x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Al XIV-lea Congres - Mai multe oua in cincinalul 1991-1995

Al XIV-lea Congres - Mai multe oua in cincinalul 1991-1995

19 Noi 2004   •   00:00

NOIEMBRIE, ULTIMUL BAL
La 24 noiembrie 1989, Congresul al XIV-lea al PCR a aprobat in unanimitate o rezolutie cu directivele cincinalului 1991-1995, inclusiv pentru productia de oua. In aceeasi zi a fost organizat un miting popular in Piata CC, unde cuplul Ceausescu s-a prins intr-o "hora a bucuriei". In ultima zi a lucrarilor, Congresul a aprobat in unanimitate o rezolutie in care este practic reluat raportul politic citit de Ceausescu.
MONICA IORDACHE

Click pentru a mari imaginea
Directivele aprobate de delegati erau atat de amanuntite incat prevedeau si cresterea productiei de lapte, lana si oua in cincinalul urmator. "Congresul hotaraste ca raportul tovarasului Nicolae Ceausescu sa devina programul de lupta si de munca al partidului, al intregului popor", se arata in rezolutie. Congresul a facut bilantul "istoricelor realizari obtinute de poporul roman, sub conducerea partidului, in edificarea noii oranduiri" si a laudat rezultatele cincinalului 1986-1990, in care productia-marfa industriala a crescut cu 40%, productivitatea muncii cu peste 35%, productiile medii agricole au fost de peste 30 de milioane de tone de cereale, retributiile au crescut cu peste 10%, iar pensiile cu 8%.

LAPTE SI MIERE. Rezolutia mai arata ca delegatii la Congres au aprobat programul directiva pentru cincinalul 1991-1995, care ar fi vizat "continuarea dezvoltarii intensive a tuturor sectoarelor de activitate, relizarea unei noi calitati a muncii si vietii, a unui nou nivel tehnic tot mai ridicat al intregii productii". Se sustine dezvoltarea agriculturii, "a culturii plantelor tehnice de mare randament", cresterea productiei in legumicultura, viticultura, pomicultura si apicultura, a productiei de carne, lapte, lana, oua. Retributia medie reala, in 1995 fata de 1990, ar fi trebuit sa creasca cu 5-8%, iar a veniturilor totale ale taranimii cooperatiste tot cu 5-8%, iar orasenilor ar fi trebuit sa li se asigure o suprafata locuibila de circa 12 mp pe locuitor. "Congresul cere sa se aplice in continuare principiul socialist "de la fiecare dupa capacitatea sa, fiecaruia dupa munca sa". (...) Nimeni in Romania nu trebuie sa realizeze venituri fara munca, nimeni nu trebuie sa traiasca exploatand munca altuia!", se mai arata in rezolutie.

NOI TRATATE. Congresul a aprobat si cererea lui Ceausescu de condamnare si anulare a tuturor acordurilor incheiate cu Germania hitlerista si a cerut inceperea de tratative intre statele interesate in vederea incheierii tratatelor de pace si lichidarii cu desavarsire a urmarilor celui de-al doilea razboi mondial. In acord cu Ceausescu, Congresul a cerut si "sa se faca totul" pentru respingerea "politicii antisocialiste si anticomuniste" si a se da "o riposta ferma activitatii fortelor revansarde, neonaziste".

OMAGIU
Congresul XIV azi ne este
Inalta culme de victorii
Suntem si-om fi cutezatorii
Urcand spre comuniste creste
Si Nicolae Ceausescu
Erou intre eroi, lumina
Ne e, spre vremea ce-o sa
vina

Pe dulce plaiul, stramosescul,
Ctitor istoriei de maine.
Prin El suntem o tara-n lume
Prin El avem un nou renume.
Congresul XIV, iata,
Deschide timp de aur, de
progres
Cu Nicolae Ceausescu reales
Tara din nou e-ntemeiata.

(27 noiembrie 1989 - Romania libera)



Felicitari adresate lui Ceausescu

CARMEN VINTILA

Reales in functia de secretar general al PCR la 24 noiembrie 1989, Nicolae Ceausescu a primit foarte multe felicitari atat din tara, cat si din strainatate. Printre cei care l-au felicitat a fost secretarul general al Comitetului Central al Partidului Comunist al Uniunii Sovietice, Mihail Gorbaciov, care i-a transmis un mesaj ce a aparut in Romania libera din 25 noiembrie 1989. "In legatura cu incheierea lucrarilor celui de-al XIV-lea Congres al Partidului Comunist Roman, adresez comunistilor romani urari de succese in solutionarea sarcinilor dezvoltarii social-economice a Republicii Socialiste Romania, pace si bunastare poporului roman", ii transmitea Mihail Gorbaciov.

CHINA. Si secretarul general al Comitetului Central al Partidului Comunist Chinez, Jiang Zemin, i-a adresat felicitari proaspatului reales. "Va uram din toata inima succese tot mai importante in conducerea Partidului Comunist Roman si a poporului roman in inaintarea victorioasa si continua pe calea socialismului", i-a scris Zemin.

