x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Înapoi la popor

Înapoi la popor

de Aniela Nine    |    Dana Piciu    |    20 Apr 2007   •   00:00
Înapoi la popor

După mai bine de cinci ore, Parlamentul a decis ieri suspendarea din funcţie a preşedintelui Traian Băsescu. El este primul şef de stat postdecembrist suspendat din funcţie. Deşi a anunţat public că va demisiona în cinci minute dacă Legislativul va decide suspendarea sa, şeful statului nu s-a ţinut de cuvânt. În discursul ţinut aseară în Piaţa Universităţii, Traian Băsescu nu a mai amintit nimic despre "demisia în 5 minute" promisă. Probabil că în zilele următoare vom afla dacă preşedin-tele îşi va înainta demisia sau va lăsa să aibă loc refe-rendumul. Aşadar, "înapoi la popor", fie prin demisie, fie prin referendum!

Parlamentul l-a suspendat pe Băsescu

După mai bine de cinci ore, Parlamentul a decis ieri, cu 322 de voturi pentru, 108 împotrivă şi 10 anulate, suspendarea din funcţie a preşedintelui Traian Băsescu. Hotărârea Parlamentului a şi fost publicată în Monitorul Oficial. şeful statului nu s-a ţinut de cuvânt şi nu a demisionat în cinci minute.

O victorie a democraţiei, un lucru bun şi sănătos, dar şi un semnal de avertizare foarte serios pe care Parlamentul i l-a dat lui Traian Băsescu, căci nimeni, indiferent cum se numeşte el, nu are voie să se joace cu Constituţia, a comentat liderul PSD, Mircea Geoană. "Constituţia redevine legea fundamentală a acestei ţări. Este o demonstraţie a faptului că iniţiativa de suspendare a avut sprijin dincolo de băncile opoziţiei şi sunt absolut convins că acest lucru este unul bun şi sănătos pentru democraţia noastră", a spus Geoană. El a făcut un apel la PD şi la Băsescu, "să descurajeze prin orice mijloace acţiuni de stradă sau alte mişcări care ne-ar putea duce în asociere cu ce s-a întâmplat în Ucraina".

Preşedintele conservatorilor, Dan Voiculescu, a atras atenţia asupra perioadei grele care va urma, dar a subliniat importanţa faptului că, în sfârşit, se intră în normalitate. Despre o soluţie proastă, pentru o situaţie proastă, a vorbit şi preşedintele liberal al Camerei Deputaţilor, Bogdan Olteanu. Totuşi, o soluţie care permite ca de acum încolo eforturile să fie direcţionate către atingerea unei situaţii de echilibru.

FACTOR PERTURBATOR. În loc să fie un factor de echilibru a fost unul perturbator, a apreciat fostul preşedinte Ion Iliescu prestaţia avută de Băsescu. Aşa se explică şi rezultatul votului din Parlament, care este "mai mult decât convingător". Iliescu consideră că pretenţiile avute de Băsescu, cum că ar fi singurul care a avut dreptate, care s-a luptat cu balaurii, cu oligarhii, sunt inadmisibile. Singura voce care s-a ridicat pentru a-l susţine pe Băsescu i-a aparţinut preşedintelui PLD, Theodor Stolojan, care, fără ca măcar să mai fie parlamentar, a fost prezent la şedinţa de plen. Prin suspendarea preşedintelui s-a constituit o majoritate anti-România, a afirmat Stolojan, anunţându-şi susţinerea faţă de Băsescu, inclusiv prezenţa în Piaţa Universităţii. "Nu sunt vesel, e un zâmbet trist pentru ceea ce a ajuns România. Am venit astăzi pur şi simplu să-i ascult pe liderii partidelor politice", a comentat Stolojan, care a fost prezent în Parlament, luând loc în loja invitaţilor. Declaraţiile lui Stolojan au fost dublate de ale deputatului democrat Cristian Rădulescu. "Rezultatul votului nici nu mai contează, ci faptul că demersul de suspendare a fost dus mai departe de iniţiatori, în ciuda răspunsului Curţii Constituţionale, ceea ce face ca de acum înainte să se creeze un precedent periculos în România şi ideea că orice preşedinte poate fi suspendat sau şantajat cu suspendarea de către orice coaliţie care se formează pe moment", a spus Rădulescu.

