Pentru aplicarea orientărilor şi indicaţiilor tovarăşului Nicolae Ceauşescu, secretarul general al partidului, comisiile judeţene de sistematizare a teritoriului şi localităţilor, cu sprijinul efectiv al ministerelor şi antrenarea organelor de specialitate din judeţe, au trecut la sistematizarea şi organizarea reţelelor de drumuri, telecomunicaţie şi de transport energie electrică în scopul creşterii capacităţii de servire a unităţilor economice, localităţilor şi a altor obiective din teritoriu, grupării acestora şi reducerii la strictul necesar.
Din analizele efectuate au rezultat următoarele:
Drumuri comunale (km): existent – 32.080; propus – 23.052; reducere – 9.028 (28,1 %);
Reţele de telecomunicaţii (km): existent – 41.160; propus – 22.395; reducere – 18.765 (45,6 %);
Reţele de energie electrică (km): existent – 230.513; propus – 100.513; reducere – 130.000 (56,4 %).
Au fost stabilite norme pentru recuperarea cablurilor şi conductorilor electrici şi de telecomunicaţie, stâlpilor de susţinere, transformatorilor şi a altor materiale care urmează a fi recondiţionate în baze special amenajate şi redate în folosinţă potrivit necesităţilor economiei naţionale.
Realizarea programelor privind optimizarea transporturilor, căilor de comunicaţie şi reţelelor de energie electrică se va face în corelare cu organizarea şi modernizarea reţelei de localităţi, precum şi cu regruparea în perimetrele construibile a construcţiilor situate în afara acestora.
1. Propunerile privind organizarea şi sistematizarea comunelor, organizarea consiliilor unice agroindustriale de stat şi cooperatiste, a celorlalte unităţi din agricultură, precum şi pentru sistematizarea căilor de circulaţie şi transport, reţelelor de telecomunicaţie şi transport energie electrică asigură cadrul organizatoric necesar îndeplinirii hotărârilor Congresului al XIII-lea şi Conferinţei Naţionale ale partidului, a tezelor, orientărilor şi indicaţiilor secretarului general al partidului, tovarăşul Nicolae Ceauşescu, formulate la Plenara CC al PCR din noiembrie 1988 şi propunem aprobarea acestora.
2. În vederea asigurării cadrului legal pentru punerea în aplicare a măsurilor de organizare şi sistematizare a comunelor şi reţelei de localităţi propunem modificarea prevederilor Legii nr. 2/1968 privind organizarea administrativă a teritoriului Republicii Socialiste România având la bază reţeaua de municipii, oraşe şi comune cuprinsă în raport, prezentată şi aprobată în adunările cetăţeneşti şi sesiunile consiliilor populare din luna ianuarie 1989.
3. Având în vedere că reţeaua de sate din fiecare judeţ urmează să fie perfecţionată în continuare pe baza măsurilor stabilite privind dezvoltarea comunelor şi a localităţilor reşedinţă, a sediilor consiliilor unice agroindustriale de stat şi cooperatiste, care vor crea condiţiile de fixare în aceste localităţi a unei importante părţi din populaţie ce trăieşte azi în sate izolate şi gospodării dispersate, propunem ca organizarea reţelei de localităţi ce formează unităţile administrativ-teritoriale de bază – respectiv satele – să intre în competenţa comitetelor executive ale consiliilor populare judeţene şi al municipiului Bucureşti.
4. Considerând îndreptăţite propunerile făcute de unele judeţe ca prin legea de organizare administrativă a teritoriului Republicii Socialiste România să se confere statutul de oraş unui număr de 28 de localităţi, prevăzute în anexă, care pe baza dezvoltărilor ce au fost acumulate în ultimii ani au în prezent condiţii de muncă şi viaţă similare cu cele din multe oraşe existente, supunem aprobării majorarea numărului oraşelor ţării de la 237 la 265.
5. În scopul atingerii indicatorilor stabiliţi în Programul directivă de dezvoltare a economiei naţionale până în anul 2000, aprobat de Congresul al XIII-lea al Partidului Comunist Român, şi pentru fixarea cadrului de dezvoltare economico-socială pentru perioada 1991-1995, la fiecare unitate ad-
ministrativ-teritorială, consiliile populare, cu sprijinul Comitetului de Stat al Planificării şi Comitetului pentru Problemele Consiliilor Populare, vor elabora până la 30 septembrie a.c. şi supune aprobării schiţele de sistematizare pentru fiecare judeţ, comună şi localitate în parte urmărind consolidarea potenţialului economico-social al fiecărei unităţi administrativ-teritoriale în cadrul politicii dezvoltării armonioase şi echilibrate a forţelor de producţie pe întreg teritoriul ţării.
6. În vederea asigurării cadrului unitar de activitate a consiliilor unice agroindustriale de stat şi cooperatiste, care pe baza indicaţiilor primite a cuprins şi zonele de deal şi munte, Ministerul Agriculturii şi Uniunea Naţională a Cooperativelor Agricole de Producţie vor elabora şi supune aprobării măsurile pentru intensificarea valorificării potenţialului productiv al pământului din aceste zone, de dezvoltare a secţiilor de mecanizare a agriculturii şi de cuprindere în asociaţii a tuturor producătorilor. Totodată, vor prezenta atribuţiile şi modul de organizare a activităţii consiliilor de coordonare a activităţii cooperativelor agricole de producţie care vor funcţiona în comunele care au două şi, în mod excepţional, trei cooperative agricole de producţie.
7. Măsurile propuse privind organizarea comunelor şi unităţilor economice din agricultură au condus la folosirea mai bună a personalului muncitor şi cadrelor de conducere din unităţile respective. Drept urmare, un număr de circa 7.000 personal muncitor din care: 2.350 din sistemul consiliilor populare; 3.000 din cooperativele agricole de producţie,; 780 din întreprinderile agricole de stat; 170 din cadrul staţiunilor pentru mecanizarea agriculturii; 50 din cadrul consiliilor unice agroindustriale de stat şi cooperatiste; 630 din cooperativele de producţie, achiziţii şi desfacere a mărfurilor, precum şi din sectorul social-cultural urmează să fie redistribuite în unităţile productive din cadrul judeţelor.
8. Potrivit indicaţiilor tovarăşului Nicolae Ceauşescu, secretarul general al partidului, la nivelul tuturor judeţelor, municipiilor, oraşelor şi comunelor se vor constitui comisii pentru dezvoltarea economico-socială în scopul stabilirii măsurilor, căilor de acţiune şi urmăririi înfăptuirii progamelor de dezvolare a fiecărei unităţi administrativ-teritoriale şi de realizare, până în anul 1995, a nivelelor stabilite pentru toate activităţile economice şi sociale care se desfăşoară în profil teritorial.
Comisia centrală pentru sistematizarea teritoriului şi localită-ţilor va acţiona în continuare potrivit sarcinilor, orientărilor şi indicaţiilor tovarăşului Nicolae Ceauşescu, secretarul general al partidului, pentru realizarea programelor aprobate privind dezvoltarea, sistematizarea şi modernizarea judeţelor şi localităţilor ţării şi înfăptuirea obiectivelor stabilite de Congresul al XIII-lea şi Conferinţa Naţională ale partidului de ridicare a României pe o nouă treptă de civilizaţie şi progrese.
Arhivele Naţionale, Fond CC al PCR – Secţia Organizatorică, dos. nr. 19/1989
Citește pe Antena3.ro