COREEA DE NORD. Si secretarul general al Comitetlui Central al Partidului Munciii din Coreea de nord, Kim Ir Sen, l-a felicitat pe Ceausescu si i-a dorit mari succese. "Realegerea dumneavoastra in functia de secretar general al PCR constituie expresia inaltei stime si increderii profunde a comunistilor, a intregului popor fata de dumneavoastra. Va urez din toata inima sa obtineti succese mari in lupta partidului si poporului dumneavoastra pentru transpunerea in viata a hotararilor Congresului al XIV-lea al PCR si in activitatea dumneavoastra de mare raspundere si multa sanatate", ii transmitea presedintele nord-coreean Kim Ir Sen lui Nicolae Ceausescu.

SOLIDARITATE. Cinci pagini ale cotidianului Romania libera din 25 noiembrie 1989 au fost pline cu mesajele de prietenie si solidaritate adresate Congresului al XIV-lea al PCR de reprezentantii a 89 de partide din diferite colturi ale lumii: Partidul Renovator Democratic din Portugalia, Partidul National Democratic din Egipt, Partidul Socialist din Japonia, Partidul Democratic din Botswana, Partidul Democratic din Cipru, Partidul Miscarea Democratica Braziliana, Partidul Socialist Yemenit, Partidul Socialist Revolutionar Somalez, Partidul Revolutionar din Tanzania; Partidele Comuniste din Siria, Liban, Israel, Marea Britanie, Norvegia, Irak, Statele Unite, Franta, Brazilia, Spania, Africa de Sud, Tunisia, India, Germania, Danemarca, Palestina.

TELEGRAME DIN TARA
Pe langa mesajele din strainatate, presa vremii publica si telegramele de felicitare primite din tara de Ceausescu. Una dintre acestea adresata "mult iubitului" de Comitetul Municipal Bucuresti al PCR cuprindea"calde felicitari cu prilejul realegerii", urari de sanatate si putere de munca, dar si asigurari ca vor face tot ceea ce le sta in putinta spre a indeplini sarcinile trasate de congres. Ministerul Justitiei si cel al Agriculturii au transmis si ele ca "au primit cu netarmurita bucurie hotararile Congresului". Si Comitetul Judetean Tulcea isi exprima convingerea ca obiectivele Congresului vor "asigura progresul continuu al stravechiului tinut nord-dobrogean".



Miting popular si hora bucuriei in Piata Republicii

SILVIU SERGIU

Pentru a sarbatori asa cum se cuvine realegerea sa in functia de secretar general al PCR, Nicolae Ceausescu a convocat in dupa-amiaza zilei de vineri, 24 noiembrie 1989, un miting popular, dupa inchiderea lucrarilor Congresului al XIV-lea. Manifestatiile de acest gen erau preferate de dictator, care isi imagina ca se bucura de sustinerea multimii ca in 1968, cand s-a impotrivit public invadarii Cehoslovaciei de catre armata rusa. Mitingul, la care au participat, potrivit relatarilor din presa vremii, 120.000 de persoane s-a desfasurat in Piata din fata sediului Comitetului Central al PCR (actuala Piata a Revolutiei).

PREZENTA. "Peste 120.000 de oameni ai muncii din Capitala au venit in marea Piata a Republicii pentru a aduce un vibrant omagiu tovarasului Nicolae Ceausescu, reinvestit de Congresul al XIV-lea al partidului in suprema functie de secretar general al PCR. Vineri la pranz, cand in Sala Palatului se desfasura sedinta de inchidere a lucrarilor Congresului, Piata Republicii - vatra atator perioade memorabile din istoria noua a tarii - devenise o masa de oameni. Intreaga Piata avea o infatisare sarbatoreasca. Pretutindeni fluturau steaguri tricolore si rosii, se puteau vedea tablourile tovarasului Nicolae Ceausescu si tovarasei Elena Ceausescu", relata agentia de presa Agerpress intr-un reportaj publicat integral de toate ziarele centrale.

Potrivit informatiilor din presa vremii, la miting au participat "locuitori ai Bucurestiului de cele mai diferite profesii - muncitori de pe intinsele platforme industriale, specialisti din uzine si institute de cercetare, slujitori ai scolii, studenti, elevi".

LA PAS. Nicolae Ceausescu si sotia sa Elena Ceausescu au parasit sedinta de inchidere a Congresului al XIV-lea si au pornit pe jos spre sediul Comitetului Central al PCR, actualul sediu al Senatului. Cladire de pe care, peste doar o luna, in zilele fierbinti ale Revolutiei, aveau sa fuga cu elicopterul pentru a nu cadea prada furiei multimii.

"Aparitia conducatorului iubit si stimat al partidului si al tarii, impreuna cu tovarasa Elena Ceausescu, a fost salutata cu nespus entuziasm. S-a aplaudat fara intrerupere, mii si mii de glasuri au scandat "Ceausescu-PCR", "Ceausescu si poporul", "Ceausescu-eroism, Romania-comunism". Tovarasul Nicolae Ceausescu si tovarasa Elena Ceausescu au fost invitati sa se prinda intr-o mare hora a bucuriei, alaturi de tineri si tinere imbracate in frumoase costume nationale". Dupa scurta plimbare prin multime, Nicolae si Elena Ceausescu au iesit in balconul CC al PCR, de unde s-au adresat multimii.
×