x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Scînteia Special Revolte în întreprinderi, ascunse de autorităţi

Revolte în întreprinderi, ascunse de autorităţi

de Cristinel C. Popa    |    24 Iun 2009   •   00:00

Inginerul Emil Uncheşel, fost director general al Centralei de Utilaj Me­talurgic şi Prese, spune că, în cazul arestărilor efectuate la admi­nistraţia Combinatului de Utilaj Greu Iaşi pentru raportări fictive, şi despre care am relatat într-un episod anterior, s-a ştiut, dar s-a făcut tot posibilul ca informaţiile să nu parvină şi altcuiva din afara sistemului.



Arestarea celor care lucrau la întreprindere, chiar dacă putea fi considerată un exemplu de pedepsire a celor care nu-şi făceau datoria, nu a fost adusă la cunoştinţă pu­blicului. "Nu a apărut nicăieri în presa vremii. De vorbit, se vorbea, dar stare de efervescenţă n-aş zice că era", povesteşte inginerul Uncheşel, care îşi aduce aminte şi de alte episoade petrecute şi în alte întreprinderi.

"Am avut şi alte cazuri pe care nu pot să le detaliez: de exemplu, când eram director la Tehnoton. Am avut un tânăr care aparţinea unui cult neoprotestant, care avea probabil rude sau relaţii în afara ţării şi cândva s-a manifestat cumva cu opinii împotriva regimului. Se­cretarul cu propaganda, care era, de data asta, un individ inteligent, Alecu Floareş, a venit să vorbească cu el. A discutat şi am fost surprins că Floareş, ca reprezentant al partidului, i-a spus să zică ce are de zis. A rămas cu mine la sfârşit şi mi-a spus: «Domnule, are şi el opinia lui, aşa cum se exprimă el gândesc mai mulţi, dar nu spun.»"

Un alt act de revoltă s-a petrecut la Progresul Bră­i­la, în 1989. "Au scris oamenii cu ceva, cu spray, şi au scris «Jos Ceauşescu». Însă a doua zi di­mi­nea­ţă, nişte ope­ratori de-ai Primăriei au dat cu var, însă, când s-a uscat va­rul, a ieşit din nou la iveală textul. Oa­me­nii au început să vorbească între ei des­pre incident.

Eu m-am dus în vi­zi­tă de lucru acolo şi directorul de atunci mi-a explicat că se ajunsese la li­mi­tă." Cât despre alte manifestări în fa­brici, ing. Uncheşel nu-şi amin­teşte. Fie­care maistru avea în subordine câ­te 20 de oameni, iar la fiecare patru maiştri era un şef de secţie: "Celulele acestea industriale aveau şi ele corespondentul în ce­lu­le­le de partid, sigur că erau turnătorii de rigoare, se­cu­rişti".

×
Subiecte în articol: special