x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Atenție, se filmează! AEP instruiește președinții secțiilor de votare din străinătate cum să monitorizeze video alegerile europarlamentare

Atenție, se filmează! AEP instruiește președinții secțiilor de votare din străinătate cum să monitorizeze video alegerile europarlamentare

de Ion Alexandru    |    11 Apr 2024   •   08:00
Atenție, se filmează! AEP instruiește președinții secțiilor de votare din străinătate cum să monitorizeze video alegerile europarlamentare

Scrutinul electoral din 9 iunie, aferent alegerilor europarlamentare, care va fi desfășurat în secțiile de votare din străinătate va fi monitorizat video nonstop, începând cu preziua votării și terminând odată cu închiderea urnelor.

Echipamentele vor fi puse la dispoziția secțiilor de votare de către misiunile diplomatice, care trebuie să asiste șefii secțiilor pentru remedierea oricărei defecțiuni survenite. Vor fi amplasate camere care să surprindă atât cabinele de vot, cât și urnele, dar și birourile membrilor comisiei, însă care să nu poată filma terminalele STS care monitorizează prezența la vot sau votul ilegal. Cu zece zile înainte de ziua votării, trebuie să fie obținut un acord din partea proprietarilor imobilelor în care urmează să fie organizate secțiile de votare. Mediile de stocare ce conțin înregistrările video urmează a fi sigilate într-un plic și predate misiunilor diplomatice, care au obligația să le păstreze timp de un an, după care să le distrugă „prin mijloace ireversibile”.

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a publicat Hotărârea nr. 10 din 8 aprilie 2024, privind „aplicarea procedurii de monitorizare video a localurilor secțiilor de votare din străinătate, la alegerile pentru Parlamentul European din 9 mai 2024”. Această hotărâre vine, conform emitentului, ca urmare a propunerilor formulate de Ministerul Afacerilor Externe și de Autoritatea Națională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal”.

Astfel, potrivit anexei la acest act administrativ, la alegerile pentru membrii din România în Parlamentul European din anul 2024, „monitorizarea video a localurilor secțiilor de votare din străinătate se realizează numai cu acordul proprietarilor imobilelor în care acestea sunt organizate”. În acest sens, „până cel târziu cu zece zile înainte de data alegerilor, misiunile diplomatice întreprind demersurile necesare obținerii acordurilor proprietarilor imobilelor în care sunt organizate secții de votare privind monitorizarea video a respectivelor încăperi”. În acest document se precizează, totodată, că „refuzul proprietarului unui imobil în care este organizată o secție de votare de a permite monitorizarea video se comunică Autorității Electorale Permanente și biroului electoral pentru secțiile de votare din străinătate”.

Se doresc cadre cât mai „ample”

Hotărârea citată mai prevede că misiunile diplomatice sunt cele care pun la dispoziția birourilor electorale ale secțiilor de votare echipamentele de monitorizare video. Aceleași misiuni diplomatice sunt obligate să verifice „funcționarea în parametri optimi a echipamentelor, înainte de a le preda birourilor electorale ale secțiilor de votare”.

Tot misiunile diplomatice trebuie să predea aceste echipamente de monitorizare video președinților birourilor electorale ale secțiilor de votare pe bază de proces-verbal, „cel târziu în preziua votului”, iar la momentul predării echipamentelor, personalul misiunilor diplomatice „instruiește președinții birourilor electorale ale secțiilor de votare cu privire la utilizarea acestora”.

Conform acestei hotărâri, dispozitivele de captare a imaginilor video vor fi amplasate în loc vizibil, „în interiorul încăperilor în care sunt organizate secțiile de votare, în proximitatea unor surse de alimentare la rețeaua electrică, astfel încât să fie asigurată surprinderea unor cadre cât mai ample, care să cuprindă cabinele de vot, urnele de vot, zonele în care sunt depozitate materialele utilizate în procesul de votare, precum și birourile și mesele membrilor biroului electoral al secției de votare”. Însă „pentru asigurarea secretului votului și a protecției datelor cu caracter personal, dispozitivele de captare a imaginilor video se amplasează astfel încât să nu fie surprinse cadre din interiorul cabinelor de vot, ale formularelor și tipizatelor utilizate în procesul electoral, ale ecranelor terminalelor informatice utilizate pentru monitorizarea prezenței la vot și prevenirea votului ilegal sau ale altor documente ce conțin date cu caracter personal”.

Ce nu au voie să înregistreze

Se mai precizează, totodată, că în cadrul secțiilor de votare organizate în incinta sediilor misiunilor diplomatice, „dispozitivele de captare a înregistrărilor video se amplasează astfel încât să nu fie surprinse elemente ale sistemului de pază și protecție a respectivelor sedii”.

Potrivit documentului citat, participanții la procesul electoral vor fi informați cu privire la existența echipamentelor de monitorizare video, prin intermediul unor afișe (VEZI FACSIMIL) amplasate la intrarea și în interiorul imobilelor în care sunt organizate secțiile de votare, „Monitorizarea video se va realiza continuu, începând cu preziua votării, la ora locală 18.00, până la încheierea votării, în ziua de duminică. Președinții secțiilor de votare se asigură, pe toată durata înregistrării video, că echipamentele de monitorizare video sunt alimentate la rețeaua electrică și că sunt în stare de funcționare”, se mai precizează în această hotărâre.

Mai mult, se mai specifică faptul că „disfuncționalitatea echipamentelor de monitorizare video nu atrage suspendarea votării sau întreruperea operațiunilor desfășurate de birourile electorale ale secțiilor de votare”, însă „de îndată ce disfuncționalitatea este constatată, președintele secției anunță personalul misiunii diplomatice, care îl asistă la remedierea problemelor semnalate”.

După un an de la alegeri, înregistrările trebuie distruse prin mijloace „ireversibile”

Lucrurile merg și mai departe. Astfel, este reglementat faptul că, în ziua de duminică, după închiderea votării, președintele biroului electoral al secției de votare oprește înregistrarea video, „extrage mediul de stocare și îl introduce într-un plic, pe care îl sigilează aplicând ștampila de control, îl semnează împreună cu ceilalți membri ai biroului electoral și înscrie pe acesta numărul și localizarea secției de votare, precum și durata înregistrării video”.

De asemenea, echipamentele de monitorizare video puse la dispoziția birourilor electorale ale secțiilor de votare și plicul conținând înregistrarea video „se predau misiunii diplomatice, împreună cu dosarele cuprinzând buletinele de vot întrebuințate și necontestate, buletinele de vot anulate și cele neutilizate, ștampilele și celelalte materiale utilizate în desfășurarea votării”.

„Misiunile diplomatice asigură păstrarea corespunzătoare a plicurilor ce conțin înregistrările video ale încăperilor în care au fost organizate secțiile de votare din străinătate pentru o perioadă de 12 luni de la data publicării rezultatelor alegerilor în Monitorul Oficial. După expirarea acestei perioade, mediile de stocare conținând înregistrările video sunt distruse prin mijloace ireversibile, prin grija misiunilor diplomatice”, mai prevede această hotărâre a Autorității Electorale Permanente.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×
Subiecte în articol: AEP scrutin electoral sectii vot video