x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special „Pe la 1920 eram argatul reginei Maria"

„Pe la 1920 eram argatul reginei Maria"

22 Mar 2004   •   00:00
„Pe la 1920 eram argatul reginei Maria"

La Bran nu e mare mirare sa treci de 100 de ani. Oamenii de prin partea locului mananca sanatos, mai beau si cate o tuica, traiesc in aerul de munte si uite asa trec peste 90 de ani cat ai clipi. Mos Lupu are 102 de ani si, pe vremuri, a fost argat la regina Maria, „femeie frumoasa si iubareata".

Bran e loc de oameni harnici. Se vede dupa case - una mai mandra decat alta. Printre atatea minunatii de vile se piteste si cocioaba saracacioasa din barne a lu’ mos Lupu, batranul satului. Pe 13 iunie, mosu’ face 102 ani.

Nu refuza o tuica

„Mos Lupu?! Ehe, pai cum se face cald, cum apare si el cu oitele pe aici", spune secretarul Primariei din Bran, Laurentiu Modiga. Indraznisem sa-l intreb daca batranul mai e lucid. Aflu ca are doar o problema cu auzul, dar „daca vorbiti mai tare, imediat, i se desfunda scarita si ciocanelul", ma asigura unul dintre functionarii Primariei.

De la Nicu Solovastru, gospodar de prin partea locului, aflu ca mos Lupu e bine sanatos si ca povesteste romane intregi cui vrea sa asculte. Imi mai spune ca batranul se tine bine si ca, din cand in cand, ii face placere sa-l mai cinsteasca cu cate o tuica. Nu ca l-ar fi vazut cineva pe mos Lupu vreodata beat, Doamne Fereste!


Si-a luat nevasta cu 35 de ani mai tanara

Casa lui mos Lupu e undeva in deal, taman la drumul ce serpuieste prin sat. L-am gasit in pragul usii, suparat nevoie mare. Il calcasera hotii! „Mie sa-mi dea buletinul!! Ca daca nu-mi da buletinul, ma duc si il culc cu bata", ameninta mosneagul, agitand un bat gros care-i foloseste drept baston. Nevasta, Maria, mai tanara cu 35 de ani decat Nicolae, dar mult mai beteaga, se invarte prin curte si-l mai dojeneste pe mos. „Mie nu mi-e frica de oameni, imediat ii culc cu bata", ameninta in continuare batranul, necajit de furtul buletinului. Hoatele, caci au fost doua femei, au luat din casa 10 milioane de lei, bani stransi „din pensie in pensie". Mosul e din ce in ce mai indarjit. „Lasa, ca le-au dus la Codlea, la puscarie", incearca sa-l linisteasca Maria. Batrana incearca sa explice ca banii erau pentru inmormantare. „De unde?!", sare mosu ca ars. „Ba pentru bocanci, haine si malai!"

Il intreb de tinerete. „Da’ cine mai stie?! Am mai uitat! Mai mult noaptea imi aduc aminte, cand nu pot sa dorm."

Pe jos, din Bran pana-n Baragan

Mos Lupu a fost cioban de mic, dat in slujba la boierii Puscasel. Mergea pe jos, cu oile, de la Bran pana-n Balta Brailei. Si in Balta Brailei... ce vremuri grele... Cate doua luni manca numai mamaliga coapta cu un catel de usturoi, daca gasea. Se imbolnaveau oile, mureau pe langa ei... Ciobanii nu puneau gura pe carne. Asta in post. Mos Lupu a tinut cu sfintenie posturile si acum tare-i mai place sa citeasca din Biblie. Cam asta l-a si ajutat sa traiasca asa de mult. Si cate o tuica din cand in cand, dar niciodata n-a fost beat. A mancat cat sa traisca. De unde mai mult, ca mereu a fost sarac.

Are trei fete: una din prima casatorie si doua de la nevasta de acum. Fetele sunt la casele lor: doua la Bucuresti, una la Zarnesti. „Iau autobuzul, dupa aia iau trenul de la Brasov si la Bucuresti ma duc cu tramvaiul pana la fata care sta pe Strada Pamfil. Cealalta a luat barbat din Cernica. Si la ea ma duc. Am doi stranepoti, de la fata care sta la Zarnesti."

A avut sase frati si patru surori. El i-a ingropat si pe parinti, si pe frati. „Eram in razboi. Cu unul din frati m-am vazut ultima data in gara la Brasov. Dupa doua zile, mi l-au trimis mort acasa. Ce am patit eu n-a mai patit nimeni si unde am fost eu n-a mai fost nimeni", suspina batranul. Pe front, la Feldioara, la Sacele... Dar el n-a impuscat pe nimeni. A fost concentrat la „Armata a IV-a".

Regina cea iubareata

In vremurile bune a fost argat la regina Maria. „Ce regina, nu ca cei de acum... Mergea din sat in sat ca sa-i ajute pe sarmani. Femeie frumoasa, dar mai ales iubareata." Are ce are mos Lupu cu oamenii iubareti. „Pai, noi am avut aici si un turc cu sapte neveste. Si daca ii mai placea vreuna, platea pe cineva sa-i puna sacul in cap la targ si s-o fure. Platea bani buni. Dar eu nu stiu cum putea sa multumeasca atatea femei... ma intelegeti... ca la atatea femei, cat sa poti?!..." In ograda lui mos Lupu se plimba doar cateva pisici. Cum se face primavara, pana da bruma de toamna, mosul pastoreste doua oite pe langa castelul de la Bran. A avut si cateva gaini, dar i le-a mancat dihorul asta-iarna.

Imping poarta din lemn si las in urma gospodaria familiei Lupu. Batranul a iesit in prag sa goneasca pisicile. In lumina de primavara, casuta apare in toata saracia ei, incadrata de vilele impunatoare din vecini.


Pensie mica, mancare de la vecini

De ajutat, il ajuta satenii. „O bucata de slanina, un ou, ce avem si noi de mancare, ducem si la ei", spune Aurel Capatana, unul dintre vecini, care a facut chiar o portita intre cele doua curti, ca sa ajunga mai repede la familia Lupu. „Ea e mai bolnava decat el. Mosu’ se tine bine. Daca ea cade in curte, el se duce si o ridica. E mai in putere. Dar a dus viata grea... De cate ori numai s-a intors din Baragan pe jos..."

Oamenii sar cand e vorba sa-l ajute pe mos Lupu. Asta iarna, Primaria i-a cumparat lemne. Au venit vecinii, le-au taiat si le-au asezat, sa aiba mosul cu ce se incalzi.

In casa la familia Lupu - saracie mare. Oale vechi, blide ciobite, doua paturi pline de zdrente. Miroase a motorina.

Nicolae Lupu are de la stat o pensie de 672.000 de lei, dupa ce a muncit ca paznic si ca om de serviciu pe langa Primaria din Bran. Mai primeste si un ajutor lunar de 700.000 de lei. (CARMEN PLESA, LAVINIA SARAMET )


CV

Lupu Nicolae

Data nasterii: 13 iunie 1902

Locul nasterii: localitatea Bran, judetul Brasov 102ani

"Iau autobuzul, dupa aia iau trenul de la Brasov si la Bucuresti ma duc cu tramvaiul pana la fata care sta pe Strada Pamfil. Cealalta a luat barbat din Cernica. Si la ea ma duc. Am doi stranepoti, de la fata care sta la Zarnesti."


CONTINUARE: „Ma numesc roman"

×
Subiecte în articol: special bran lupu