x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Ruptură în PNL la votul pentru instituirea unei zi libere, plătite, cu ocazia sărbătoririi zilei de naștere

Ruptură în PNL la votul pentru instituirea unei zi libere, plătite, cu ocazia sărbătoririi zilei de naștere

de Ion Alexandru    |    20 Apr 2023   •   08:30
Ruptură în PNL la votul pentru instituirea unei zi libere, plătite, cu ocazia sărbătoririi zilei de naștere

Alegerile locale de anul viitor, pentru care, încă de acum, fierbe întreaga clasă politică, dau naștere unor proiecte de lege care de care mai interesante, multe dintre acestea cu iz electoral.

Unul dintre aceste proiecte a fost inițiat de celebrul senator PNL Daniel Fenechiu și vizează introducerea a încă unei zile libere plătite pentru salariați, pentru ca aceștia să își poată sărbători „cum doresc” ziua de naștere. Inițiativa a scindat chiar și grupul PNL de la Senat, unde o parte dintre liberali a votat împotriva ei, alături de toți colegii de la celelalte partide, însă un grup a votat pentru. Picată la Senat, legea a ajuns pe masa Camerei Deputaților, care este for decizional, și urmează să fie dezbătută în cursul lunii viitoare.

Senatorul liberal Daniel Fenechiu este inițiatorul proiectului de lege PLX 275/2023, pentru completarea articolului 139 din Codul Muncii. Acesta susține, în expunerea de motive care însoțește interesanta inițiativă legislativă, că „acordarea unei zile libere, plătită, în ziua în care fiecare dintre noi își serbează ziua de naștere contribuie la motivarea resursei umane, indiferent de domeniul în care aceasta își desfășoară activitatea, la stat sau la privat”. 

Parlamentarul mai adaugă că „predictibilitatea oferită salariatului, prin a cunoaște faptul că va avea o zi liberă de ziua lui de naștere, dacă aceasta va fi, spre exemplu, în ziua premergătoare sau imediat următoare perioadei de repaus săptămânal, îi poate conferi posibilitatea de a achiziționa servicii turistice pentru petrecerea acestui eveniment în altă localitate. Prin cheltuielile astfel făcute (pentru transport, pentru alimentație publică, intrări la obiectivele turistice) este clar că se va contribui la încasările, din taxe și impozite, la bugetul de stat ori la cel local”.

 

Românii ar fi lucrat cele mai multe ore pe săptămână din toată UE

 

Potrivit lui Daniel Fenechiu, „ziua de naștere este un eveniment anual în viața fiecăruia dintre noi și trebuie să oferim posibilitatea fiecărui salariat de a-și petrece această zi așa cum își dorește - singur, cu familia ori cu prietenii”.

Pentru a da și mai mare greutate inițiativei propuse, acesta arată că angajații din România au fost pe primul loc în Uniunea Europeană la nivelul orelor lucrate săptămânal, în anul 2020, conform datelor Eurostat. „Astfel, angajații români au lucrat, în medie, 40,4 ore pe săptămână, fiind urmați în acest clasament de cei din Bulgaria (40,2 ore) și de cei din Croația, Cipru și Polonia (39,5 ore). Alte țări din Europa Centrală și de Est, cum sunt Cehia, Ungaria și Slovacia, au avut săptămâna medie de lucru relativ lungă, de 39,3 ore. La polul opus, am avut Germania (34,3 ore), Danemarca (32,7 ore) și Olanda (29,5 ore)”, se precizează în documentul semnat de Daniel Fenechiu.

Senatorul susține că „din punctul meu de vedere, în centrul preocupării de legiferare, de dezvoltarea și îmbunătățirea raporturilor juridice și a relațiilor sociale reglementate legislativ, trebuie să stea omul. (…) În cadrul oricărei entități - instituție publică, organizație economică - resursa umană este singura resursă capabilă să producă și să reproducă toate celelalte resurse aflate la dispoziția acestei entități. Fie că vorbim de resursa financiară, tehnologică sau, după caz, materială. Un salariat motivat va contribui activ la creșterea eficienței organizației respective”.

 

Patronatele și ONG-urile nu sunt de acord cu acest beneficiu

 

Nu de aceeași părere este însă și Consiliul Economic și Social, chemat să avizeze acest proiect de lege. În timp ce partea sindicală a CES a îmbrățișat inițiativa legislativă, pe care a avizat-o favorabil, reprezentanții patronatelor și cei ai ONG-urilor s-au opus, printr-un aviz negativ.

Potrivit acestui al doilea aviz, „pe fondul unei situații economice cu perspective nefavorabile, este necesar ca măsurile de acest tip să fie atent calculate și limitate, pe cât posibil. Măsura propusă nu ia în calcul costurile suplimentare pe care le au angajatorii, cauzate în mare măsură de creșterea accelerată a inflației”. În document se mai precizează că inițiativa de acordare a unei zile libere cu ocazia zilei de naștere „este inoportună, întrucât pot exista situații în care angajatul nu dorește să beneficieze de această zi liberă chiar de ziua sa”, dar și că „pe măsură ce legislația devine tot mai prescriptivă, scade spațiul de negociere pentru partenerii sociali; legiuitorul reglementează tot mai multe aspecte ce țin de relațiile de muncă, care, altfel, ar putea face obiectul unor negocieri, fie la nivel de unitate, fie la nivel de sector”.

 

Ședință cu surprize în plenul Senatului. Propunerea a picat. Urmează votul Camerei

 

Nici Guvernul condus de Nicolae Ciucă, președintele PNL, nu susține această lege. În punctul de vedere transmis Parlamentului (VEZI FACSIMIL), Executivul arată că inițiativa legislativă a lui Daniel Fenechiu „ar putea conduce la serioase sincope în activitatea angajatorilor, atât din mediul public, cât și din cel privat, întrucât se pot genera situații în anumite perioade în care majoritatea angajaților unei structuri să se prevaleze de acordarea acestui drept”. Mai mult, Guvernul arată că inițiativa legislativă „nu acoperă situațiile în care ziua de naștere poate să coincidă cu repausul săptămânal sau cu o altă zi de sărbătoare legală”.

Proiectul de lege este semnat de 19 senatori PNL, pe listă regăsindu-se nume celebre, cum ar fi cel al Monicăi Anisie, al lui Ion Iordache, Eugen Nazare sau Marcel Vela. Cu un raport comun de respingere, adoptat de Comisia pentru Industrii și de Comisia pentru Muncă, legea a intrat la vot, în Senat, la data de 11 aprilie 2023. Aici, s-a întâmplat ceva cu totul neobișnuit. Legea a picat cu 79 de voturi „contra” la 14 voturi „pentru”. Șase liberali au votat pentru picarea legii, iar alți 14 pentru adoptarea ei, printre aceștia din urmă numărându-se chiar și președintele interimar al Senatului, Alina Gorghiu.

În 18 aprilie, proiectul respins a ajuns la Camera Deputaților, care este forul decizional. Comisia pentru Muncă și Protecție Socială are termen pentru depunerea amendamentelor până la data de 27 aprilie și termen să depună raportul final până la data de 9 mai.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×
Subiecte în articol: proiecte zi de nastere zile libere