x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Scînteia Special Iuga intenţiona să scrie un documentar despre deţinuţii politici

Iuga intenţiona să scrie un documentar despre deţinuţii politici

13 Iul 2009   •   00:00

Extras din dosarul de urmărire informativă a lui Dumitru Iuga, provenit din arhiva CNSAS



Strict secret
Unitatea Militară 0632/A Bucureşti
Nr. 0275388 din 29.03.1989
Către Unitatea Militară 0800/S Bucureşti


Despre deţinutul Iuga Dumitru, condamnat 6 ani închisoare pentru comiterea infracţiunii de complot, aflat în executarea pedepsei în penitenciarul Aiud, se deţin date din care rezultă că acesta continuă să se menţină pe o poziţie ostilă, fiind refractar la activităţile de influenţare şi descurajare întreprinse. Recent, cel în cauză şi-a manifestat intenţia ca, după punerea în libertate - 09.09.1989 - să redacteze un documentar referitor la unii deţinuţi condamnaţi pentru infracţiuni contra securităţii statului, împreună cu care a fost încarcerat. Speră ca după punerea în libertate să fie sprijinit de unii colegi de la Televiziunea Română pentru a-şi continua activitatea duşmănoasă.

Dintre foştii condamnaţi pentru infracţiuni contra securităţii statului pe care i-a cunoscut, Iuga Dumitru apreciază că singurii pe care poate să conteze pentru materializarea ideilor sale sunt Liţoiu Nicolae şi Borbely Erno. Deţinutul apreciază că, în situaţia în care nu va putea acţiona în ţară, va pleca definitiv în străinătate, unde îşi va continua activitatea ostilă. Cu aceste aspecte au fost informate Direcţia I şi Securităţile judeţene Prahova şi Harghita.

Note: Tov. Velţănescu: Noi am stabilit exact ce facem.
Semnează colonel Deleanu Vasile. Atenţie ! 150 s.110 Tov. col. Deleanu Cooperare cu Dir. I-a I.J. (Inspectoratul Judeţean, n.r.) Prahova şi I.J. Harghita

×
Subiecte în articol: special