x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special 6.000 de sindicalişti SANITAS îşi cer banii prin instanţe

6.000 de sindicalişti SANITAS îşi cer banii prin instanţe

de Violeta Fotache    |    29 Sep 2010   •   00:00
6.000 de sindicalişti SANITAS  îşi cer banii prin instanţe
Sursa foto: Christian Silva/Jurnalul Naţional

Modificările legislative operate de Gu­vernul Boc în materia salarizării şi a pensiilor fac deja obiectul multor cereri de chemare în judecată a unor instituţii importante ale statului, precum Autoritatea Naţională a Vă­mi­lor, Agenţia Domeniilor Statului, Mi­nisterul Agriculturii, Casa de Pensii.



Alţi nemulţumiţi, cu miile, îşi anunţă in­tenţia de a da în judecată spitalele şi Ministerul Sănătăţii pentru recupe­rarea procentului de 25% tăiat din sa­larii. Despăgubirile pe care va fi obli­gat să le plătească, precum şi banii chel­tuiţi cu judecarea acestor proce­se vor aduce statul "în sapă de lemn".

Autoritatea Naţională a Vămilor a fost deja chemată în judecată la Tribunalul Bucureşti. Iniţiatorul acţiunii cere instanţei să impună ANV obli­gativitatea de a revoca măsura de diminuare cu 25% a salariului. Reclamantul cere totodată să i se plătească drepturile salariale "la zi", dar şi actualizate cu indicele de inflaţie până la data plăţii efective. La dosar au fost anexaţi "fluturaşii de salariu" pe lunile iulie şi august 2010, din care rezultă diminuarea salariului cu 25%. Re­clamantul arată instanţei că mă­su­ra de reducere salarială nu i-a fost comunicată sub nici o formă de conducerea instituţiei, "deşi salariul face parte din elementele cuprinse în mod obligatoriu în actul de numire în funcţie emis în formă scrisă, conform dispoziţiilor Legii 188/1999 privind Statutul funcţionarilor publici, repu­blicată, cu completările şi mo­di­fi­că­rile ulterioare".

"Una dintre obligaţiile esenţiale ale angajatorului este plata salariului pentru munca prestată, aşa cum a fost el stabilit prin actul de numire în funcţie", mai arată reclamantul în cererea de chemare în judecată. Reclamantul arată că măsura reducerii salariale încalcă articolul 11 privind dreptul internaţional şi dreptul intern, art. 16 alin. (1) privind egalitatea în drepturi, art. 20 referitor la tratatele internaţionale în materia drepturilor omului la care România este parte, art. 41 privind munca şi pro­tecţia socială a muncii, art. 44 pri­vind dreptul la proprietate privată, art. 47 privind nivelul de trai, art. 53 pri­vind restrângerea unui drept sau a unei libertăţi. Actele internaţionale în­călcate sunt Declaraţia Universală a Drepturilor Omului (art. 17, art. 23 pct. 3 cu privire la dreptul la o re­tri­buire echitabilă şi art. 25, pct. 1 pri­vind dreptul la un nivel de trai de­cent), Carta socială europeană şi Pri­mul Act Adiţional la Convenţia Europeană a Drepturilor şi Libertăţilor Fundamentale la care Uniunea Europeană prin Tratatul de la Lisabona a aderat şi care devine obligatori şi pentru România", se arată în acţiunea depusă la Tribunalul Bucureşti la data de 3 septembrie 2010.

Un alt angajat nemulţumit de re­ducerea cu 25% a salariului cere in­s­tanţei în acţiunea depusă la 6 sep­tem­­brie a.c. să oblige Autoritatea Na­ţio­na­lă a Vămilor "la plata diferenţei din­tre salariile cuvenite potrivit con­trac­tului individual de muncă şi sa­la­rii­le plătite efectiv". Totodată, omul ce­re ca, începând cu momentul intro­du­cerii acţiunii la instanţă, ANV să plă­tească salariile conform contrac­telor individuale de muncă şi a actelor adiţionale la acestea. Aceste sume să fie actualizate, desigur, cu rata inflaţiei de la data scadenţei fiecăreia şi până la data plăţii efective a sumelor datorate, mai cere reclamantul care se simte lezat în dreptul lui.

