Patru ani - atat va sta dupa gratii fostul consilier guvernamental Fanel Pavalache, judecat pentru trafic de influenta. Cei de la PNA considera insa ca pedeapsa e prea mica.
Fostul consilier guvernamental Fanel Pavalache, trimis in judecata sub acuzatia de trafic de influenta, a fost condamnat ieri la patru ani de detentie, cu executarea pedepsei. In acelasi timp, lui Pavalache i s-a interzis si exercitarea drepturilor cetatenesti, pentru o perioada de trei ani.Primul dosar important al PNA
Dosarul âSpaga lui Pavalache" a fost primul dosar cu adevarat important instrumentat de catre anchetatorii Parchetului National Anticoruptie (PNA). Fostul consilier guvernamental, angajat ca expert la Secretariatul General al Guvernului, a fost arestat preventiv in urma unul flagrant realizat in noaptea de 18/19 octombrie 2000. In zilele urmatoare, pe numele sau a fost emis un mandat de arestare preventiva care a fost apoi prelungit periodic, astfel ca, de atunci, el nu a mai parasit arestul. Fanel Pavalache a fost acuzat ca i-ar fi cerut lui Ioan Popescu, fostul director al Bancii Internationale a Religiilor (BIR), suma de 4 milioane de dolari, bani in schimbul carora el urma sa intervina pe langa magistratii implicati in procesul civil de lichidare a BIR. La scurt timp dupa perfectarea intelegerii, Popescu s-a autodenuntat la PNA, iar flagrantul a fost organizat acasa la Gema Bobarnea, âgazda" care a intermediat intalnirea celor doi. Flagrantul a dus la descoperirea sumei de 20.000 de dolari, despre care anchetatorii au afirmat ca ar fi reprezentat prima âtransa" din banii pe care urma sa-i primeasca Pavalache.
Succes in lupta contra coruptiei
Arestarea lui Fanel Pavalache a fost prezentata drept un mare succes al justitiei in lupta contra coruptiei. La acea vreme, premierul Adrian Nastase a declarat ca episodul demonstreaza ca Parchetul National Anticoruptie este o institutie absolut necesara si mai ales ca âPNA nu are complexe in ceea ce priveste activitatea sa", iar descoperirea lui Pavalache este âun mesaj pentru toti cei care functioneaza la periferia sistemului politic si care, uneori, sunt tentati sa mijloceasca intre zona politicului si zona privata".
Ciudateniile âafacerii"
Ulterior, au aparut anumit date care au complicat intreaga âafacere". Pavalache a declarat de mai multe ori ca, in cursul anchetei penale, procurorii ar fi exercitat presiuni asupra lui si au incercat sa-l âconvinga" sa traga dupa el cateva personalitati din Guvern. De asemenea, la peste 11 luni de la retinerea lui Pavalache, in sala de judecata au fost vizionate casetele video pe care a fost inregistrat flagrantul. Cu acea ocazie, specialistul PNA desemnat sa prezinte aceste probe nu a reusit sa sincronizeze sunetul cu imaginea, astfel ca, partial, discutiile purtate in casa Gemei Bobarnea nu au putut fi auzite, si nu s-a putut determina momentul in care fostul consilier guvermanental a cerut sau a primit banii pretinsi. In cursul procesului, Pavalache a mai sustinut ca, in realitate, Gema Bobarnea i-ar fi datorat o mare suma de bani, iar in urma declansarii acestui scandal, ea ar fi scapat de datorie.
Sentinta va fi contestata
La ultimul termen al procesului, procurorul de sedinta a cerut condamnarea lui Pavalache la 14 ani de inchisoare. Ieri, dupa pronuntarea sentintei, avocatul Aurelian Pavelescu, aparatorul fostului consilier guvernamental, a declarat ca va ataca sentinta si se va lupta âin instantele romănesti si internationale", pentru a obtine achitarea clientului sau.
Vasile Surcel
PNA, nemultumit de solutie
Parchetul National Anticoruptie sustine ca solutia data ieri in âcazul Pavalache" de Tribunalul Bucuresti este nelegala si netemeinica. Procurorii considera ca pedeapsa de patru ani inchisoare la care Fanel Pavalache a fost condamnat ieri este prea mica in raport cu gravitatea faptei, cu probele existente in dosar si cu faptul ca fostul consilier guvernamental a fost nesincer pe toata durata procesului. PNA a declarat apel imediat dupa primirea solutiei si probabil va continua sa ceara pentru Pavalache maximul de pedeapsa prevazut de lege pentru trafic de influenta. (Miruna Pasa)