x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special 6 mai. Un marş. Pentru democraţie!

6 mai. Un marş. Pentru democraţie!

de Alexandra Ana    |    03 Mai 2012   •   20:24
6 mai. Un marş. Pentru democraţie!

Constiinta civica a renascut la inceputul acestui an in strada. Din ianuarie si pana acum, in toata tara si strainatate, zeci de mii de cetateni si-au reunit vocile pentru a cere clar si raspicat Schimbarea. E timpul sa facem un pas inainte.

Pe 6 mai. Printr-un un mars al cetatenilor si nu al partidelor. Un mars PENTRU si nu IMPOTRIVA! Pentru solidaritate si demnitate. Pentru egalitate si libertate. Pentru a scapa de apatie si frica. Pentru a recastiga increderea unii in altii. Pentru a spera intr-un viitor care se va construi cu noi, cetatenii, si nu impotriva noastra. Pentru un sistem in care Presedintele respecta cetatenii, Constitutia, Parlamentul si principiul separarii puterilor in stat. Pentru un Parlament puternic. Pentru institutii responsabile in care sa putem avea incredere. Pentru o administratie fara coruptie, politizare si clientelism. Pentru o societate integrata si solidara, in care drepturile fundamentale sunt respectate si oportunitatile sunt echitabil distribuite. Pentru egalitatea de sanse, fara deosebire de sex, etnie, religie, categorie sociala, de venit, orientare sexuala, convingeri sau varsta. Pentru sisteme de educatie, sanatate si asistenta sociala finantate corespunzator si deschise tuturor.

Pentru a sanctiona politica de austeritate care ne condamna la stagnare economica si inegalitate. Pentru a promova o economie puternica, in care bunastarea si locurile de munca sunt create pe baza educatiei si inovarii si nu a exploatarii iresponsabile a resurselor naturale. Pentru a opri initiativele cu efect devastator asupra sanatatii publice, mediului si patrimoniului cultural, precum cea de la Rosia Montana sau cea a exploatarii gazelor de sist. Pentru alternative de dezvoltare durabila a comunitatilor locale ale Romaniei. Pentru valorizarea potentialului intelectual, creativ si artistic.

22 de ani au fost de ajuns! In 6 mai luam puterea inapoi. Ne unim pentru o democratie autentica. Pentru ca vrem democratie acum! Impreuna suntem vocea schimbarii! Marsul va incepe cu adunarea participantilor duminica, 6 mai, la ora 14.30, la intersectia Soselei Kiseleff cu Strada Ion Mincu. Aceasta adunare publica a fost declarata autoritatilor (Comisiei de avizare a cererilor de organizare a adunarilor publice). Pentru avizarea acestui mars cetatenesc in forma solicitata de organizatori a fost semnata o scrisoare publica de sustinere de catre urmatoarele ONG-uri: Centrul pentru Resurse Juridice (CRJ), Asociatia Pro Democratia, Active Watch, Asociatia Terra Millenium III. (Niste cetateni din Piata Universitatii)

Caseta: “ presiunea cetateneasca trebuie sa fie permanenta, asumata si constructiva'

Protestele civice iata capata si alte forme. Protestele din ianuarie si dupa au fost proteste spontane, pasionale si cu incidente. Ulterior s-au diversificat si in ciuda intervenitiilor in forta ale jandarmilor in numeroase locatii si situatii, au ramas pasnice si pozitive. Se apropie campania electorala locala iar Guvernul este pe cale sa se schimbe. Politicienii vor vorbi si vor lua decizii. Noi am fost si ramanem intr-o stare de alerta. Organizam un mars pentru democratie pentru a sublinia faptul ca presiunea cetateneasca trebuie sa fie permanenta, asumata si constructiva.

In plus exista cateva probleme in care asteptam cu nerabdare pozitii si decizii ale noului Guvern, daca va fi investit. As da doar cateva exemple: abuzurile Jandarmeriei de pana acum, corectitudinea si transparenta organizarii alegerilor locale, regandirea politicilor socio-economice de austeritate, reforma sistemului politic dar si stopare exploatarii de la Rosia Montana si cea a gazelor de sist. Probabil nu va fi ultimul mars ci primul dintr-o serie mai lunga. In functie de deciziile si performantele urmatorului Guvern se vor alege instrumentele cele mai bune de actiune. Schimbarea persoanelor este irelevanta daca nu se schimba practicile si politicile. (Claudiu Craciun)

“Democratia presupune participare si responsabilizare. Nu este suficienta exprimarea democratica a cetateanului in spatiul privat. Ea trebuie sa fie prezenta si in spatiul public', Mihaela Bocsa

“Un Mars Pentru Democratie pentru ca stim ca o democratie reala implica participarea cetatenilor si reprezentarea reala a intereselor acestora.' Dragos Iancu

“Mars in scopul promovarii libertatii de exprimare'

Imi doresc o Romanie democratica, la fel ca toti cei care sunt aici, in care atitudini precum rasismul, sexismul, misoginismul, homofobia sa dispara. Mai vreau egalitate de sanse, iar in Romania aceasta nu exista decat la nivel formal. Toate masurile nedemocratice care au fost luate pana acum de fapt incalca niste drepturi si libertati fundamentale ale persoanelor si in acelasi timp semnaleaza o reprezentare deficitara a intereselor noastre, a cetatenilor. Un exemplu de o astfel de incalcare este prezentul proiect de lege privind consilierea obligatorie a femeilor inainte de avort. Obligativitatea exprimata prin acest proiect ingradeste libertatea de a alege si imi incalca dreptul de a decide cu privire la corpul meu. Particip la mars in scopul promovarii libertatii de exprimare, a dreptului de a trai intr-un mediu sanatos si a dreptului de a fi reprezentata in mod real, in acord cu interesele mele in calitate de cetateana si femeie intr-un stat democratic.

×