaga sa activitate, delegaţia va promova activ poziţia României,
concepţia şi iniţiativele tovarăşului Nicolae Ceauşescu, secretar
general al Partidului Comunist Român, preşe-dintele Republicii
Socialiste România, cu privire la oprirea cursei înarmărilor, în
primul rând a celor nucleare, şi trecerea la dezarmare, lichidarea
primejdiei de război şi asigurarea dreptului suprem al popoarelor, al
oamenilor la existenţă, la libertate şi independenţă, la viaţă, la
pace. În mod special, delegaţia va reafirma şi promova în cadrul
conferinţei considerentele şi propunerile României, ale
preşedintelui Nicolae Ceauşescu, cu privire la problemele
dezarmării şi direcţiile de acţiune pentru soluţionarea lor.
În ce priveşte orientările de principiu ale activităţii Conferinţei pentru dezarmare:
– Delegaţia va susţine că nu este posibil să se asigure eliminarea doar a unora sau a altora din armele nucleare sau chimice şi nici prin aşa-numita "descurajare nucleară" sau alte concepţii ce promovează cursa înarmărilor. Dimpotrivă, securitatea se poate realiza numai prin dezarmare, în toate domeniile, prin eliminarea concomitentă a armelor chimice, nucleare şi a altor arme de distrugere în masă. Numai adoptarea unor asemenea măsuri oferă garanţia că nu vor mai apărea încercări de folosire a forţei şi a ameninţării cu forţa din partea unor state faţă de altele şi se va înlătura orice posibilitate de şantaj cu folosirea unei arme sau alteia.
Va sublinia că, ţinând seama de evoluţiile intervenite în producerea armelor de distrugere în masă, de pericolul mare pe care îl reprezintă armele nucleare şi chimice, eliminarea concomitentă a acestor arme, trecerea la dezarmarea generală constituie obiectivul major al etapei actuale.
– Pornind de la aceste realităţi, delegaţia va acţiona ca noua sesiune a Conferinţei pentru dezarmare de la Geneva să contribuie la aşezarea bazelor unui proces efectiv de negocieri de dezarmare nucleară şi chimică, care să se desfăşoare simultan. Să fie adoptate măsuri care să ducă la eliminarea totală a armelor nucleare, chimice şi a altor arme de distrugere în masă, la interzicerea acestora şi distrugerea stocurilor existente. Măsurile să fie privite în mod unitar, ca părţi ale unui ansamblu de acţiuni menite să contribuie la stabilitatea în lume, să situeze relaţiile dintre state pe baze noi, de egalitate în drepturi, respectare a independenţei şi suveranităţii, neamestec în treburile interne, eliminare a forţei şi ameninţării cu forţa.
– Având în vedere caracterul reprezentativ al Conferinţei, ca unic for multilateral de negociere în domeniul dezarmării (40 de state), delegaţia va acţiona ca obiectivele de mai sus să fie cuprinse în cadrul proiectului programului global de dezarmare ce este în curs de negociere la Geneva şi care conţine acţiuni şi măsuri care să fie realizate de organismele de negocieri existente, precum şi de state la nivel regional, bilateral sau unilateral, în toate domeniile dezarmării. Un asemenea program ar urma să asigure o legătură mai strânsă între negocierile bilaterale, cele regionale şi cele cu caracter universal, astfel încât măsurile adoptate să se completeze reciproc, cuprinzând ansamblul problemelor dezarmării.
În ce priveşte punctele concrete aflate pe ordinea de zi, delegaţia va acţiona după cum urmează:
1. Dezarmarea nucleară
Delegaţia va insista asupra necesităţii intensificării tratativelor dintre Uniunea Sovietică şi Statele Unite privind reducerea cu 50% a armelor strategice şi încheierea unui acord în acest domeniu în anul 1989. Va sublinia că este necesar să înceapă negocieri, cu participarea tuturor statelor, pentru lichidarea totală a armelor nucleare şi punerea lor în afara legii.
Delegaţia va propune:
– Trecerea urgentă la elaborarea unui Tratat universal privind interzicerea şi eliminarea totală, în etape, a armelor nucleare. Un asemenea acord să prevadă interzicerea producerii, perfecţionării şi experimentării armelor nucleare, distrugerea stocurilor existente şi a mijloacelor de transportare a lor la ţintă.
– Pentru negocierea Tratatului universal de interzicere şi lichidare a armelor nucleare să se constituie un organism special la care să participe toate puterile nucleare, precum şi celelalte state.
– Trecerea la tratative concrete pentru eliminarea armelor nucleare tactice, cu rază scurtă de acţiune.
– Până la lichidarea totală a armelor nucleare, statele posesoare de asemenea arme să şi le retragă în limitele frontierelor lor naţionale.
– De asemenea, să se creeze zone libere de arme nucleare şi chimice, armele nucleare şi chimice find privite în strânsă unitate, pentru ca regiuni cât mai întinse ale globului să fie scoase de sub incidenţele pericolului acestor arme de distrugere în masă. Transformarea Balcanilor într-o zonă de pace, cooperare şi bună vecinătate, liberă de arme nucleare şi chimice, fără trupe şi baze militare străine, stabilirea de asemenea zone şi alte regiuni.
2. Interzicerea experienţelor nucleare.
Delegaţia va propune:
– Încetarea de urgenţă a tuturor experienţelor cu arma nuclară şi trecerea la negocierea unui acord cu participare universală privind oprirea perfecţionării acestor arme. În acest sens, se va sublinia importanţa iniţiativei de amendare a Convenţiei universale din 1963 privind interzicerea efectuării de experienţe nucleare în cele trei medii – atmosferă, apă şi spaţiu cosmic – prin extinderea acesteia şi asupra mediului subteran, în care au loc în prezent experienţele. Se va arăta că România a comunicat acordul pentru convocarea unei conferinţe internaţionale pe această temă şi va lua parte activă la lucrări. Se va sublinia că negocierile în curs dintre URSS şi SUA pentru limitarea treptată a numărului şi puterii experienţelor nucleare nu pot fi considerate decât paşi intermediari, obiectivul final trebuind să fie oprirea şi interzicerea tuturor experienţelor cu arma nucleară.
– Crearea unui sistem internaţional de control asupra respectării angajamentelor de încetare a experienţelor nucleare, asumate de state, prin constituirea unei reţele de comunicaţii între staţiile seismice existente. Se va reconfirma disponibilitatea ţării noastre de a participa, cu mijloacele tehnice pe care le posedă (staţia Cheia), la acest sistem de verificare.
Arhivele Naţionale, Fond CC al PCR – Secţia Cancelarie, dos. nr. 3/1989