Un alt proces privind litigiile de muncă deschis la Tribunalul Bu­cu­reşti este cel în care reclamanţii cer instanţei să oblige Agenţia Domenii­lor Statului (ADS) şi Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) "la plata integrală a salarii­lor, indemnizaţiilor şi a altor drepturi salariale prevăzute în Contractul Co­lectiv de Muncă şi contractele in­di­viduale de muncă". Reclamanţii cer instanţei să anuleze reducerea cu 25% a acestor venituri până la expirarea CCM, respectiv 3 octombrie 2010, reducere care a fost operată o dată cu intrarea în vigoare a Legii 118/2010. Reclamanţii au mai multe capete de cerere. Astfel, ei solicită judecătorilor să oblige pârâtele la plata a 10% din fondul de premiere, conform art. 43 alin. (1) litera a) din Contractul Colectiv de Muncă încheiat la nivelul ADS pentru anii 2008-2010, dar şi potrivit Contractelor individuale de muncă. Ei mai cer plata tichetelor de masă, respectiv contravaloarea în bani a acestora pentru zilele lucrătoare din perioada 1 octombrie 2009 până la rămânerea definitivă a hotărârii instanţei. "Solicităm să obligaţi pâ­râ­te­le la plata indexată a salariului de bază cu in­dicele de inflaţie comunicat de Ins­ti­tutul Naţional de Statistică; să obligaţi pârâtele la plata de daune co­minatorii, în valoare de 100 de lei pe zi de întârziere de la data pronun­ţă­rii sentinţei şi până la data plăţii efec­tive, pentru nerespectarea fie­că­rei obligaţii dintre cele prevăzute la punc­tele 1-4 din cerere." Totodată, re­­clamanţii cer şi plata dobânzii le­ga­le datorate pentru fiecare dintre obli­ga­ţiile amintite mai sus şi, desigur, so­­licită şi plata cheltuielilor de judeca­tă.

Sindicatul SANITAS Cluj va deschide în această săptămână acţiuni în instanţă pentru recupera­rea banilor în urma reducerii salarii­lor aplicate începând cu iulie 2010, du­pă cum a anunţat luni preşedinte­le acestui sindicat, Ştefan Roman. Po­trivit acestuia, pârâţii sunt spita­lele, ca angajatori, Ministerul Sănătăţii şi Guvernul.
"Vom deschide, în această săp­tă­mână, acţiune în instanţă la Tribu­nalul Cluj pentru recuperarea su­me­lor reduse cu 25% din salariul celor din sistemul bugetar, dar şi pentru anu­larea Ordonanţei Guvernului prin care au fost reduse salariile. Avem deja circa 6.000 de semnături strânse din partea membrilor de sindicat pentru acest demers, iar în cazul în care nu vom câştiga la instanţele din ţară, ne vom adresa CEDO", a spus Ştefan Roman. Sunt şanse mari ca exemplul lor să fie urmat şi de alte filiale SANITAS.


Recalcularea pensiilor în baza Legii 119/2010, motiv pentru mii de procese
Nici Casa de Pensii a Municipiului Bucureşti nu a scăpat de chemarea în judecată. O reclamantă cere Tribunalului Bucureşti să anuleze ca nelegală decizia de pensionare prin care i-a fost redusă pensia cu mai mult de jumătate, în urma recalculării conform Legii 119/2010 privind unele măsuri în domeniul pensiilor. Femeia a lucrat ca personal auxiliar în sistemul de justiţie şi a rămas cu mai puţin de jumătate din pensia anterioară, deoarece i s-a luat dreptul la pensia specială. Reclamanta critică aspru Decizia 873 din 2010 prin care Curtea Constituţională a României (CCR) a respins obiecţia de neconstituţionalitate a Legii 119/2010. Femeia face trimitere la jurisprudenţa anterioară a acestei instanţe, invocând Decizia CCR nr. 120 din 15 februarie 2007, prin care Curtea a stabilit: "În cazurile în care din recalculare rezultă un cuantum mai mare al pensiei, se va plăti acesta, iar dacă noul cuantum rezultat este mai mic, se va acorda în continuare pensia anterior stabilită şi aflată în plată, fără a aduce vreo atingere drepturilor legal câştigate anterior".

Din acest paragraf rezultă că "o normă care să conducă la reducerea pensiilor este în vădită contradicţie cu Constituţia română, astfel încât se impune anularea acesteia", se arată în plângere. Un alt reclamant, fost pilot, cere instanţei acelaşi lucru: să i se anuleze ca nelegală decizia de pensionare prin care i s-a redus pensia ca urmare a recalculării. Acţiunea se întinde pe 12 pagini, în care reclamantul arată toate temeiurile de drept în baza cărora consideră ca nelegală micşorarea pensiei sale.

Reamintim că - aşa cum v-am informat în ziarul nostru de luni - până în prezent au fost înregistrate 2.000 de acţiuni în instanţă pentru recalcularea pensiilor numai la Tribunalul Bucureşti, instanţă aflată în prag de colaps din cauza reşterii explozive a numărului proceselor privind litigiile de muncă. (V.F.)

"Solicit instanţei să oblige pârâta Auto­ritatea Naţională a Vămilor la revocarea măsurii de diminuare cu 25% a salariului şi la plata drepturilor salariale la zi, actua­lizate cu indicele de inflaţie, calculate până la data plăţii efective"
funcţionar public în cadrul ANV

"Avem deja circa 6.000 de semnături strânse din partea membrilor de sindicat pentru acest demers, iar în cazul în care nu vom câştiga la instanţele din ţară, ne vom adresa CEDO"
Ştefan Roman, preşedintele SANITAS Cluj

×
Subiecte în articol: special