x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special "Ai venit, chiaburule!"

"Ai venit, chiaburule!"

22 Mar 2004   •   00:00
"Ai venit, chiaburule!"

A uitat multe si nici nu mai aude bine. Gheorghe Nistor Necula este cel mai batran jandarm din Romania. Sustine ca viata lui ar fi fost alta daca nu erau comunistii. Si ii este teama ca "Dumnezeu l-a uitat pe pamant".

O strada plina de noroi, pe unde masinile trec cu greu. Carutele par singurele stapane ale acestei ulite uitate de lume si de timp. Iar pe la mijlocul strazii din Carligu Mare - Buzau, o casa veche, cu un gard verde si inalt. Casa lui Gheorghe Nistor Necula, zis Gheorghe Mamaliga. Porecla de ale carei origini nu isi mai aminteste nimeni. Casa este de fapt a fiicei lui. Pentru ca locuinta batranului a fost daramata de ceva vreme. Batranul implineste anul acesta 103 ani.

Ne intampina o femeie, trecuta de 70 de ani, fericita ca se intereseaza cineva de tatal ei. Intram intr-o incapere joasa, in care este foarte cald. "Ca tata este batran si nu trebuie sa ii fie frig", spune Constanta Ciufu. Pe pat sta batranul. Ne asteapta cu chipiul lui de jandarm primit in urma cu putina vreme. Langa el are sacoul uniformei. Nu-i dai varsta, arata de 80 si ceva. Din copilarie, batranul a ramas cu o urma de copita pe frunte si la gura. L-a lovit un cal.

Cetatean constiincios

Gheorghe Mamaliga are privirea pierduta. Auzul a inceput sa il lase. Aude doar daca ii vorbesti aproape de ureche. Fiica sa ne arata buletinul batranului. Actul a fost eliberat la 20 octombrie 1971. Cand Gheorghe avea 70 de ani.

Anii au facut ca persoana din poza din buletin sa nu mai semene cu Gheorghe de acum. Ultimele foi sunt stampilate toate. Cetatean constiincios, acesta a votat de fiecare data. Chiar si anul trecut, la Referendum.

Amintiri uitate

Gheorghe Mamaliga nu isi mai aduce aminte prea bine de primul razboi mondial. "A murit tata atunci. Si ne-a lasat pe mama, pe mine si pe alti sapte frati singuri", spune el. Dintre toti fratii, doar el, cel mai mare, traieste. Nu-si mai aduce aminte nimic din razboi si nici din anii de dupa. "Am uitat", se scuza batranul. "Asa repede!?", il apostrofeaza fiica sa. Gheorghe s-a casatorit inainte sa mearga la armata. Nimeni nu mai stie exact in ce an. Sotia sa, Constantina, era mai mare decat el cu un an. Fiica sa incepe sa povesteasca mai departe ce nu isi mai aminteste tatal ei. "Tata a fost jandarm si a fost detasat in Kaliakra, in Cadrilater. Apoi a fost mutat la Ramnicu Sarat, in timpul celui de-al doilea razboi mondial. Cand au venit rusii era de serviciu. Ca sa scape, a fugit pe geam si a venit pe jos pana acasa. Adica vreo suta de kilometri." Dupa ce Jandarmeria a fost desfiintata, Gheorghe a venit acasa si s-a ocupat de agricultura.

Trei pensii

Comunismul l-a afectat foarte tare pe batran. Avea 10 hectare de pamant la care a fost nevoit sa renunte. "Cand l-au chemat la Primarie sa semneze ca renunta la pamant, i-a dat pe toti afara si a ramas doar cu o persoana", povesteste fiica lui Gheorghe. A vrut sa fie cat mai putina lume in jurul lui in momentul in care renunta la ceea ce iubea el cel mai mult. Voia sa isi traiasca singur durerea si disperarea. Cand a inteles ca vorbim despre comunisti, Gheorghe a inceput sa fie atent. "A fost foarte greu in acea perioada. Cotele erau foarte mari. Am dus mult la Urziceni. "Ai venit, chiaburule! ", imi spunea un tanar de acolo", isi aminteste cu naduf batranul. Cand si-a primit pamantul inapoi, Gheorghe a fost foarte fericit. Fostul jandarm are acum trei pensii: una de urmas de pe urma fiului sau, decedat in urma cu foarte multi ani, una de veteran si una de la CAP. In total, primeste aproape 2 milioane de lei. Ar vrea sa ii mai fie marita pensia. Ca sa traiasca mai bine "cate zile mai are".

