x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Scînteia Special Strict secret: Incendiu la centrala nucleară de la Cernavodă

Strict secret: Incendiu la centrala nucleară de la Cernavodă

21 Apr 2009   •   00:00
Strict secret: Incendiu la centrala nucleară de la Cernavodă
Sursa foto: /Agerpres

În noaptea de 20 spre 21 aprilie 1989, într-o cameră de montaj de la reactorul 1, aflat în construcţie, al Centralei Nuclearo-Electrice de la Cernavodă, s-a declanşat un in­cendiu.



Intervenţia rapidă a muncitorilor care se aflau în acel moment la faţa locului, precum şi a pompie­rilor militari a limitat proporţiile dezastrului, focul fiind izolat şi stins fără să se înregistreze victime. Focul a provocat doar pagube materiale.

Autorităţile locale l-au informat ime­diat pe Nicolae Ceauşescu. Acesta a hotărât constituirea unei co­mi­sii de anchetă şi deplasarea acesteia la Cer­na­vodă pentru a afla cât de gra­ve erau pa­gubele produse la reacto­rul nu­clear. De asemenea, membrii co­­mi­siei trebuiau să identifice cau­zele care au generat incendiul şi cine erau vinovaţii. Ca de obicei, iar cazul nu a fost mediatizat la vremea res­pectivă. În presa din România nu a apărut nici o informaţie în legătură cu accidentul de la Cernavodă.

Un extras dintr-un document ine­dit aflat la Arhivele Naţionale ne dez­­vă­luie reacţia avută de Nicolae Ceau­şescu când a aflat despre neglijenţa dovedită de muncitorii, in­gi­ne­rii şi di­rectorii care lucrau la reac­to­rul 1 al Centralei Nucleare de la Cer­navodă.

 În aceeaşi zi, în cadrul şe­din­ţei Comite­tu­lui Politic Executiv al CC al PCR, Nicolae Ceauşescu a fost nemulţumit de faptul că 32 de utilaje pentru realizarea cutiilor de vi­te­ză, livrate de IMUA Bucureşti, nu func­ţionau la uzi­nele de automobile de la Piteşti şi Craiova. Într-un acces de furii, Ceau­şes­cu a spus că orice aba­tere de la norme va fi conside­ra­­tă sabotaj, şi sabotajul se pe­dep­seş­­te cu moartea. Accesul de furie a trecut, iar intenţia de a se emite un de­cret prezidenţial în care să se pre­va­dă pedeapsa capitală pentru li­vra­rea de utilaje defecte nu s-a concretizat.


Redăm în continuare fragmentele din stenogramă din care reiese reacţia lui Nicolae Ceauşescu faţă de neregulile din economie. (P.O.)
"Nicolae Ceauşescu: Şi, în fine, o problemă mai generală este aceea legată de securitatea şi buna func­ţio­na­re a întreprinderilor.

În luna aprilie am avut două cazuri foarte grave, ancheta încă nu s-a terminat, trebuie s-o terminăm, la Centrala Nucleară - o neglijenţă, aşa, criminală, nu se poate spune altfel, criminală! Încălcarea normelor elemen­ta­re! Pentru nişte copii sunt de înţeles, nu pentru ingineri, nu pentru directori, nu pentru oameni de răspunde­re! şi care întâmplător nu a dus la distrugerea întregii centrale, dar se poate spune că tendinţa este de mu­şa­ma­lizare la construcţia de maşini, la constructori, pentru că normal era, în situaţia în care se face anchetă, ca ei să fie destituiţi, nu să-şi continue activitatea, indiferent cine sunt! Este un act cri­minal! Nu se poate caracteriza altfel! De neglijenţă, dar tot este o crimă! Că nu a fost cu intenţii!

Dar în momentul în care pune în priză anumite aparate şi le lasă fără control o noapte întreagă cu gaze în cameră, materiale inflamabile, inclusiv din petrol, când sunt interesaţi să stea acolo; cârpele pentru curăţenie le lasă în camere, şi altele, şi altele?! Este o neglijenţă cri­minală! Nu se poate caracteriza că este indisciplină, este o neglijenţă şi, în fapt, este un act de sabotaj. Conştient sau nu, ca atare trebuie să trimitem în judecată. Nu se poate merge mai departe aşa!Pentru că sunt toţi tovarăşii aici, trebuie să punem odată ordine! A slăbit ordinea, răspunderea, disciplina! (...)

Dacă mai prind că pleacă utilaje din uzină care nu funcţionează, vă tri­mitem în judecată pentru sabotaj! Fără nici un fel de discuţii! Până la pedeapsa cu moartea. Propun Co­mi-tetului Politic Executiv să introducem, pentru trimiterea utilajelor care nu funcţionează, pedeapsa până la pedeapsa capitală! Nu se poate una ca asta! Nu se poate conduce economia cu autocritică, cu angajamente formale, cu acoperirea lipsurilor, că ce să facem, spun ei, să-şi primească sala­riul! Salariul îl primesc dacă lucrează cum trebuie! Pentru sabotaj nu trebuie să plătim, trebuie să pedepsim, că trimiterea de utilaje proaste înseamnă sabotaj! Nu se poate lucra mai departe aşa!".

Arhivele Naţionale Istorice Centrale, fond CC al PCR - Cancelarie, dos. nr. 28/1989

×
Subiecte în articol: special