x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Afacerea "Bega-Pam"

Afacerea "Bega-Pam"

07 Sep 2004   •   00:00
Afacerea "Bega-Pam"

Dupa 40 de ani de existenta, in care s-a impus pe piata romaneasca prin produsele sale de panificatie traditionale, societatea Bega-Pam SA din Timisoara aluneca incet, dar sigur, pe urmele intreprinderilor Kandia si Untim, riscand sa devina o simpla afacere imobiliara…

TIBERIU KISS

Privatizarea SC Bega-Pam SA s-a incheiat la data de 15 martie 1999, dupa ce, in doua rate, austriacul Johann Wiener a achizitionat de la stat 70% din actiunile intreprinderii banatene.

ORIZONTURI NOI. Patru ani mai tarziu, din cauza unor probleme personale, dar si birocratice, Johann Wiener a decis sa vanda afacerea si sa se retraga pe plaiurile natale. Prin in-termediul lui Marcel Tolomey, unul dintre directorii Bancii Italo-Romane Timisoara, austriacul l-a cunoscut pe Orlandi Stefano, un om de afaceri italian, stabilit in zona orasului Sannicolau Mare, "parohia" senatorului PSD Viorel Matei. La vremea respectiva, in evidentele Directiei Agricole Timis, una din firmele lui Orlandi Strefano, SC Emiliana West SRL, figura drept cel mai mare cumparator de terenuri agricole, in suprafata totala de 10.000 ha.

UTILAJUL-MINUNE. La data de 15 octombrie 2003, intre societatile Bega-Pam SA si Geo-Gis SRL, reprezentate de Johann Wiener si Orlandi Stefano, s-a incheiat un contract de vanzare-cumparare, privind achizitionarea unui utilaj performant pentru prajituri si biscuiti. Prin contract, firma italianului s-a obligat ca, pentru suma de 1.350.000 euro si in decurs de sase luni de la semnarea documentului, sa livreze intreprinderii de panificatie marfa ceruta. Conform aceleiasi intelegeri, utilajul trebuia platit in termen de 180 de zile, intr-o modalitate agreata si stabilita de cele doua parti semnatare, "prin incheierea unui act aditional, parte integranta a contractului". Pe de alta parte, pentru a-si arata disponibilitatea de a plati utilajul de panificatie, austriacul Johann Wiener a gajat integral, in favoarea firmei italianului Orlandi Stefano, cu 70,32% din capitalul social al SC Bega-Pam SA Timisoara.

RETETA SUCCESULUI. La nici doua saptamani de la incheierea contractului de vanzare-cumparare, Orlandi Stefano reuseste sa cumpere, de pe piata libera de capital, actiunile austriacului Wiener, cu suma de 1.200.000 euro. O data cu incheierea tranzactiei, Orlandi se intelege cu Wiener sa-i plateasca actiunile, cel tarziu in luna mai a anului 2004. Astfel, dupa perfectarea intelegerilor, la data de 4 noiembrie 2003, italianul devine actionar majoritar al SC Bega-Pam SA si presedinte al Consiliului de Administratie. Imediat dupa instalarea lui Orlandi Stefano reapare in peisajul fabricii de biscuiti, chiar in CA, insusi directorul Bancii Italo-Romane Timisoara, Marcel Tolomey, inzestrat si el cu cateva procente din afacere si cu titulatura de "om de echilibru". Incepe treaba! Se vinde de urgenta o platforma de 2 ha de pe Strada Bojinca, care a apartinut SC Bega-Pam SA, pentru o suma de 2,5 milioane euro.

TRASEUL BANILOR. Imediat dupa intrarea banilor in conturile fabricii de biscuiti si napolitane, in ianuarie 2004, SC Bega-Pam SA face o plata de 66 miliarde lei catre SC Geo-Gis SRL, suma reprezentand contravaloarea celebrului utilaj de panificatie, care n-a ajuns la fabrica nici in ziua de azi, desi au trecut mai bine de sase luni de la contractarea efectiva! Mai mult, viramentul bancar a fost facut, desi in contractul de vanzare-cumparare era stipulat, clar, ca "modalitatile de plata se vor stabili de comun acord, prin incheierea unui act aditional". Eh, pe cine a mai interesat daca asa ceva exista sau nu?! Totusi, ceea ce este demn de gazeta de perete a intreprinderii este faptul ca la ambele societati, atat Bega-Pam SA, cat si Geo-Gis SRL, in momentul viramentului bancar, administrator era Orlandi Stefano! Fara nici cea mai mica remuscare a vreunui conflict de interese, italianul a mai facut o miscare de maestru emerit. Cu banii din Geo-Gis SRL a platit actiunile lui Johann Wiener! Legal 100%!?!

