x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Abuz politienesc cu voie de la judecator / Moda perchezitiilor in dorul lelii s-a intins si in provincie

Abuz politienesc cu voie de la judecator / Moda perchezitiilor in dorul lelii s-a intins si in provincie

de Mihai Enciu    |    20 Mar 2006   •   00:00
Abuz politienesc cu voie de la judecator / Moda perchezitiilor in dorul lelii s-a intins si in provincie
ANCHETA
Doua locuinte au fost ravasite inutil de politistii ialomiteni care cautau 500 de milioane de lei disparuti din apartamentul fostului judecator Tanase. Politistii nu prea aveau habar ce cauta si nici nu s-au sinchisit de drepturile celor perchezitionati.

Anual in Ialomita se comit sute de furturi care se contabilizeaza in evidentele politiei cu autori necunoscuti. Mai ales in mediul rural, aceste furturi raman invaluite in mister, rare fiind cazurile in care politia prinde faptasii. Sefii de post nici nu se deranjeaza foarte tare sa caute infractorii, multi dintre ei marginindu-se la a cere pagubasilor sa le indice hotii. Cand victime ale agresiunilor cad, insa, persoane cu functii importante, politistii sun gata sa faca exces de zel pentru a dibui pe cei care au atentat la bunurile stalpilor societatii. Este si cazul anchetei derulate in cazul spargerii locuintei fostului presedinte al Judecatoriei Slobozia, judecatorul Mihai Tanase, proaspat pensionar.

FURTUL CARE A PUS PE JAR POLITIA. Cu ocazia pensionarii, judecatorul Mihai Tanase a organizat o petrecere la unul din restaurantele din Slobozia la care si-a invitat fostii colegi de serviciu. Petrecerea a avut loc la data de 27 februarie 2006, majoritatea invitatilor parasind restaurantul la ora 18:30. In timpul petrecerii, judecatorul a fost anuntat de vecini ca in jurul orei 17:00-17:30 i s-a spart locuinta. Sositi la fata locului politistii au aflat din relatarile vecinilor ca doi indivizi dubiosi au fost vazuti la usa apartamentului judecatorului, de unde disparuse echivalentul sumei de aproximativ 500 de milioane de lei. Banii reprezentau platile compensatorii platite judecatorului la pensionare si erau depozitati in apartament sub forma de lei si valuta. Cercetarile declansate de politisti nu s-au concretizat decat la o luna dupa eveniment. Presati probabil de celebritatea victimei, anchetatorii au constituit la repezeala un grup de suspecti. In care au introdus de-a valma inclusiv oameni care nu puteau fi suspectati ca fiind posibili infractori. Actiunile in forta ale politiei au demonstrat din plin acest lucru.

PERCHEZITIE LA SOFER. Fix dupa o luna de la comiterea furtului, cetateanul Chiru Mitus, angajat al Judecatoriei, pe post de sofer, este invitat in birou grefierei sefe si pus sa se... descalte. Doi politisti i-au adus la cunostinta ca pe numele sau a fost emis un ordin de perchezitie. Impreuna cu Mitus Chiru, politistii s-au deplasat la domiciliul acestuia dupa ce au luat-o de la serviciu si pe sotia sa. Perchezitia a inceput prin solicitarea politistilor catre Chiru de a le preda "toate bunurile, valorile sau inscrisurile pe care nu le poate justifica". De aici rezulta foarte clar ca politistii habar nu aveau ce cauta. Din acest punct de vedere este de vazut care au fost indiciile temeinice in baza carora procurorul a cerut si judecatorul a aprobat efectuarea perchezitiei. Cert este ca la intrebarile noastre, prim-procurorul Parchetului de pe langa Judecatoria Slobozia, Istrate Cristina, ne-a declarat ca in cauza s-a inceput urmarirea penala "in rem" si asta a dat dreptul judecatorului sa autorizeze perchezitia, desi impotriva membrilor familiei Chiru nu a inceput urmarirea penala. Ceea ce a scos la iveala perchezitia, demonstreaza din plin caracterul abuziv al masurii dispuse cu voie de la judecator.

INDICII BETON. Dupa ce au rascolit cu zel toata casa, politistii s-au multumit cu niste frimituri care sa justifice descinderea in casa lui Chiru. Ei au descoperit patru bancnote a 100.000 de lei in pusculita fiicei lui Chiru, carora le-au inregistrat seriile. Mai mult, politistii au cerut familiei sa nu cheltuie acesti bani pana la finalizarea cercetarilor. Un alt "corp delict" l-a constituit o pereche de cercei pe care sotia lui Chiru ii detinea de circa 5 ani, dar care au atras atentia politistilor. In procesul verbal de perchizitie s-a consemnat ca cerceii aveau 8 pietre, 4 albe si 4 negre. In dovada eliberata la ridicarea acestora, politistul scrie altceva. El vede cerceii cu 7 pietre dintre care 3 albe si 4 albastre. Culmea prostiei este ca cele doua mentiuni sunt facute de acelasi politist! Orice alte comentarii sunt de prisos.

