Importanţa şi interesul ce trebuie să se acorde activităţii de recuperare şi valorificare a materialelor refolosibile sunt, după cum bine se cunoaşte, statuate în acte normative, în hotărâri de partid, sunt subliniate cu fermitate în indicaţiile şi orientările secretarului general al partidului, tovarăşul Nicolae Ceauşescu, nu numai ca o obligaţie profesională, ci şi ca o îndatorire civică, patriotică.
La CFS Săvineşti, bună oră, în anul trecut, din 13 indicatori specifici acestei activităţi, au fost realizaţi şi depăşiţi doar 2 (la fontă şi hârtii-cartoane), în timp ce planul la unele materiale de bază (oţel, cupru, bronz, plumb, aluminiu ş.a.) a cunoscut neîndepliniri mai mari sau mai mici. Inginerul Ioan-Florin Zăicescu, şeful centrului Piatra Neamţ al IJRVMR Neamţ, care ne-a furnizat aceste date, opinează, în cunoştinţă de cauză, desigur, că "faţă de anii din urmă, la CFS Săvineşti, problemei materialelor recuperabile şi refolosibile (MRR) i se acordă tot mai mult interes.
Aşa se face că rezultatele înregistrate în primul trimestru al acestui an sunt peste plan sau mult mai aproape de el şi, desigur, de posibilităţile reale ale combinatului". Străbătându-i împreună, incinta, ne-am convins de multe schimbări în bine. Ne referim la organizarea recuperării materialelor şi sortimente, în containere speciale, la depozitarea ordonată a lor în spaţiile exterioare ş.a. La depozitul nr. 41 ajungem împreună cu ing. Dumitru Lăcătuşu, şeful serviciului MEA. Aici se adună tot ce înseamnă material refolosibil existent sau "produs" în combinat.
În interiorul şi în afara lui, câteva echipe de muncitori lucrează la dezmembrarea unor utilaje, la şarjarea şi pregătirea pentru livrare a materialelor. Primitorul distribuitor Victor Nahoi conduce cu pricepere şi interes lucrările, ţine o evidenţă strictă a tot ce intră şi iese din depozit. Un argument, în acest sens, este şi faptul că din proprie iniţiativă, acum o lună şi jumătate, s-a deplasat la Iaşi pentru a îndrepta o eroare de cântărire a două vagoane deşeuri de fier, care, "cântărite" de către serviciul transporturi al combinatului, aveau cu 53.800 kg mai puţin, faţă de greutatea reală găsită la beneficiar.
În acest fel Victor Nahoi susţine, şi chiar aşa şi e, că a recuperat, pentru combinat, o pagubă de 53.800 lei şi îşi manifestă nemulţumira faţă de atenţia ce se acordă acestui depozit. Depozit în care se aflau la data vizitei noastre, aproape 500 tone de metal, nemaipunând la socoteală alte zeci sau poate sute de tone rezultate din înlocuirile de instalaţii practicate în această recentă revizie şi care vor ajunge tot aici. Dar despre ce este vorba. Mai întâi, de faptul că până acum n-a fost rezolvată eficient subordonarea depozitului. Încă se află sub "coordonarea" serviciului administrativ, căruia numai de fierul vechi nu-i arde.
Aşa se face că presa de îmbalotat tablă, în 2 ani, aproape că n-a funcţionat, deşi un munte de butoaie (circa 100 t) este măcinat de rugină. Aceasta din cauza unor defecţiuni, dar, mai ales a lipsei unui ambalator, deşi aici există un om care a fost instruit la IJRVMR să lucreze cu această presă. În ziua vizitei noastre, însă, presa era manevrată de un operator de la fabrica Monomer şi îmbalotase aproape 2 tone de butoaie. De ce, totuşi, n-a lucrat până acum? "Nu e stabilită persoana care să lucreze cu presa, ne spune Victor Nahoi, (deşi în norma de personal este prevăzut postul de ambalator), nu s-a făcut instruirea de lucru şi de protecţie a muncii. Aşa că nimeni nu-şi ia răspunderea".
Victor Nahoi, chiar dacă uneori este prea insistent şi agasant, este un om care vrea să facă treabă bună şi cere să fie ajutat. Dorinţa lui ni se pare întemeiată, cu atât mai mult cu cât economia naţională nu trebuie să piardă zeci sau sute de tone de materii prime.
Traian Socea - Ceahlăul, jud. Neamţ, nr. 2702 din 1989
Citește pe Antena3.ro