LA CERSIT. Ca urmare a nelivrarii la termen a utilajului de biscuiti si sesizand prejudiciul substantial creat societatii de panificatie, prin doua adrese din luna iulie a.c., directorul adjunct al SC Bega-Pam SA, Dan Trusculescu, a cerut italianului Orlandi Stefano, respectiv Geo-Gis SRL, "rezilierea contractului si returnarea sumei de 66 miliarde lei, platita cu titlul de avans". Evident, raspunsul va veni o data cu utilajul! Mai mult, chiar daca avea dubla calitate de administrator, atat la Bega-Pam SA, cat si la Geo-Gis SRL, existand deci un conflict cras de interese, Orlandi Stefano nu a uitat insa sa-si traga partea leului si din aceasta afacere cu iz de biscuiti. Desi in contractul de vanzare-cumparare se specifica valoarea exacta a masinii, respectiv 1.350.000 euro - la cursul zilei, cand si-a facturat cele 66 miliarde de lei de pe o societate pe alta, italianul a adaugat la suma contractuala si… TVA. Astfel, Orlandi Stefano s-a ales cu un "comision" de aproximativ 11 miliarde lei!

DIVIDE ET IMPERA. De la numirea sa ca administrator, respectiv 4 noiembrie 2003, si pana in prezent, Consiliul de Administratie al SC Bega-Pam SA s-a intrunit de numai patru ori, desi legea spune ca membrii acestuia se consulta "de cate ori este necesar, dar cel putin o data la luna, la sediul societatii". Nici vorba de asa ceva! Ultima sedinta a celor din Consiliul de Administratie al fabricii de biscuiti s-a tinut la data de 19 februarie a.c., la sediul altei societati timisorene, SC Econometrica SRL, firma desemnata de Orlandi Stefano sa se ocupe cu contabilitatea afacerilor sale.

Un aspect, deloc de trecut cu vederea, este faptul ca societatea de "econometrie" apartine dnei Carmen Mataragiu, sotia nu mai putin celebrului colonel SRI Timis, Constantin Mataragiu, ofiter a carui linie de munca este tocmai cea... economica! Cert e ca sotia colonelului Costica Mataragiu este una dintre cel mai bine cotate si platite economiste din judet si presteaza servicii, aproape exclusiv, pentru italienii cu posibilitati financiare din Timisoara. Si acest lucru se vedea clar din facturile de "consultanta" emise de Bega-Pam SA catre Economterica SRL…

INTERESE CIUDATE. La ora actuala, actionarul majoritar al SC Bega-Pam SA are doua preocupari majore: sa desfiinteze consiliul de administratie si, astfel, sa-si reduca la tacere opozantii si sa respecte Legea mediului, impusa de comunitatea europeana, conform careia, pana in 2007, ar fi indicat ca spatiile de productie sa se dezvolte in afara perimetrului urban. Ceea ce inseamna ca, in foarte scurt timp, celebra Bega-Pam se va muta la sat, iar bunurile sale urbane vor fi scoase la mezat, generand astfel profituri uriase de ordinul zecilor de milioane de euro. Cum de altfel s-a si intamplat, deja, cu fabrica de lapte si paine din Timisoara, care a fost facuta una cu pamantul, pe locul acesteia ridicandu-se spatii comerciale si birouri.

Pe cine a mai interesat ca sute de banateni au ramas fara locuri de munca?!? Pe cine mai intereseaza protectia sociala, cand astfel de "castane" aduc profituri uriase? Mai e cineva curios sa stie ca de la preluarea fabricii de biscuiti de catre Orlandi Stefano, comparativ cu anul trecut, pe primele cinci luni, intreprinderea a avut pierderi de 14,5 miliarde lei?

NASUL

"Am fost rugat sa intru in consiliul de administratie, ca factor de echilibru. Nu exista nici un conflict de interese intre functia mea de la banca si cea de membru in Consiliul de Administratie de la Bega-Pam, chiar daca dl Orlandi are credite la institutia la care sunt angajat. Am fost nas de botez, in iulie, la fiica dlui Orlandi, dar nu vad ce legatura are asta cu subiectul discutiei. Sa stiti ca dl Orlandi este un investitor serios, care nu vrea sa lase lumea pe drumuri. Oricum, rolul meu la fabrica este unul pur consultativ" - Marcel Tolomey, director Banca Italo-Romana
×