Conform sondajului CURS, din cei nouă premieri ai României după 1989, Adrian Năstase este considerat cel mai bun/potrivit pentru funcţia de şef al Guvernului de către 18% dintre respondenţi.
● Jurnalul Naţional: Având în vedere că aţi trecut printr-o campanie de imagine foarte agresivă purtată de adversarii politici şi la un moment dat eraţi considerat o emblemă a corupţiei în România, fapt care v-a costat şi poziţia din PSD, cum comentaţi faptul că românii v-au desemnat cel mai bun premier al României?
● Adrian Năstase: Mi se pare extraordinar faptul că, după cinci ani de hărţuire politică şi de acuzaţii mincinoase din partea lui Traian Băsescu şi a uneltelor sale, românii şi-au păstrat o părere bună despre guvernarea 2001-2004 şi despre eforturile şi rezultatele acelei guvernări. Poate că acum lucrurile se văd şi mai bine, prin comparaţie. Românii au înţeles că cel care a vândut flota ţării, cel care s-a angajat, în 2000, să vânda tiţeiul românesc străinilor, cel care i-a îndatorat, cu 20 de miliarde de euro şi pe nepoţii celor cărora le-a promis că vor trăi bine, nu a avut ca obiectiv politic decât răzbunarea. Aşa cum recunoştea, recent, la Timişoara, acele procese chiar el le-a pornit - "Vă promit că atunci când voi dobândi al doilea mandat VOI CONTINUA (subl. mea) procesele începute în primul mandat". Totuşi, trebuie să recunosc, chiar şi adversarii îmi recunosc meritele de fost prim-ministru. Astfel, în Ploieşti, Roberta Anastase introduce în cutiile poştale un fluturaş intitulat "Guvernul lui Geoană", în care sunt propus ca prim-ministru!
● Ion Iliescu este considerat cel mai bun preşedinte pe care l-a avut Romania şi este totodată, potrivit sondajului, cel mai apreciat om politic. Dumneavostrăa sunteţi cel mai apreciat premier, deci PSD are cele mai mari atu-urile în ochii electoratului. Consideraţi că acest lucru ar putea fi determinant, sau în ce măsură ar putea fi, pentru campania prezidenţiala a lui Mircea Geoană?
● Chiar dacă PSD-ul nu a fost întotdeauna iubit, el a fost însă respectat pentru calităţile profesionale ale liderilor şi miniştrilor săi.
Cei care vor vota la prezidenţiale vor ţine seama de faptul că o singură persoană - chiar preşedinte fiind - nu poate rezolva toate problemele. Aşa încât, la alegeri, românii se vor gândi şi dacă soluţionarea problemelor grave ale lor pot fi mai bine rezolvate cu ajutorul calităţilor doamnei Udrea sau cu experienţa unor lideri de genul Iliescu şi Năstase.
Evident că mai sunt mulţi alţii în partid care ar putea ajuta.
● Dacă dumneavoastră aţi fi fost chestionat de CURS, ce aţi fi răspuns la întrebarea "care sunt oamenii politici pe care îi apreciaţi pentru ceea ce au făcut în ultimii 20 de ani"?
●Ion Iliescu, Corneliu Coposu, Mircea Ionescu Quintus, Ion Raţiu, Oliviu Gherman.
● Acelaşi sondaj a încercat să suprindă percepţia românilor asupra diferenţelor între regimul comunist şi democraţia postdecembristă. Aşteptările dumneavoastră din decembrie '89 asupra evoluţiei României au fost înşelate sau confirmate? Cum credeaţi atunci că va fi peste 20 de ani?
● Eram mult mai optimist în 1990. Credeam că haosul din acea perioadă nu se va mai întoarce. Credeam că, epuizând într-un termen rezonabil problemele cu trecutul, vom putea să ne ocupăm, mai eficient, de viitor. Nu credeam că putem fi izolaţi în Europa fiind membri ai Uniunii Europene. Nu credeam că textul constituţional din 1991 va începe să fie neclar abia după 10 ani. Nu credeam că procesul democratic poate fi reversibil. Şi ar mai fi multe altele.