Click pt a mari imaginea
DOVADA PROSTIEI. Politistii nu stiu sa socoteasca

AUDIERI MARATON FARA AVOCATI. Dupa finalizarea perchezitiei, sotii Chiru au fost dusi la politie. Chiru Mitus a fost pus sa-si sune soferul de pe masina proprietate personala care presteaza activitate de taximetrie si sa-l cheme la sediul politiei. S-a facut perchizitie si asupra soferului si asupra masinii, fara a se gasi ceva suspect. Dupa care s-a trecut la audieri prelungite pana dupa ora 21:00. In tot acest timp, fetita minora a familiei Chiru a fost trimisa la bunici pentru a fi ferita de privelistea casei ravasite. In vreme ce Chiru raspundea in scris intrebarilor politistilor fara avocat si fara sa i se spuna in ce calitate este audiat, sotia sa a astepta pret de 5 ore pe holurile politiei intr-o stare de incertitudine si cu teama in suflet. Trauma psihica la care a fost supusa avea sa-si arate efectele in scurt timp, femeia suferind de hepatita C, asa cum rezulta din documentele medicale pe care si politistii le-au vazut. La audieri, declara Chiru, a participat inclusiv adjunctul sefului politiei Slobozia, care nu avea nici o calitate care sa-i permita acest lucru. Chiru sustine ca anchetatorii au incercat sa-l intimideze si sa-l convinga sa "marturiseasca tot ce a facut, ca tot se va afla!"

PERCHEZITIE SI LA TATAL SOFERULUI! Ca sa nu scape infractorii, politistii au declansat in paralel cu perchezitia de la domiciliul lui Chiru, una similara si la tatal acestuia. Pensionarul Chiru Ion, om care nu a avut in viata sa treaba cu politia sau justitia s-a trezit cu politia in poarta. Sotia sa fuse trimsa de politisti sa caute martori. Si in acest caz textul pe care politistii l-au pregatit in deschiderea ostilitatilor a fost ambiguu. Ei i-au solicitat lui Chiru sa-i prezinte "obiectele ce provin din savarsirea unor infractiuni precum si alte obiecte pe care le detine contrar legii". In final, oamenii legii au ridicat o pereche de manusi chirurgicale folosite la vopsitul parurului de sotia lui Chiru. Efectul acestei descinderi a fost unul pentru stabilirea vreunei vinovatii. Deranjul lasat in urma de politisti si traumele psihice trebuie insa platite de cineva. Pentru ca daca ar fi vrut, politistii l-ar fi putut exclude lejer pe Chiru si familia sa din cercul suspectilor.

OMUL DE INCREDERE
Chiru Mitus avea suficiente alibiuri care sa-l excluda din randul suspectilor. In primul rand, in ziua spargerii, Mitus se afla la masa impreuna cu Tanase la cheful organizat de acesta. El a plecat de la restaurant la ora 18:30, in vreme ce, potrivit vecinilor, spargerea la aparatamentul judecatorului a avut loc in intervalul 17:00-17:30. In plus, Chiru nu avea cazier si fusese omul de incredere al presedintelui judecatoriei. Potrivit declaratiilor sale, impreuna cu un alt coleg de serviciu, Chiru era folosit ca om de casa de familia Tanase. El platea facturile, ratele la banca, muta mobila, transporta femeile care-l desereveau pe Tanase la mosia din Perieti, muta mobila, cara platorile cu gustari la zilele onomastice ale sefului si sotiei, ba chiar facea si piata. Chiar si dupa ce i-a fost sparta casa, Chiru a fost solicitat sa-i plateasca ratele la banca sau sa-i schimbe sume de bani in valuta, ceea ce denota ca Tanase avea incredere in el. De fapt cheia de la casa familiei Tanase o aveau mai multe persoane, nu si Chiru, unele dintre acestea nefiind audiate de politie. In aceste conditii se naste intrebarea: ce cauta Chiru in cercul suspectilor si ce indicii au stat la baza eliberarii unei autorizatii de perchezitie la domiciliul sau? Pentru a afla macar un raspuns partial la aceasta intrebare am incercat sa stam de vorba cu seful politiei, comisarul Stan Batlan. Dupa ce a dezvoltat o teorie asupra conceptului de perchezitie, Batlan a fost de acord sa ne dea cateva informatii care sa nu incurce cercetarile. Numai ca la ora fixata pentru intalnire, domnia sa n-a raspuns la telefon.

×
Subiecte în articol: special poliţiştii tănase chiru