x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special 26 mai 1990: Radiojurnalul Zilei

26 mai 1990: Radiojurnalul Zilei

de Andrei Stoicu    |    27 Mai 2010   •   00:00

S-a declarat creşterea numărului de accidente rutiere. La Constanţa s-a pus piatra de temelie a unei catedrale ortodoxe închinate eroilor neamului. S-a încheiat colocviul studenţesc dedicat lui Mihai Eminescu la Iaşi. Gorbaciov şi Bush erau interesaţi de problema reunificării Germaniei. Aceeaşi temă s-a afalt şi pe agenda întâlnirilor dintre Mihail Gorbaciov şi preşedintele Franţei, Fra∏ois Mitterand, aflat în vizită la Moscova. În Polonia au început alegerile locale, test de popularitate pentru "Solidaritatea".

NOUĂ CATEDRALĂ ORTODOXĂ LA CONSTANŢA
La Constanţa, în spaţiul de lângă Casa de Cultură (Bulevardul Lăpuşneanu), a avut loc sfinţirea troiţei şi locului pe care urmează să fie înălţată catedrala dedicată cinstirii eroilor martiri căzuţi la datorie pentru libertatea şi demnitatea neamului şi punerea pietrei de temelie a sfântului lăcaş ce va purta hramul Sfintei Treimi, simbolul unităţii întregului popor român (Moldova, Muntenia şi Ardealul).

Ceremonia a fost oficiată de preasfinţitul episcop Lucian Tomitanul, înconjurat de un ales sobor de preoţi.

ASOCIAŢIA "21 DECEMBRIE" ŞI GREVIŞTII FOAMEI
Asociaţia "21 Decembrie" a transmis spre difuzare Agenţiei Rompres un apel către cei care se află în greva foamei în perimetrul din faţa Teatrului Naţional, prin care cere renunţarea la această formă de protest, asigurându-i totodată pe grevişti, indiferent de decizia pe care o vor lua, de sprijinul moral şi asigurarea protecţiei fizice din partea membrilor Asociaţiei.

COLOGVIU NAŢIONAL STUDENŢESC "MIHAI EMINESCU" LA IAŞI
S-a încheat cel de-al 16-lea Cologviu naţional studenţesc "Mihai Eminescu", manifestare cultural-ştiinţifică, organizată de Facultatea de Litere a Universităţii "Alexandru Ioan Cuza", din Iaşi. Au participat cadre şi studenţi din toate centrele universitare ale ţării, precum şi din oraşul Chişinău, alţi specialişti, eminescologi.
În ultima zi, participanţii au efectuat un pelerinaj la Ipoteşti şi Pudna, la alte locuri din nordul Moldovei, pe urmele Luceafărului poeziei româneşti.

EGALITATE ROMÂNIA - BELGIA
Aseară, la Bruxelles s-a dispus meciul amical de fotbal dintre echipele Belgiei şi României. Partida s-a încheat la egalitate 2-2, după ce gazdele au condus cu 2-1 la pauză. Au marcat Seifi, Klaiser, respectiv, Rednic şi Lăcătuş (din lovitură de la 11 metri).
Astăzi se discută trei partide din campionatul Diviziei A la fotbal:
- FC Corvinul - Dinamo (restanţă din etapa a 23-a)
- Politehnica Timişoara - Steaua (restanţă din etapa a 25-a)
- FC Inter Sibiu - FC Bihor (partidă devansată din etapa a 32-a)
Toate meciurile vor începe la ora 18:00 şi vor putea fi urmărite în transmisii directe, la radio, pe programul 1, în emisiunea "Fotbal minut cu minut".

MĂSURATUL OILOR ÎN MEHEDINŢI
În localităţile din plaiul Cleşanilor, de pe văile Topolniţei, Coşuştei şi Cernei şi în cele de la Clisura Dunării au avut loc originale serbări folclorice prilejuite de străvechiul obicei al "măsuratului" oilor.

