x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Permisul tău de conducere e în pericol? Verifică online!

Permisul tău de conducere e în pericol? Verifică online!

de Monica Cosac    |    23 Sep 2022   •   07:40
Permisul tău de conducere e în pericol? Verifică online!

Pentru a fi siguri că nu sunt în situația de a-și pierde permisul de conducere din cauza punctelor acumulate în „cazierul” de șofer, conducătorii auto își vor putea verifica rapid, online, toate sancțiunile și amenzile primite în trafic, potrivit unui proiect de lege înregistrat zilele acestea la Senat.

Propunerea legislativă semnată de 23 de parlamentari i-ar putea ajuta în special pe bucureșteni, mai ales pe cei cărora le plac mașinile tunate și motoarele turate, având în vedere că primarul Capitalei e pus pe dat amenzi șoferilor care conduc autovehicule zgomotoase după ora 22:00. 

Posibilitatea de verifica câte puncte de penalizare a primit în trafic este „absolut necesară” conducătorilor auto, în condițiile în care, potrivit legislației rutiere în vigoare, la acumularea a cel puțin 15 puncte de penalizare, șoferilor li se suspendă dreptul de a conduce un autovehicul, argumentează, în expunerea de motive, inițiatorii proiectului de lege referitor la „accesul titularilor permisului de conducere la istoricul sancţiunilor privind regimul circulaţiei pe drumurile publice”. 

Însă, deoarece evidența tuturor sancțiunilor aplicate conducătorilor auto de-a lungul timpului este deținută de Poliția Rutieră, aceștia nu au acces direct la lista acestor sancțiuni, fie că este vorba de amenzi sau de punctele de penalizare primite.  

În prezent, certificatele cu istoricul sancțiunilor primite de șoferi în trafic sunt eliberate numai în urma depunerii unei cereri la sediul Poliției Rutiere din județul care are în evidență conducătorul auto, în termen de 10 zile lucrătoare de la data depunerii cererii.

Acces „permanent și neîngrădit”  

Scopul acestei propuneri legislative îl constituie asigurarea cadrului legal necesar „pentru ca titularii permiselor de conducere să aibă acces permanent şi neîngrădit la istoricul sancţiunilor privind regimul circulaţiei pe drumurile publice”. 

„Poliţia Română va asigura accesul direct al titularilor permiselor de conducere la istoricul sancţiunilor privind regimul circulaţiei pe drumurile publice în aplicaţia informatică reglementată prin Ordinul nr. 141 din 15 septembrie 2014 privind evidenţa permiselor de conducere reţinute şi a sancţiunilor aplicate conducătorilor de autovehicule sau tramvaie”, potrivit proiectului de lege.

Certificatul privind istoricul sancţiunilor rutiere va fi generat „la momentul solicitării titularului permisului de conducere, în format online”.

Dacă această lege va fi adoptată de Parlament și promulgată de șeful statului, Ministerul Afacerilor Interne va avea la dispoziție 30 de zile pentru a elabora normele metodologice de aplicare a noilor prevederi.

Documentul precizează și faptul că dreptul de acces la istoricul sancţiunilor primite de șoferi în trafic se va limita la vizualizarea datelor, generarea şi descărcarea unui certificat online.

Ce li se pregătește pasionaților de turat motorul prin București

Proiectul de lege pus în dezbatere de senatori i-ar putea ajuta în special pe bucureșteni, dar și pe cei din provincie care simt nevoia să își facă simțită prezența ambalând motoarele mașinilor tunate pe străzile Capitalei, având în vedere că Primăria Municipiului București vrea să interzică circulația autovehiculelor zgomotoase după ora 22:00.

Potrivit unui proiect pus în dezbatere publică, zilele trecute, circulaţia autovehiculelor care produc zgomot peste 95 dB(A) ar putea fi permisă în Capitală doar în intervalul orar 8:00 – 21:59. Motivul pentru care se propune limitarea circulației mașinilor zgomotoase este faptul că zgomotul produs de traficul rutier, care este principala sursă de poluare fonică din București, afectează peste 700.000 de locuitori ai orașului.

Măsurarea zgomotului produs de vehiculele din trafic se va face prin sondaj, de către Poliţia Rutieră şi Registrul Auto Român, potrivit unui protocol deja încheiat între cele două instituții, iar constatarea şi sancţionarea contravenţiilor se vor face de către Poliţia Rutieră. 

Amenzi de până la 5.000 de lei

Concret, șoferii care nu vor respecta noile reguli atunci când circulă prin Capitală vor risca următoarele amenzi:

  • dacă nivelul de zgomot se încadrează în intervalul 95 dB(A) - 100 dB(A) , amenda contravențională va fi cuprinsă între 1.500 și 2.500 lei;

  • dacă nivelul de zgomot depășește 100 dB(A), amenda va fi cuprinsă între 4.000 și 5.000 lei.

„Proiectul propune eficientizarea acţiunilor de reducere a poluării fonice pe timpul nopţii, prin adoptarea unor măsuri care să conducă la diminuarea zgomotului şi a efectelor nocive ale acestuia asupra sănătăţii umane şi a mediului înconjurător, a transmis Primăria Capitalei. 

Efectele produse de depășirea limitei de zgomot „generează disconfort, deranjarea somnului, afectează sănătatea mentală, productivitatea muncii, procesul de învățare, comportamentul social, produce stres, oboseală cronică, tendințe la insomnie sau boli cardiovasculare, poate conduce la hipoacuzie și produce efecte negative sociale și economice”, se arată în referatul de aprobare a proiectului, precizându-se că aceste efecte sunt amplificate pe timpul nopții. 

Proiectul PMB nu face însă nicio precizare referitoare la nivelul zgomotului produs de sirenele ambulanțelor și al mașinilor de poliție, care depășește 100 dB(A), iar circulația acestora nu va putea fi restricționată pe timpul nopții. 

41 de petiții în care este sesizată poluarea fonică produsă de vehicule care circulă în București au fost înregistrate la Brigada Rutieră. 

 

×
Subiecte în articol: permis de conducere