x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Scînteia Special Sugestii, sesizări, reclamaţii: Criză de răcoritoare pe piaţa românească

Sugestii, sesizări, reclamaţii: Criză de răcoritoare pe piaţa românească

29 Ian 2009   •   00:00

De mai multă vreme, în atenţia fac­to­rilor de resort din judeţ stă problema sucurilor naturale din fructe de pă­dure, pe care le dorim prezente pe pia­ţă indiferent de anotimp. Pentru că, din­colo de aportul caloric pentru or­ga­nismul uman, de efectul răcoritor pe care îl dau la ceas de caniculă sucu­rile şi băuturile răcoritoare în general, din fructe de pădure sau din plante, la care ne referim acum, au şi un efect me­dical benefic. Revine în atenţia noas­tră acum, când nu ne mai des­par­te mult timp de o posibilă vară fierbinte, această promisiune mult aşteptată.



Şi totuşi sucurile şi băuturile răcoritoare din fructe de pădure n-au prea fost întâlnite pe piaţă anul trecut… Inspectorul-şef al Inspectoratului Silvic Judeţean, ing. Gh. Mohanu, încear­că să dezlege misterul: "În acest an, în lumina hotărârii conducerii superioare de partid, s-a stabilit ca fructele de pădure să fie livrate pe plan local IPILF-ului din Râureni; surplusul ce depăşeşte capacitatea de fabricaţie a judeţului nostru va fi livrat IPILF Băiculeşti. Din totalul de 1.860 de tone fructe de pădure, cât avem prevăzut să recoltăm din fondul forestier al judeţului, 830 tone de fructe se vor prelucra pe plan local pentru necesităţile judeţului. Din această cantitate, 235 de tone (porumbe – 70 de tone, măceşe – 10 tone, soc negru – 10 tone, vişine – 25 de tone, cireşe – 70 de tone) se vor folosi pentru băuturi răcoritoare. În acelaşi timp, se vor produce sucuri de coacăze şi de afin. De îndată ce fructele de pădure se vor coace, IPILF Râureni va fi pregătită să le preia pentru fabricaţie, fiindcă, începând cu trimestrul al II-lea, aici va fi pusă în funcţiune o nouă capacitate de producţie modernă, în prezent aflată în stadiul de probă".

Mergem pe "firul" problemei… capa­­ci­tatea existentă la IPILF Râureni este constituită dintr-o linie de 1.500-3.000 de sticle de jumătate de litru pe oră, îmbuteliate în sticle de 250 mili­litri. Valoarea totală a investiţiei, executată de A.C. Ind., este de 16.400.000 de lei, din care construcţii-montaj în valoare de 7.200.000 de lei.

Este o construcţie modernă, cu o capacitate mare de execuţie şi care va produce în plin sezon, pe trei schimburi, sucurile şi băuturile răcoritoare mult aşteptate. Inginera-şefă a întreprinderii, Elisabeta Visalon, precizează că din fondul de marfă ce stă la baza realizării produc­ţiei pentru această perioadă se va produce "Lămâiţă", concentrate de stru­guri cu aromă de zmeură, Quik-cola, Bem-Bem (aromă de portocală) brifcor (citrice), socată, sortiment care a fost solicitat de beneficiar, având deci desfacerea asigurată. În această secţie nouă se vor mai realiza, pe lângă bău­turi răcoritoare, 200 de tone de apă car­bogazoasă.

În momentul apariţiei fructelor de pădure în stare proaspătă se vor mai fabrica sucurile naturale din flora spontană, ce au aromă mai pronunţată, un colorit natural şi un conţinut mai mare caloric. În completarea sortimentaţiei, prin Ministerul Silviculturii, s-a repartizat ju­de­ţului nostru o importantă cantitate de castanet, porumbe, mure, zmeură. Secţia fiind nouă, în cadrul cursurilor de perfecţionare au fost prezentate tehnologiile de fabricaţie, s-a descris muncitorilor modul de funcţionare a utilajelor conducătoare din liniile respective. Există reţele de fabricaţie pentru întreaga sortimentaţie, iar desfacerea e asigurată pentru 10.100.000 litri de băuturi răcoritoare.

Să mai precizăm că Inspectoratul Silvic, prin secţia sa de la Băbeni, va asigura sucuri în fabricaţie proprie, că s-a luat deja legătura cu ICSAP-ul pentru desfacere, încheindu-se un contract pentru 110 tone. Şeful Centrului de fructe de pădure Băbeni, Ion Pearsică, ne-a asigurat că are toate mate­rialele necesare pentru începerea procesului de fabricaţie încă de la 1 aprilie.

Aşadar, chiar în aceste zile, conform angajamentului şi planului de producţie, urmează să ne întâlnim băuturile răcoritoare promise pe piaţă…
Silvia Mihalcea - Orizont, jud. Vâlcea, nr. 2440 din 1988

×
Subiecte în articol: special tone racoritoare