UDMR COTRA
Domnul Domokos Gheza a exprimat, în acelaşi timp, dezacordul şi protestul faţă de recenta hotătâre a Guvernului cu privire la organizarea şi desfăşurarea viitorului an de învăţământ, apreciind că acest act nu ar satisface cerinţele şcolii în limba maghiară.
Direcţia Circulaţie din Inspectoratul General al Poliţiei informează participnţii la trafic că şase persoane şi-au pierdut viaţa, iar alte 24 au fost grav rănite în accidente produse în ultimele 24 de ore pe arterele rutiere din judeţele Alba, Arad, Bacău, Bihor, Braşov, Buzău, Constanţa, Dâmboviţa, Ialomiţa, Iaşi, Maramureş, Teleorman şi municipiul Bucureşti.
Cauzele principale care au generat evenimentele menţionate au fost în ordine: traversarea neregulamentară a arterelor rutiere de către pietoni, majoritatea victimelor fiind din rândul copiilor, neatenţia în conducerea autovehiculelor, oboseala care a determinat aţipirea la volan, viteza excesivă şi depăşirile neregulamentare.
Trebuie reţinut faptul că două treimi din accidentele grave înregistrate au avut loc în mediul rural, în a doua parte a zilei, în intervalul cuprins între orele 13:00 şi 22:00.

JURĂMÂNT MILITAR
Pentru ostaşii genişti ai Armatei Române, sărbărorirea de azi a armei lor s-a înscris nu numai ca un moment de aleasă cinstire a eroismului înaintaşilor, ci şi ca un solemn legămând făcut poporului şi patriei de a fi apărători de nădejde ai libertăţii, independenţei şi suveranităţii acestui pământ strămoşesc.

A CRESCUT NUMĂRUL ACCIDENTELOR RUTIERE
Pe raza localităţilor urbane s-au comis aproape 600 de coliziuni soldate cu avarierea autovehiculelor, din care 180 numai pe raza municipiului Bucureşti, din cauza utilizării unui regim de viteză neadecvat, a neasigurării la schimbarea direcţiei de mers şi a neacordării priorităţii vehiculelor.
Automobiliştii amatori aflaţi în călătorii de agrement sunt invitaţi la întoarcerea spre domiciliu să ţină seama de cauzele şi consecinţele accidentelor în care au fost implicaţi partenerii lor de drum, şi să adopte o atitudine preventivă adecvată, pentru a ajunge cu bine acasă înaintea înserării.

 


MITTERRAND, LA MOSCOVA
La Moscova au avut loc convorbiri între preşedintele Mihail Gorbaciov şi preşedintele Franţei, Fran∏cois Mitterrand, care a efectuat o vizită de o zi în capitala sovietică. Au fost examinate, între altele, evoluţiile din Europa, căile adâncirii relaţiilor bilaterale. Aceleaşi probleme s-au aflat şi pe agenda întâlnirii între miniştrii afacerilor externe sovietic şi francez.
Preşedintele Franţei a susţinut însă teza necesităţii apartenenţei Germaniei unificate la NATO cu garanţiile necesare pentru Uniunea Sovietică şi pentru celelalte state europene care au avut de suferit de pe urma celor două războaie mondiale, în primul rând garantarea graniţelor existente.
În ceea ce priveşte Lituania, în timp ce preşedintele Gorbaciov a susţinut că situaţia din această republică baltică trebuie soluţionată doar în cadrul proceselor constituţionale din Uniunea Sovietică, preşedintele Mitterrand a amintit că Franţa nu a recunoscut intrarea acesteia în componenţa Uniunii Sovietice, punct de vedere ce se deosebeşte de cel sovietic.

GORBACIOV COMANDĂ "PE LOC" TRUPELOR SOVIETICE DIN EUROPA
Preşedintele Mihail Gorbaciov a afirmat că unitatea germană este o consecinţă logică a proceselor ce au loc în Europa, dar este o problemă internă cu aspecte majore externe. El a subliniat că apartenenţa Germaniei unificate la NATO ar constitui un dezechilibru strategic al politicii internaţionale şi ar putea influenţa direct procesele Helsinki şi Viena. Liderul sovietic a precizat că în baza actelor juridice internaţionale existente, Uniunea Sovietică va rămâne acolo unde este cu gruparea sa de trupe, până va fi definitivat procesul de reglementare postbelică.

