S-a stins din viaţă, la vârsta de 96 de ani, “Indestructibilul”. Numele lui este Alexander (Alex) Vraciu. Rezonanţa românească a numelui nu este întâmplătoare, căci părinţii eroului american de război elogiat de un articol din New York Times erau doi imigranţi români din Chicago, Alexander, ofiţer de poliţie, şi Maria Ticu, menajeră.
Cotidianul american îi aduce un omagiu acestui aviator de origine română, considerat unul dintre cei mai buni piloţi ai Marinei americane în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Alex Vraciu a murit la 29 ianuarie, în West Sacramento, California, la vârsta de 96 de ani. Avea doar 25 de ani când s-a înrolat în Marină, devenind erou după ce a doborât 19 avioane japoneze şi distrus alte 21 de la sol în numai opt luni, în 1944.
Alexander Vraciu a intrat în istorie cu porecla de “Indestructibilul”, după ce la 19 iunie 1944 a doborât şase avioane inamice în doar opt minute, în Pacificul de Sud. “Este visul de-o viaţă al unui pilot de vânătoare”, a declarat ulterior aviatorul de origine română.
Alexander Vraciu a fost unul dintre cei patru piloţi americani care au decis soarta bătăliei din Marea Filipinelor, una dintre cele mai importante din cel de-al doilea Război Mondial, dintre forţele americane şi cele japoneze.
În timpul luptelor, el a doborât 19 avioane în zbor, a distrus alte 21 la sol şi a scufundat o navă militară japoneză, reaminteşte The New York Times.
După ce a absolvit cursurile Universităţii DePauw în 1941, având deja brevet de pilot civil, s-a înrolat în programul de antrenament al Marinei americane, cu şase luni înainte de atacul japonezilor asupra bazei americane de la Pearl Harbor care a făcut ca Statele Unite să intre în război. “Simţea furtuna războiului şi a dorit să o înfrunte în faţă”, a declarat Robert Vraciu, fiul acestuia.
Alex Vraciu a intrat în război în 1943. La 19 iunie 1944, pilotul de origine română a reuşit performanţa care avea să-i aducă titlul de cel mai bun pilot, doborând şase avioane japoneze, deasupra Mării Filipinelor, în condiţii foarte grele de luptă.
De două ori a fost nevoit să se salveze sărind cu paraşuta, iar de alte două ori a fost nevoit să aterizeze forţat cu avionul său, scriu jurnaliştii americani.
Pentru eroismul său, a primit Crucea Marinei, a doua cea mai importantă distincţie militară acordată în Statele Unite, şi a fost nominalizat pentru Medalia de Onoare.
După război, Alexander Vraciu a lucrat pentru Marina Americană ca pilot de teste şi a condus un escadron de avioane de vânătoare.
În 1964, Alex Vraciu s-a retras cu gradul de comandant. Faptele din timpul războiului l-au transformat în personaj de filme documentare şi biografii. Deşi avea ce să povestească lumii, Alex Vraciu nu a vrut niciodată să-şi scrie memoriile. Alex Vraciu a apărut într-un documentar realizat de History Channel şi a fost subiectul unei biografii, "Fighter Pilot", dar a amintit în cadrul interviului acordat pentru proiectul de istorie orală al University of North Texas că în perioada petrecută în Marina americană nu s-a lăudat niciodată cu titlul său de "as" ("ace", în original, n.r.), un termen folosit pentru piloţii care aveau la curent cel puţin cinci avioane doborâte.
Robert Vraciu, fiul fostului veteran, a declarat că tatăl său era un om modest, dar putea fi aspru şi neiertător.