x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special 2005 - File de Jurnal: Rachete cancerigene in schimbul aderarii

2005 - File de Jurnal: Rachete cancerigene in schimbul aderarii

de Diana Rucinschi    |    28 Dec 2005   •   00:00
2005 - File de Jurnal: Rachete cancerigene in schimbul aderarii

Jurnalul National a reusit anul acesta sa ridice putin "cortina" de pe un subiect extrem de delicat: afacerea "rachete cancerigene pentru Romania". Un contract de armament (rachete sol-aer HAWK PIP III) in valoare de 23,5 milioane de euro incheiat intre Olanda si Romania, pe ultima suta de metri de Guvernul Nastase. Chiar intre cele doua tururi electorale.

O afacere extrem de avantajoasa pentru Olanda. Pe langa faptul ca sunt foarte vechi (reconditionarea si modernizarea lor ajungand la cateva sute de milioane de euro) echipamentele au si "renumele" de a cauza cancer. Sute de militari, atat olandezi dar si nemti, americani, danezi, belgieni (toate aceste state avand acelasi tip de sistem HAWK PIP III) s-au plans ca s-au imbolnavit de cancer ca urmare a deservirii ani de zile a acestor echipamente. Jurnalul National v-a prezentat un caz concret in interviul realizat cu un tehnician olandez bonav de cancer la gat. Nici nu mai este nevoie sa spunem ca nu este un "targ" avantajos pentru Romania. In afara de "pedigree-ul" lor negru, sistemele vor mai inghiti si o caruta de bani pentru modernizare. Care va fi realizata de catre firma producatoare Raytheon si care se pare (conform spuselor ministrului Apararii, Atanasiu) costa aproape dublu fata decat fusese estimat.

TROC. Cu totul intamplator (sic), Olanda (tara de la care am cumparat echipamentele) detinea la momentul respectiv presedintia Consiliului European. Consiliu care, la 17 decembrie (contractul fusese semnat la 6 decembrie) a si dat unda verde pentru semnarea tratatului de aderare in aprilie 2005 si aderarea efectiva la 1 ianuarie 2007. In ciuda argumentelor de mai sus, nici un parlamentar roman (din trecuta sau prezenta putere, din trecuta sau prezenta opozitie) nu a avut cel putin curiozitatea sa ridice aceasta problema in plen. Cu totul atfel au stat lucrurile in Olanda, tara care se putea intr-un fel considera cu sacii in desaga. Astfel, Krista van Veltzen, deputat in Parlamentul olandez, l-a luat la intrebari pe secretatul de stat din Ministerul Apararii, chiar din 1 februarie.

×
Subiecte în articol: special