x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Scînteia Special Sugestii, sesizări, reclamaţii: La sfârşit de februarie, vitrinele erau înfrumuseţate

Sugestii, sesizări, reclamaţii: La sfârşit de februarie, vitrinele erau înfrumuseţate

21 Feb 2009   •   00:00

Calendaristic, câteva zile ne mai despart de 1 martie, prima lună ce marchează debutul într-un nou anotimp şi care, printr-o frumoasă tradiţie, aduce cu sine, sub semnul mărţişorului, un nou decor şi în vitrinele magazinelor.



Iată, în fapt, şi argumentul ce ne-a determinat marţi, 21 februarie a.c., să întreprindem un raid pe cea mai populată arteră comercială a Constanţei, Starda Ştefan cel Mare. Fără a trece pragul magazinelor, motivul primăverii fiind căutat doar în vi­trinele acestora.

Unitatea nr. 3 a UJCM, din vecinătatea Policlinicii nr. 2, are statut de magazin de prezentare. Cu alte cuvinte, în vitrina generos gândită de arhitect ar fi trebuit să fie un decor primăvăratic pe potrivă. În zadar încearcă să zâmbească prin geamul murdar cele câteva mărţişoare cu motiv floral. Vitrina este anostă, fără pic de gust şi simţ gospodăresc. Un uşor parfum de primăvară încearcă să emane vitrina magazinului 326, "Gospodina" aparţinând ICS "Me­talo-chimice", umbrit, mai cu seamă, de cele două firme laterale pe care patina vremii şi-a pus de mult amprenta. Sub emblema Cooperativei "Muncă şi artă" funcţionează unitatea nr. 42, Geamuri, rame, oglinzi. Vitrina acesteia, în care se află un singur tablou, ne duce cu gândul la decorul hibernal. Şi pentru ca atmosfera să fie cât mai "autentică", tabloul conţine şi urarea "La mulţi ani!". În acelaşi sezon de iarnă se menţin şi vi­trinele magazinelor "Calorex" şi "Instalaţii sanitare" nr. 9, primul cu crenguţe de brad împodobite cu beteală, al doilea, cu globuleţe.

Un prim semn de primăvară au­tentică înregistrăm la magazinul "Vulturul de mare", constatare ce avea să ne însenineze privirea, şi la magazinele "Dobrogeana", "Select", "Romarta" – ţesături nr. 125, "Carmen" şi "Porţelan" nr. 342, unităţi în care apropiatul anotimp este sugerat cu multă fantezie şi bun-gust. Surprinzător rămâne faptul că la Casa modei vitrinele au rămas atemporale. Vitrinele spaţioase ar fi oferit decoratorilor un bun prilej de demonstrare a măiestriei şi ingeniozităţii. Cu condiţia să şi existe intenţii în acest sens...

Magazinul universal "Tomis", cel mai mare din oraşul şi judeţul Constanţa, îşi întâmpină oaspeţii în haine de primăvară dintre cele mai alese, la acestea contribuind originalitatea aranjamentelor şi pa­nourilor florale, sugestiv îmbinate cu vestimentaţia de sezon. Notăm, în contextul bunului gust, două vitrine foarte reuşite: cele ale ma­gazinelor "Bijuterie" nr. 324 şi "Parfumerie" nr. 302 de pe Bdul Tomis, care, anul trecut, la concursul pe ţară s-au clasat pe locurile întâi şi, respectiv, doi. Sigur, locuri care onorează activitatea vitrinie­rilor constănţeni.

Şi pentru ca reuşita la apropia­tul concurs pe ţară al vitrinierilor să fie totală, este necesar ca toţi factorii implicaţi în activitatea comercială să dea dovadă, în acest sens, de mai multă receptivitate, în care spiritul inventiv şi fantezia să fie elementele definitorii ale originalităţii şi bunului gust, reclamei comerciale.
Rodica Şerbănescu - Dobrogea Nouă, jud. Constanţa, nr. 12580 din 1989


O imagine ce contravine flagrant cu noua realitate s-a instalat în zona Iancului: la intersecţia străzilor Elev Ştefănescu şi Măgura Vulturilor, un spaţiu scăpat din vederea constructorilor (bănuim însă că nu pentru multă vreme) a adunat relicve ale Bucureştiului de altădată, tratat de cetăţenii din jur ca pe vremea Bucureştiului de altădată. Ceea ce ar fi trebuit să se constituie într-un loc de joacă pentru copiii din blocurile dimprejurul acestui, hai să-i spunem pe nume, maidan pe care se depozitează, într-un condamnabil gest, resturi menajere. Soluţia comodă adoptată de unii cetăţeni – în detrimentul vecinilor lor – este însă tolerată cu destulă largheţe şi de Administraţia Domeniului Pu­blic a Sectorului 2 (poate neştiind despre ce-i vorba, semnalăm onoratei instituţiuni sus-numita situaţie). Apelul cetăţenilor (cu precădere al celor ce sunt vecinii nu prea fericiţi ai gropii cu gunoi, cei de la blocul 423 de pe Strada Elev Ştefănescu) nu s-a făcut până acum auzit. Ei, cetăţenii, au înaintat chiar şi propuneri concrete privind amenajarea prin muncă voluntară, în locul acelui maidan, a unui teren de joacă pentru copii, ceea ce ar fi şi în beneficiul curăţeniei pereţilor din blocuri pe care, în dorinţa lor de a-şi exprima talentele "artistice", copiii îi împodobesc cu tot felul de desene şi cuvinte auzite în sala de clasă sau numai pe stradă.
Facem şi noi cuvenitul apel: în numele copiilor de pe strada Elev Ştefănescu şi din împrejurimi, rugăm măcar a se îndepărta gu­noa­iele şi a se aplica măsuri mai ferme contra celor ce confundă un spaţiu al tuturor cu un loc al nimănui!  
C.S. - Scînteia Tineretului, nr. 12376 din 1989

×
Subiecte în articol: special