PE MERIT. Pentru că s-a dovedit "un inadaptat social, un om profund corupt, cu care nu se poate dialoga", Băsescu merita să fie suspendat, consideră liderul PRM, C.V. Tudor. "Nu se poate conduce o ţară numai din gard în şanţ, din şantaj în şantaj, din scandal în scandal în scandal", a comentat Vadim. "Vreau să-mi îndeplinesc atribuţiile, să fac instituţia să funcţioneze în conformitate cu prevederile Constituţiei. Adică să asigurăm echilibrul şi să lăsăm instituţiile statului, ficecare pe baza legilor lor, să-şi facă datoria", a declarat imediat după anunţarea votului Nicolae Văcăroiu, îndrituit să devină preşedinte interimar.

CUM S-A VOTAT
440 de senatori şi deputaţi au fost prezenţi la vot, 322 votatând "pentru". Voturile favorabile au venit de la PSD, PRM, PC, aşa cum s-a decis la nivelul acestor partide, dar şi de la PNL şi UDMR, precum şi de la minorităţi şi independenţi, conform calculelor făcute de unii parlamentari. Aceştia susţin că doar doi-trei parlamentari ai PNL ar fi votat împotriva suspendării, şi tot atâţia de la UDMR. PD a votat "contra" suspendării, alături dePLD şi câţiva de la minorităţi. Premierul Tăriceanu, nouă deputaţi – Dumitru Coşea, Relu Fenechiu, ştefan Glăvan, Ovidiu Ganţ, Tudor Mătuşa, Viorel Oancea, Romeo Raicu, Seres Denes şi Ioan Ţundrea şi senatorii Adrian Cioroianu, Bobeş Marin, Gheorghe Copos, Ilie Ilaşcu, Antonie Iorgovan, Alexandru Morţun, Gheorghe şerbu, Radu Ţârlea au lipsit de la vot.

Pronosticul parlamentarilor: 330 de voturi "pentru"

Christian Silva/JURNALUL NAÞIONAL
ABSENT LA VOT. Premierul Tăriceanu a părăsit plenul pe motiv că are lucruri mai importante de făcut
Aleşii au tratat ziua de ieri cu puţină indiferenţă, multă cafea, enorm de multă plictiseală, în schimb au dat dovadă de răbdare rămânând cuminţi în Parlament timp de peste cinci ore cât a ţinut şedinţa. Majoritatea părea convinsă că Băsescu va fi suspendat, avansând chiar şi numărul de voturi "pentru": 330. Au greşit doar în privinţa numărului de voturi.

Parcă nici nu sunt conştienţi de importanţa zilei de 19 aprilie 2007. La prima oră, înainte de începerea şedinţei, deputaţii şi senatorii nu dau semne că ar fi martorii şi chiar eroii unei zile inedite din viaţa noastră zbuciumată de după 1989: ziua în care îl suspendă pe preşedintele României. Au avut doar grijă să se îmbrace ordonat, curat, şi-au pus cravată şi costum, iar doamnele şi-au pus haine în culori primăvăratice. Puţină zumzăială, abonaţii televiziunilor sunt vânaţi să dea declaraţiile de dinainte de şedinţă, s-au pregătit şi ei, ştiu foarte bine ce au de spus. Bătaia mare e pe liberali care au fost lăsaţi "de capul lor" să voteze cu conştiinţa, sau cel puţin aşa s-a spus oficial. Unii dintre ei păstrează misterul, cică să nu influenţeze votul, de parcă conştiinţa unuia se ia şi la alţii. Staff-ul PNL fraternizează cu staff-ul PSD. Apare premierul. Toţi reporterii şi toate camerele se îmbulzesc pe el. "Câte televiziuni!!", se miră copilăreşte Tăriceanu. "Care credeţi că va fi rezultatul votului", strigă, disperată că nu poate să ajungă lângă el, o reporteriţă de televiziune. "Greu de anticipat", filozofează Tăriceanu. La fel de vânat este şi liberalul Crin Antonescu, cel care spune din capul locului că el votează pentru suspendare, fără să o mai dea după cireş cum au făcut unii dintre colegii lui. Refuză însă să dea pronosticuri: "nu e un meci de fotbal, nu e un meci de box, este o dezbatere".

