Departamentul Securităţii Statului ● Unitatea Specială "R" ● Secret ● Aprilie 1989
Vă facem cunoscut că postul de radio Vocea Americii a transmis miercuri, 5 aprilie a.c., în cadrul emisiunii în limba română de la ora 20:00, următorul material referitor la situaţia poetului Dan Deşliu. Nota prezentatorului: "În timp ce poetul îşi continuă greva foamei a parvenit în Occident textul integral al scrisorii adresate de el preşedintelui Ceauşescu. Începem astăzi difuzarea în foileton a acestui text".
Dorin Tudoran: "Primul paragraf al scrisorii este o scurtă expunere de motive cu privire la formula de adresare folosită de Dan Deşliu acum şi cu raţiunea neapelării la serviciile postului de radio Bucureşti, pentru a-i face publică scrisoarea".
Domnule Preşedinte, după peste 40 de ani folosesc o altă formulă de adresare decât tovarăşe. Mi se pare, cum să zic, mai cinstit. Cei călcaţi zilnic în picioare nu pot fi tovarăşi cu cei care-i calcă. Sunt un fir de pulbere din trupul acestei ţări, ca atâţia alţii. Nici dv. nu sunteţi practic altceva, însă vă socotiţi infinit mai sus decât toţi ceilalţi. Voi reveni asupra ideii.
Folosesc undele radio, nu radio Bucureşti, din motive lesne de înţeles. Se ştie că scrisorile directe nu prea vă ajung, sunt mai multe, nu-i vorbă. De-ar fi să le citiţi numai pe cele de interes general, sunt convins că n-aţi prididi. Eu v-am trimis o întâmpinare în iulie 1988 în legătură cu satele. Îmi exprimam dezacordul total şi adăugam că, indiferent de bunele intenţii, operaţia mi se pare o gravă eroare. Evident, nu aşeptam răspuns, am avut totuşi, după aceea, unele neplăceri cu serviciile poştale şi telefonice. Voi reveni şi asupra acestui punct.
Dorin Tudoran: "Spre a numi deziluziile pe care i le-a oferit societăţii româneşti, sub conducerea PCR, Dan Deşliu începe cu momentul aderării sale la acest partid".
După cum ştiţi, subsemnatul am pornit încă din anul 1945 la un drum care proclama cu totul alt itinerar şi alte obiective. Programul PCR, declaraţiile, documentele conducerii sale m-au dus la concluzia că merita să mă alătur detaşamentului de avangardă al clasei muncitoare, cum se spunea pe atunci. Dacă însă ar fi reieşit că drumul va duce la situaţia actuală, m-aş fi situat fără şovăire pe poziţia contrară. Cred că nu sunt singurul din generaţia mea care ar fi adoptat această atitudine, dacă s-ar fi spus deschis că se urmăreşte înlocuirea vechii oligarhii cu o protipendadă de tip nou. Sună cam bizar, într-adevăr, că în locul monarhiei ereditare vom beneficia, scuzaţi-mă, de o dictatură inflexibilă, cu vădite intenţii de transformare tot în ceva ereditar, o afacere de familie.
Dorin Tudoran: "Care ar fi concluzia acestui bilanţ al unor idealuri pierdute pe drum, sacrificate în numele unor interese cărora poetul le va spune pe nume?".
Aşadar, ca unul care a pornit la drum de mult, dar în altă direcţie anunţată oficial, ca unul pe care l-aţi invitat chiar să colaboreze la ceea ce părea că aveţi intenţia să faceţi la începutul lui 1965, în sfârşit, ca unul care a susţinut lungă vreme în versurile sale că, urmărind linia Partidului Comunist, ţara noastră va cunoaşte înflorirea fără precedent, socotesc că am nu numai dreptul, ci şi obligaţia să vă spun pe cale publică următoarele:
Dorin Tudoran: "Aceste următoarele vom începe a le difuza mâine".
Cartea Albă a Securităţii, Istorii literare şi artistice (1969-1989), Bucureşti, Serviciul Român de Informaţii, 1996, p. 431-432
Citește pe Antena3.ro