x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Scînteia Special Grecia – România, 0-0, în preliminariile CM 1990

Grecia – România, 0-0, în preliminariile CM 1990

de Marius Mihalcea    |    27 Iun 2009   •   00:00
Grecia – România, 0-0, în preliminariile CM 1990
Sursa foto: Revista Sport/

Foarte bine plasată în cursa pentru calificarea la Campionatul Mondial din Italia, după succesele categorice obţinute în toamna lui ’88, 3-1 cu Bulgaria, la Sofia, şi 3-0 cu Grecia, la Bucureşti, reprezentativa României a susţinut în primăvara lui '89 alte două examene de foc.



Primul dintre acestea a fost meciul revanşă cu Grecia, de la Atena, programat într-o zi de miercuri, la 26 aprilie. O partidă pe care selec­ţionerul de atunci al "tricolorilor", Emeric Ienei, a avut ocazia să o pregătească în compania unor adversari de calibru, amicalul de gală de la Sibiu cu Italia, câştigat de ai noştri cu 1-0 prin golul înscris de Sabău, fiind cel mai bun exemplu în acest sens.

Înaintea disputei de pe Stadionul Olimpic, atât presa elenă, cât şi suporterii greci erau destul de sceptici în ceea ce priveşte şansele echipei lor. "În Piaţa Omonia, mai zgomotoasă ca oricând, amatorii de pariuri nu prea găsesc parteneri. Am auzit spunându-se că în raportul şanselor trebuie să se pornească de la cota 9-1, într-atât de bine este cotată echipa României.

Fără îndoială că «tricolorii» se bucură de o mare popularitate aici, la Atena. Se acreditează mereu ideea că o formaţie care cuprinde jucători de talia lui Hagi, Sabău şi Lăcătuş întruneşte condiţiile clasei continentale. În ziarul Athletiki Icho este un titlu deosebit de atrăgător: «România - o nouă forţă în fotbalul mondial!?»", relata trimisul ziarului Sportul la faţa locului în preziua meciului, marele Ioan Chirilă. "Va trebui să jucăm cu mult calm această partidă şi să eliminăm ideea că de ea depinde totul! Dacă vom proceda aşa, superioritatea echipei noastre, cunoscută de altfel, se va putea concretiza", declara Fane Iovan. "Vom câştiga cu 2-0", era de părere Sabău.

A doua zi, în infernul de pe «Olimpic», România nu a mai fost însă aceeaşi echipă din precedentele meciuri de calificare sau din testul cu Italia şi nu a obţinut decât o remiză albă. Tot Ioan Chirilă a tras şi concluziile "unui joc de mare luptă, la capătul căruia echipa noastră a obţinut un punct preţios în perspectiva calificării": "În faţa unui pressing aproape permanent, «tricolorii» n-au găsit întotdeauna soluţiile cele mai bune.

Ei au început jocul în cadrul unei superiorităţi tehnico-tactice remarcabile, care s-a prelungit pe parcursul a 25 de minute, după care au slăbit ritmul, permiţând «furioşilor» înaintaşi greci (mai ales lui Saravakos) incursiuni foarte periculoase...

Dacă facem bilanţul general al acestei partide, vom putea spune că a fost rezultatul jocului mult sub va­loare al lui Hagi, Cămătaru, Sabău, care, cu excepţia unor frumoase incursiuni, au manifestat lipsă de inventivitate şi decizie în fazele de finalizare... Socotim că rezultatul de egalitate este echitabil, preţios pentru «tricolori», chiar dacă fotbaliştii greci s-au avântat în final într-un joc ofensiv cu totul remarcabil.

Din fericire, apărarea noastră (în frunte cu Lung) a rezistat cu brio, a ieşit cu mingi bune pentru «mijloc», dar acţiunile noastre n-au mai avut tempoul obişnuit, exceptând poate râvna lui Mateuţ, care a încercat să suplinească jocul mai palid al coechipierilor săi. Gh. Popescu a lăsat impresia că nu se împacă cu acest rezultat de egalitate, forţând intrări spectaculoase în final.

Din păcate, forma slabă a atacanţilor a făcut ca victoria să nu revină echipei noastre. Acest rezultat de egalitate, obţinut după o luptă aspră, în compania unei echipe mai hotărâtă ca oricând, menţine cursa în «doi» România - Danemarca, mai ales după rezultatul de la Sofia".

În celălalt meci al grupei, Danemarca a învins Bulgaria, la Sofia, pe Stadionul "Vasil Levski", cu scorul de 2-0, prin golurile marcate de Povlsen (min. 41) şi Brian Laudrup (min. 89).
Alte rezultate înregistrate în aceeaşi zi în preli­minariile Campionatului Mondial din Italia, zona europeană: grupa a 2-a: Anglia - Albania 5-0 (Lineker '5, Beardsley '12, '64, Waddle '72, Gascoigne '88); grupa a 3-a: URSS - R.D. Germană 3-0 (Dobrovolski '3, Litovcenko '20, Protasov '40); grupa a 4-a: Olanda - R.F. Germania 1-1 (Van Basten '87 / Riedle '68); grupa a 5-a: Scoţia - Cipru 2-1 (Johnstone '27, McCoist '63 / Nicolaou '62); grupa a 6-a: Irlanda - Spania 1-0 (Stapleton '16), Malta - Irlanda de Nord 0-2; grupa a 7-a: Portugalia - Elveţia 3-1 (Joao Pinto '48, Frederico '56, Paneira '69 / Zuffi 64).


Grecia - România 0-0
● Stadion Olimpic; teren bun; timp ideal pentru fotbal; spectatori - circa 20.000; Şuturi: 16-12 (pe poartă: 6-5); Cornere: 6-4.
● Grecia: Ikonomopoulos - Apostolakis, Mavridis, Manolos, Hatziatanasiu - Papadopulos (min. 66 Bo­novas), Tsaluhidis, Savidis, Siamdakis - Saravakos, Samaras.
● România: Lung - Iovan, Bumbescu, Rednic, Klein - Sabău, Gh. Popescu, Mateuţ, Lupescu (min. 79 I. Dumitrescu), Cămătaru (min. 89 Vaişcovici), Hagi.
● A arbitrat: Huber Schmidt (R.F. Germania)
● Cartonaşe galbene: Papadopulos, Bumbescu, Klein, Apostolakis.

Clasament
1. România        3    2    1    0    6-1    5p
2. Danemarca    3    1    2    0    4-2    4p
3. Grecia           3    0    2    1    1-4    2p
4. Bulgaria         3    0    1    2    2-6    1p

×
Subiecte în articol: special romania