x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Scînteia Special SC Bacău, salvată de egalul de la Dinamo

SC Bacău, salvată de egalul de la Dinamo

de Marius Mihalcea    |    01 Sep 2009   •   00:00
SC Bacău, salvată de egalul de la Dinamo
Sursa foto: Revista Sport/

Pentru al treilea an la rând pe locul 12 la finalul campionatului, SC Bacău a trăit periculos şi în sezonul '88-'89, ameninţarea cu retrogradarea ri­si­pindu-se abia după victoria ob­ţi­nu­tă pe terenul "lanternei roşii", ASA Tg. Mureş.

"Dacă, însă, cu un an în urmă iz­bu­tise să rămână în primul eşalon valo­ric printr-o puternică mobilizare în «cursa de primăvară» (realizând în re­tur 17 puncte, adică un procentaj de 50%), în recenta ediţie de campionat - după cum înşişi băcăuanii o re­cu­nosc - echipa lor s-a prezentat parcă ceva mai bine în sezonul de toamnă decât în primăvara care a urmat. Astfel, în toamna trecută, în cele opt meciuri susţinute pe propriul teren, SC Bacău a pierdut doar 4 puncte - şi acestea în mod previzibil, fiind învinsă de Steaua şi Dinamo, dar destul de greu, la scoruri foarte strânse şi după jocuri deosebit de echilibrate. Din deplasare a recuperat un punct, la Constanţa, aşa încât în «clasamentul adevărului» pasivul se redusese la - 3, ceea ce nu era deloc rău, odată depăşit obstacolul confruntărilor cu cele două fruntaşe ale campionatului.

Că bilanţul toamnei a fost mai bun pentru băcăuani s-a văzut şi din eficacitatea lor crescută (33 de goluri marcate în 17 meciuri), care a avut ca moment de apogeu acea victorie de senzaţie cu 6-0 asupra Universităţii Craiova în penultima etapă a turului", nota ziarul Sportul, în urmă cu 20 de ani. "Da, aşa este, reţin foarte bine ce s-a întâmplat în acel campionat, chiar dacă a trecut atâta vreme de atunci. Dar nici nu se putea altfel, pentru că în acel sezon mi-am făcut debutul în Divizia A. Ca să nu mai spun de meciul cu Universitatea, pe care vi-l pot relata de-a fir a păr. Ce meci am făcut atunci, numai eu le-am dat patru goluri oltenilor!", a reme­morat acele vremuri fostul atacant al băcăuanilor, Petre Grigoraş, în pre­zent antrenor principal al formaţiei Politehnica Iaşi.

Ce s-a întâmplat însă cu SC Bacău în retur? "Deşi începuseră bine partea a doua a campionatului, printre altele cu un punct deosebit de preţios cuce­rit la Craiova, băcăuanii aveau să clacheze curând, în meciul de acasă cu Rapid, pe care l-au pierdut neaşteptat. Acest adevărat şoc avea să se resimtă din plin în evoluţia ulterioară a echi­pei, care a mai pierdut pe teren propriu şi partida cu Victoria, re­pu­nân­du-se apoi cu greu pe picioare", con­semna Sportul.

"Într-adevăr, era să plă­­tim cu vârf şi îndesat pentru acea în­frângere cu Rapid. Ţin minte că după ce şi Farul a reuşit să-şi ia punctul înapoi, chiar ne făceam probleme că o să retrogradăm. Noroc cu Di­na­mo şi cu ASA, care era ciuca bătăilor în acel campionat. Punctul luat în Ştefan cel Mare şi victoria de la Târgu-Mureş ne-au menţinut în Divizia A. Ştiu ce se spunea atunci despre egalul nostru cu Dinamo, că a fost obţinut pe şest, dar nu ştiu dacă aşa au stat lucrurile. Oricum, eu eram foarte tânăr atunci şi nu mă interesau jocurile de culise, nu plecam urechea la ceea ce se vorbea prin jur. Nu voiam decât să-mi fac treaba şi cred că am şi reuşit acest lucru, pentru că nu e la îndemâna oricui să marcheze nouă goluri chiar la debut", a conchis Grigoraş.
Linia de clasament
12. SC Bacău 34 13 4 17 49-55 30p

● Puncte realizate pe teren propriu: 25 (a pierdut câte 2p la Dinamo, Steaua, Rapid şi Victoria, 1p la FC Farul).
● Puncte obţinute în deplasare: 5 (2p la ASA Tg. Mureş, câte 1p la FC Farul, Universitatea Craiova şi Dinamo).
● Golgeterii echipei: Burleanu - 16 goluri (9 din 11 metri), Grigoraş, Scânteie - câte 9, Tismănaru - 7, Ivanov, Jercălău - câte 2, Andronic, G. Fulga, Penoff - câte 1, D. Ştefan (FC Argeş) - un autogol.
● Jucători folosiţi: 24; Burleanu - 33 de meciuri, Tismănaru, Scânteie - câte 32, Jercălău, Arteni - câte 30, Gri­goraş, Fâşic - câte 29, G. Fulga - 27, Ciudin - 25, Andrieş, Penoff, Şoi­man - câte 22, Ivanov - 21, Câm­peanu, Borcea - câte 20, Arvinte - 16, Fl. Sandu - 6, Vasilache - 5, Andro­nic, Agachi - câte 4, Obrişcă, C. Po­povici - câte 2, Costinescu, V. Ene - câte unul.
● Media notelor echipei: 6,12
● Media notelor jucătorilor (pe baza a minimum 22 de jocuri): 1. Burleanu 6,65; 2. Şoiman 6,27; 3. Tismănaru 6,26.
● Cartonaşe galbene: 26 (12 suspendări) - 11 jucători (cele mai multe: Penoff, Ciudin, Ivanov - câte 4).
● Cartonaşe roşii: nici unul
● A beneficiat de 14 lovituri de la 11 metri: 9 transformate (toate de Bur­leanu), 5 ratate (Burleanu 3, Tis­mă­naru, Şoiman - câte una); a fost sancţionată cu 5 penalty-uri (toate transformate).

×
Subiecte în articol: special