Memorii furate

Gheorghe Mamaliga mananca singur si acum. La WC-ul din curte nu mai merge de un an. Ii aduce fiica sa oala. N-ar vrea insa sa o necajeasca pe aceasta prea mult. "As vrea sa ma duc la locul meu, la cimitir. De ce sa le fac greutati copiilor?" O tot trimite pe fiica lui la bai, la Monteoru. "La 1 mai te duci!", ii ordona Gheorghe. "Ma descurc eu." "Comunistii m-au nenorocit", repeta obsesiv batranul. Dictatura i-a marcat viata, i-a distrus munca.

In urma cu cativa ani, Gheorghe si-a scris memoriile, pentru a fi citite de preot la inmormantarea sa. Dar casa le-a fost pradata de hoti. Ceea ce nu stie fostul jandarm este ca, printre alte bunuri, nelegiuitii au luat si hartiile carora el le incredintase povestea celor peste 100 de ani de viata. (CRISTIAN PETRU )


Sfaturi de longevitate

Gheorghe Mamaliga a fost un om cumpatat. "N-am fumat toata viata decat treipatru tigari, si alea, asa, de fudulie. Si nici n-am prea baut", spune batranul. Om foarte credincios, Gheorghe a tinut toate posturile. Acum nu prea mai poate, din cauza varstei. A muncit mult, acesta fiind, in viziunea sa, unul dintre motivele pentru care a ajuns la aceasta varsta. "Sa nu bea si sa nu fumeze", ii sfatuieste batranul pe cei care vor sa traiasca peste 100 de ani. Gheorghe a mancat numai produse din gospodaria lui. "Era cam vegetarian. Dar si strabunica a trait mult. 103 ani", spune fiica lui. Acum bea ceai in fiecare dimineata si mananca doua oua fierte si piure de cartofi. In rest, nu tine un regim special. A fost internat o singura data in spital, in urma cu 20 de ani, cand a fost operat de prostata. Nici ochelari nu a avut niciodata. Citea, pana acum doi ani, fara sa aiba nevoie de ei. Iar medicamente nu prea a luat. "Cate o aspirina, asa, din cand in cand."


CV

Gheorghe Necula

Data nasterii: 13 octombrie 1901

Locul nasterii: Carligu Mic, judetul Buzau

103ani

Gheorghe Nistor Necula a ramas orfan de tata la 15 ani. A facut sapte clase primare, apoi a intrat in Jandarmerie. Dupa desfiintarea acesteia s-a intors la agricultura. Era deja casatorit si avea sapte fete si un baiat. Comunistii i-au luat pamantul si l-au transformat in sluga. Revolutia din decembrie 1989 l-a facut foarte fericit. Si-a primit pamantul inapoi si chiar si acum se intereseaza de soarta lui. Primeste trei pensii, ce fac laolalta doua milioane de lei. Isi trimite, aproape ca un ordin, fiica la bai, de 1 mai. E mahnit din calea afara pentru ca niste netrebnici i-au furat jurnalul. Sotia lui a murit de aproape 10 ani, iar el este ingrijit de fiica lui, Constanta Ciufu. Gheorghe are noua nepoti si "vreo sase-sapte stranepoti". Nu ii este frica de moarte, ba, uneori i se pare ca "Dumnezeu l-a uitat pe pamant".


CONTINUARE: "A fost fudula,a fost rea!"

×
Subiecte în articol: special gheorghe fiica bătrănul