x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Scînteia Special Ordine în gospodăria materialelor!

Ordine în gospodăria materialelor!

28 Mar 2009   •   00:00

Modul în care se prezintă un şantier constituie cartea de vizită a constructorilor. Aceasta, pentru cei care trec prin preajma zonelor în care se ridică noile blocuri de locuinţe sau obiective economice. Unui nepăsător i-ar fi indiferent dacă un lucru sau altul este sau nu la locul său, dacă materialele sunt sau nu depozitate corespunzător.



"Nu este treaba mea", şi-ar spune acesta, iar paşii l-ar purta mai departe. Problema nu stă însă aşa. Pe fiecare dintre noi trebuie să-l preocupe acest aspect. În fond, pa­nourile prefabricate, BCA-urile, cimentul - într-un cuvânt, toate materialele de construcţii - înglobează în ele şi o parte din munca noastră, a tuturor. Şi atunci de ce să privim cu ochi nepăsători la cei care, din neglijenţă sau, mai rău, din crasă nepăsare, lasă aceste materiale la discreţia intemperiilor?!

Din păcate, asemenea mostre ale nepăsării mai persistă şi pe şantierele de construcţii din munici­piul nostru. Recent, am fost pe unul dintre şantiere, cel situat în zona cartierului Tudor Vladimirescu din Lupeni. Pătrundem în spaţiile îm­prejmuite de panourile de metal şi ne purtăm privirea în jurul primului tronson al blocului  D5. Cofrajele me­talice, utilizate la înălţarea structurii de rezistenţă, stau acum aruncate neglijent, unele peste altele.

La câţiva metri, observăm câteva stive de ţiglă, din care mai multe sunt sparte, fără putinţa de a mai fi folosite la tronso­nul al doilea. Lângă blocul de ală­turi, de curând dat în folosinţă, sunt "aşe­zate" câteva plăci de BCA, multe dintre ele purtând semnele modului neglijent. Ordine în gospodărirea materialelor în care au fost descărcate (în foto). Vor mai putea fi ele utilizate? Fără îndoială că nu!

Maistrul Marin Brădiştean, din cadrul Brigăzii nr. 2 Deva a TAGCM Hunedoara, şeful acestui punct de lucru, este de acord că s-a făcut foarte puţin pentru ca zona acestui şantier să arate aşa cum trebuie. Reţinem, din discuţia cu dumnealui, că toate cele nouă formaţii de lucru - dintre care acelea coordonate de Iulius Gros, Ilie Criban, Emil Raţ şi Vasile Ţinea sunt cele mai bune - lucrează intens la finisările interioare şi exterioare ale blocului D5A, cu termen de predare în cursul lunii aprilie.

Dar pentru ca acest loc să se prezinte ca al unor buni gospodari, nu se poate face mai mult? Spunem aceasta şi având în vedere că, la ora documentării în teren, câţiva tineri stăteau pe bancă, lângă o baracă, depănându-şi amintirile...
- Vom trece neîntârziat şi la această acţiune, spune şeful punctului de lucru. În scurt timp, vom face ordine.

Credeam că angajamentul va fi îndeplinit. Aceasta, cu atât mai mult cu cât în respectiva zonă a oraşului activitatea de şantier va continua, prin înălţarea celorlalte două tronsoane ale blocului D5!
Vom reveni.
Gheorghe Olteanu


La data de 16 februarie 1989 am primit cheile la o garsonieră confort 1 fără apă şi fără curent, parchetul umflat, care nu asigură condiţii dem­ne de locuit. Pentru a putea deschide uşa de la cameră a trebuit să scot din parchet, în condiţiile în care sunt pensionat gradul II cu invaliditate. De la EGCL Petroşani mi s-a promis că se va parcheta din nou, dar am rămas doar cu promisiunea. S-a împlinit o lună, dar nu are cine lua măsuri. Chirie trebuie să plătesc de la data de când am primit cheile. Vreau să ştiu dacă în aceste condiţii pe care nu le am sunt obligat să plătesc chiria, mai ales că în această locuinţă nici nu pot locui. Şi mai doresc să ştiu: oare acest mod în care lucrează constructorii nu interesează pe nimeni?
Grigore Rus, Petroşani - Strada Dacia, bloc 72/1
Steagul Roşu, jud. Hunedoara, nr. 11370 din 1989

×
Subiecte în articol: special