Secretarul general al Camerei Deputaţilor, Georgeta Ionescu, apare şi ea diafană, îmbrăcată în alb pe hol. Face act de prezenţă că dă bine. Pesedistul neparlamentar Liviu Dragnea l-a ales deja pe şeful său de partid, Mircea Geoană, ca şi candidat la alegerile prezidenţiale care bat la uşă. "Trebuie să punem pe cineva din prima linie", spune el. Încet-încet zumzăiala de pe hol se stinge. Începe şedinţa. Pe hol mai sunt doar aceia care vorbesc pe la televizor, televiziunile de ştiri luând în serios evenimentul şi amplasându-şi mini-studiouri pe holul plenului. Întâmplarea face ca la un moment dat, la una dintre televiziuni să fie invitate doar femei parlamentar, iar la cea concurentă doar bărbaţi parlamentar. Nu am observat dacă la final au făcut schimb de invitaţi.

PLICTISEALĂ. Nici jumătate de oră nu rezistă în sală aleşii noştri şi cum să reziste la ore întregi de citit nişte hotărâri de Curte Constituţională sau cereri de suspendare a preşedintelui? Sunt sătui de vorbărie, doar din asta îşi câştigă existenţa. Varujan Pambuccian, o "pată de culoare", în blugi şi geacă, iese să fumeze, calm ca o statuie, printre ziarişti. Liberalii Mihai Voicu şi George Scutaru nu s-au dezmeticit din somn şi se înviorează cu o cafea la bufet. La doar câteva minute, la bufet îşi face apariţia un grup gureş de democraţi condus de Anca Boagiu. Deputata "Ciocu mic" Anca Constantinescu e cea mai zgomotoasă, cum e şi firesc. Sunt vreo 10-12 şi n-au loc la masă dar se înghesuie toţi acolo, care în picioare, care spânzuraţi pe spetezele scaunelor. Spun glume, râd şi vorbesc tare pozând în indiferenţi. Lângă masa lor, la o măsuţă mică, rotundă, în picioare, într-o poză conspirativă, şusotesc proaspătul judecător la Curtea Constituţională, deputaul democrat Augustin Zegrean cu prietenul şi colegul său, Daniel Buda. Par doi exilaţi. Dincolo de grupul zgomotos al democraţilor, doi liberali "grei" Norica Nicolai şi Radu Stroe, fumează afectaţi în mijlocul unui grup de reporteri. Cea mai mare ciudăţenie este că la bufet nu prea există mâncare, cele câteva sandvişuri au făcut picioare de mult, au rămas doar băuturile energizante, apa plată fără lămâie, cafeaua şi sucurile. Restul e doar fum de ţigară şi e foarte mult. De partea cealaltă a holului, ascuns într-un ungher, pesedistul Viorel Hrebenciuc, cel care şi-a câştigat faima de sforar- şef vorbeşte la telefon cu mâna la gură. Nici astăzi nu se dezminte. şi nici nu avea cum. Nici la restaurantul de jos lucrurile nu stau mai bine. Până la ora 11:00 ciorba încă nu era gata, ce-i drept nici clienţi nu erau prea mulţi, ospătarii însă nemaiprididind să care mâncare la bufeturile de pe etaje.
×
Subiecte în articol: basescu eveniment