BUSH, DESPRE ARHITECTURA POLITICĂ A EUROPEI
Preşedintele George Bush a reacţionat la poziţia sovietică asupra prezenţei Germaniei unificate în NATO, estimând că un acord asupra arhitecturii Europei de după unificarea Germaniei va cere timp. George Bush a afirmat într-un interviu acordat televiziunii franceze că va încerca să convingă pe liderul sovietic cu prilejul viitoarei întâlniri la nivel înalt sovieto-americane de la Washington, că apartenenţa Germaniei unificate la NATO este în interesul Uniunii Sovietice. Preşedintele american a subliniat că Uniunea Sovietică are o poziţie diferită faţă de aceea a Statelor Unite în ceea ce priveşte apartenenţa Germaniei unificate la NATO. "Eu gândesc că aceasta va cere timp înainte ca noi să ajungem la un acord asupra a ceea ce va însemna Europa de după unificarea Germaniei", a spus preşedintele Statelor Unite.

ALEGERI LOCALE ÎN POLONIA
Azi au loc alegeri locale în Polonia, primul test veritabil al mişcării "Solidaritatea" după luarea puterii, cu nouă luni în urmă.
În faţa urnelor sunt chemaţi 27 de milioane de alegători, pentru a alege - pentru prima dată într-o deplină libertate după cinci decenii - primarii şi consilierii municipali în circa 2.400 de localităţi. 1.000 de organizaţii, dintre cele 80 de partide politice, au prezentat în total 147.000 de candidaţi pentru cele 52.000 de locuri.

GREVA FEROVIARILOR POLONEZI
Climatul din cadrul campaniei electorale a fost sensibil afectat în ultimele zile de greva feroviarilor, care continuă să paralizeze toată Pomerania occidentală, reprezentând o pătrime din ţară. Preşedintele "Solidarităţii", Lech Walessa, a apreciat situaţia drept suficientă de gravă pentru a anula o călătorie în Scandinavia, care figura pe agenda sa de mai multă vreme şi urma să înceapă vineri.

ALBANIA ÎN REFORME
Albania a emis circa 3.000 de paşapoarte după ce, în urmă cu două săptămâni, a adoptat un pachet de reforme cu implicaţii largi, în cadrul căruia figura şi renunţarea la măsurile de interzicere a călătoriilor în străinătate - relatează cotidianul Partidului Comunist Zeri i Popullit, citat de agenţia Reuters. Conform noilor reglementări, străinii care vizitează ţara pot obţine viză de intrare la graniţă, iar toţi cetăţenii albanezi care doresc pot solicita eliberarea unui paşaport cu o valabilitate de cinci ani.

RONALD REGAN ARE PROBLEME DE SĂNĂTATE
Fostul preşedinte al Statelor Unite, Ronald Regan, a fost nevoit să-şi anuleze vizitele pe care intenţiona să le înteprindă în Europa şi să-şi limiteze activităţile timp de câteva săptămâni, ca urmare a unor complicaţii, după intervenţia chirurgicală din 1985, relatează agenţia Associated Press. În acel an, fostul preşedinte american a fost operat de cancer la colon.

METEO
Astăzi, vremea va fi răcoroasă şi în general instabilă. Vor cădea ploi, care vor avea şi caracter de averse, însoţite izolat de descărcări electrice în Oltenia, Muntenia şi Dobrogea, îndeosebi în prima parte a intervalului. În celelalte regiuni, aversele de ploaie vor fi izolate. Vântul va continua să prezinte intensificări locale în sudul şi sud-estul ţării, cu viteze de până la 50 de kilometri pe oră. Temperaturile maxime ale zilei se vor situa între 16 şi 26 de grade.

● Rubrică realizată cu sprijinul Societăţii Române de Radiodifuziune, Direcţia Patrimoniu

×
Subiecte în articol: acum 20 de ani