x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Scînteia Special Sugestii, sesizări, reclamaţii: Minerii au rămas fără cizme de protecţie

Sugestii, sesizări, reclamaţii: Minerii au rămas fără cizme de protecţie

24 Feb 2009   •   00:00

La mina din Baia Sprie persistă o situaţie care se cere urgent rezolvată. Este vorba despre cizmele de protecţie pentru mineri. Acestea sunt asigurate de baza Judeţeană de Aprovi­zio­na­re Tehnico-Materială din Baia Ma­re, într-o cantitate insuficientă faţă de normativul în vigoare.



Acest normativ, emis de Ministerul Muncii în 1972 prevede ca fiecărui miner să i se asigure două perechi de cizme anual (câte o pereche la şase luni). Cizmele pentru mineri nu sunt însă ca oricare altele. Ele  trebuie să fie mai solide, să aibă un bombeu mai puternic (ar fi de dorit ca el să fie armat cu metal). Ciz­me­le de protecţie pentru mineri sunt cizme care trebuie să suporte un confort fizic deosebit, în condiţiile contactului permanent cu roca dură a mun­te­lui. Cele mai bune cizme din piele nu ar rezista în aceste condiţii decât câteva zile. Cizmele apă-noroi nu pot rezista mai mult de un şut sau două. Deci, aceste obiecte nu pot fi înlocuite cu uşurinţă de alte produse ale industriei încălţămintei şi, în consecinţă, această industrie trebuie să asigure articolul în cauză atât la nivelul  cerinţelor cantitative cât şi cali­tative. Or, cizmele respective vin aici, aşa cum spuneam, mai puţine decât trebuie şi cu deficienţe de ca­litate. La nivelul Bazei Judeţene de Aprovizionare Tehnico-Materială din Baia Mare stăm de vorbă cu directorul acestei unităţi, tovarăşul Pavel Mureşan. Înţelegem că situaţia existentă nu este imputabilă bazei, deoarece aceasta a prezentat  necesarul de cizme (verificat şi avizat de Inspectoratul judeţean de protecţia muncii), dar că nu s-au putut încheia contractele cu Centrala Pie­lăriei, Cauciucului şi Încălţă­mintei din Bucureşti decât la nivelul a ceva mai puţin decât jumătate din acest necesar!  O situaţie similară s-a înre­gis­trat şi în anul care a trecut şi continuă să fie o problemă şi în anul 1989. În sprijinul afirmaţiei sale, directorul ne-a prezentat adrese care solicitau redimensionarea contractelor şi răspunsuri ale centralei care nu era de acord cu acest lucru. Nu numai ciz­me­le pentru mineri ridică probleme la contractare, ci şi alte tipuri de cizme, la fel de necesare pentru alte sectoare de activitate. Din punct de vedere al calităţii, problemele se pun uşor dife­rit, în funcţie de cei doi producători: Întreprinderea de Bunuri de Consum din Cauciuc Jilava şi Uzinele Chimice Române din Bucureşti. Sunt de preferat cele produse de Jilava, unde se observă o îmbunătăţire a cali­tă­ţii, însă sosesc în continuare produse care nu suportă nici proba simplă a "strânsului la gură şi a suflării în ele".

La Centrala Minereurilor din Baia Mare, problema cizmelor este un aspect arhicunoscut. Inginerul Nicolae Urdan, director tehnic cu producţia minieră, ne arată că în ultimii cinci ani s-au înregistrat constant probleme în legătură cu asi­gurarea minerilor cu acest articol extrem de necesar şi că din punct de vedere al calităţii s-a putut constata o scădere permanentă. Cele mai bune cizme nu rezistă mai mult de două luni în condiţiile normale de lucru. "Am sondat 800 de perechi  şi am găsit 400 găurite. Erau cizme noi, din depozit." La acest nivel s-au organizat două expoziţii cu echipament de protecţie şi de lucru din cauciuc: furtunuri, impermeabile, cizme. Au fost invitaţi reprezentanţi ai Ministerului Muncii, ai Ministerului Industriei Uşoare, s-au promis măsuri, dar nu s-a rezolvat nimic. Principalele defecte sunt date de neetanşeităţi. S-au făcut şi fotografii şi s-au trimis către Inspectoratul General de Stat pentru Controlul Calităţii Produselor.

Noi am numărat în magazinul "Unirea" aproximativ 50 de tipuri de încălţăminte din această categorie şi, în paralel, am putut constata că erau extrem de puţin solicitate. Unele dintre aceste încălţări sunt chiar foarte urâte şi nici nu par funcţionale. Deci, resurse există. Toată problema constă ca producătorii de încălţăminte să depună eforturi pentru valorificarea superioară a materiilor prime.
Vasile NEAGOE - Scânteia Tineretului, nr.12379 din 1989

×
Subiecte în articol: special cizme