În ultimii 15-20 de ani, Tulcea a devenit oraşul unei industrii puternice, al turismului, şi în care s-au construit peste 20.000 de apartamente.
Se acordă de toţi locatarii atenţia cuvenită întreţinerii corespunzătoare şi folosirii civilizate a locuinţelor primite de la stat? Răspunsul la întrebare este, din păcate, negativ, aşa cum a reieşit din ancheta noastră întreprinsă recent, care a relevat că nu puţini locatari încalcă flagrant nu numai legea, dar şi simţul de bun gospodar faţă de casa care i s-a dat spre folosinţă.
Frumuseţea se află în om, în faptele şi în gândurile sale. Ea se manifestă în eforturile zilnice ale fiecăruia dintre noi. Unul dintre aceste gânduri este şi acela de a întreţine şi gospodări cât mai bine apartamentul, de a ne face astfel viaţa mai frumoasă.
Legat de această problemă, trebuie arătat că sunt, într-un fel, două categorii de cetăţeni. Unii, majoritatea, aduc (prin muncă şi cheltuială) substanţiale îmbunătăţiri apartamentelor primite spre folosinţă. Cu cât mai mult fac acest lucru, cu cât constructorii au lăsat şi lasă (în ultimii ani) prea multe lucrări neterminate sau executate de mântuială.
Alţii, însă, au primit (în general) locuinţe bune, cu tot ce a fost necesar, dar, din lipsă de respect faţă de bunul obştesc, de spirit gospodăresc, le-au depreciat într-un timp foarte scurt şi în aşa măsură, încât nu mai spui că te afli într-un apartament, ci în cu totul altceva.
Ne vom referi aici la cea de-a doua categorie de cetăţeni, supunând atenţiei publice comportamentul necivilizat al unora faţă de casa primită din partea statului nostru socialist.
Pe Str. Alunişului, am intrat (împreună cu tovarăşul Paul Stănescu, tehnician la Secţia de prestări servicii în activitatea fond locativ a IJGCL) în mai multe apartamente. Ce am putut vedea la familia Bectaş Zulfi de la blocul C1, sc. B, ap. 19? Încă de la intrare ne-am dat seama că locatarii se complac într-un mediu de viaţă insalubru, dezgustător. Uşa de la intrare în apartament este deteriorată, prevăzută cu belciuge şi sârmă în loc de broască. Baia (unde nu mai există chiuvetă) are pereţii negri, igrasioşi din cauza instalaţiei sanitare defecte. Pereţii camerelor sunt murdari şi coşcoviţi. Multe stricăciuni şi în apartamentul familiei Evdochimov Isac (acelaşi bloc, apartamentul 1). De cinci ani s-a mutat aici şi nu a reuşit să facă măcar o dată curăţenie, să remedieze defecţiunile la uşi (rupte, fără broaşte) şi la instalaţia sanitară. Aceleaşi constatări şi în apartamentul nr. 8 (de pe aceeaşi scară), unde stă Bahar Eleonora, cu fiica.
Constantin Dolniceanu - Delta (jud. Tulcea), nr. 2.089/1989
Citește pe Antena3.ro