x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Scînteia Special "M-aţi prins!", recunoştea meşterul

"M-aţi prins!", recunoştea meşterul

02 Apr 2009   •   00:00

Oraşul de la apa Ozanei a cunoscut, într-un timp scurt, frumoase împliniri pe toate coordonatele; inclusiv în domeniul prestărilor de servicii către populaţie.



Extinderea şi diversificarea lor continuă impun însă - fapt confirmat în cele mai multe situaţii - şi o creştere a solicitudinii faţă de cetăţeni. Iată însă şi reversul medaliei, oferit de unii lucrători din acest domeniu.

Ne aflăm la atelierul de reparaţii ceasuri şi ochelari al Coperativei "Arta decorativă". Aşteptăm ca Vasile Solomeia să repare ceasul clientului din faţa noastră. Până la urmă, îi dă de capăt. Omul, fireşte, întreabă cât costă. "Păi... 14 şi cu 21 fac 35". Ia banii şi, cu o naturaleţe demnă de invidiat, îi bagă în propriul buzunar. Clientul vrea să-l întrebe ceva pe meseriaş, dar renunţă şi pleacă. În schimb, îl întrebăm noi, de chitanţă. "M-aţi prins, m-aţi prins, ce să mai zic!" Să fie oare un incident?, cum ne-a asigurat S.V. Nu credem! În timpul în care stăteam la rând, o bătrânică îşi îndreaptă paşii către ghişeul de alături, la ochelari.

Sfioasă, dă să întrebe ceva. "Mai aşteaptă oleacă, nu vezi că am treabă?", îi taie scurt vorba Constantin Iosub. După care îşi face timp şi pentru ea. Dar iată în ce fel: "Ce vrei, mătuşă?". "O pereche de ochelari, mamă." "Ai mai purtat ochelari?". "Da." "Atunci ia şi-i încearcă pe ăştia! Ce fel de ramă vrei?." Şi dialogul a continuat tot pe acest ton, lipsit de cea mai elementară urmă de politeţe. Asemenea scenă nu poate să nu uimească şi mai ales să îndurereze, oare cu mama sa tot aşa se poartă?!

De cum intri în secţia de blănărie a CPADM Târgu-Neamţ îţi dai seama imediat că grija pentru marfa clientului, spiritul gospodăresc sunt aici în mare suferinţă. Sticle de toate mărimile, culorile, etichetele, tronau sub masă. "Sunt pentru tineri", ne-a spus Nicolae Mosor, şeful secţiei. O fi şi ăsta la fel de diversificat!

Dar pe noi ne interesa, de fapt, altceva. Mihai Alexiuc din Paşcani ne-a reclamat faptul că din iulie 1988, a dat aici un cojoc la îmbrăcat şi că de atunci face naveta la Târgu-Neamţ, "ba marţea, ba joia, ba sâmbăta, de la o săptămână la alta, după gusturile lui Nicolae Mosor". În final, ne roagă să găsim noi un ac pe măsura... obrazului şefului de secţie, ca să poată îmbrăca măcar la... vară cojocul, că iarna şi aşa a trecut. Iată însă cum se justifică şeful de secţie: "Chiar zilele trecute l-am anunţat printr-o telegramă că-i gata cojocul". "Uitaţi-vă, e aici." "Abia acum?" - întrebăm noi. "L-am terminat mai demult. L-am trimis prin poştă, dar am greşit adresa şi a venit înapoi."

Observăm însă că, de fapt, cojocul nu e gata. "L-am descusut, ne-am gândit că nu i-a plăcut." Mai întrebăm dacă a fost achitat de client. "Nu" - vine răspunsul. Cerem însă chitanţierul şi, la numărul 75814, era trecut numele Mihai Ale­xiuc. Achitase suma de 507 lei. "Uitasem, a plătit la aducere". Şi urmează tot felul de explicaţii cusute cu aţă albă, de-a dreptul jenante. Recunoaşte, până la urmă, că este vinovat: cojocul nu fusese lucrat. Regretă, dar nu faptele sale, ci, pur şi simplu, că... a acceptat să primească comanda.

Aducem toate acestea la cunoştinţa tovarăşului Gavril Florescu, preşedintele CPADM Târgu-Neamţ. Suntem asiguraţi că, în cel mai scurt timp, se vor lua măsurile cuvenite. Ca dovadă, a doua zi pri-mim, din partea sa, telefon la redacţie şi suntem informaţi că Nicolae Mosor a plecat personal la Paşcani cu cojocul clientului. Deci, se poate! Numai de-ar ţine!
Tina CONDREA - Ceahlăul, jud. Neamţ, nr. 2696 din 1989


Ca în fiecare zi de vineri, în piaţa agroalimentară din Petroşani multe gospodine şi mulţi cetăţeni îşi făceau cumpărături de produse ale primăverii. Printre ei erau şi conducători ai unor autovehicule proprietate socialistă care au venit la piaţă cu maşinile. Agenţii de circulaţie au constatat că la ora 19 erau parcate autovehiculele 31 HD 5218, 31 HD 8879, 31 HD 4597, 21 HD 1322, 31 HD 4128, toate aparţinând SUCT Petroşani, 31 HD 960, de la OGA Deva, 31 HD 4578 de la ACM Petroşani, 31 HD 8153 de la UMTCF Deva, 31 HD 5134 de la IGCL Petroşani. Fără îndoială că la acea oră aceste autovehicule trebuiau să fie în altă parte, la obiectivele pentru care erau destinate. Aşadar, consum de carburanţi şi timp irosit fără rost.
Steagul roşu, jud. Hunedoara, nr. 11384 din 1989

×
Subiecte în articol: special