x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Alimentele romanesti nu au certificare UE

Alimentele romanesti nu au certificare UE

de Adrian Mihai    |    02 Noi 2005   •   00:00
Alimentele romanesti nu au certificare UE

Producatorii romani sunt nevoiti sa obtina certificate de calitate de la organismele internationale. Certificatele emise de RENAR, organismul national de acreditare a laboratoarelor romanesti de certificare a alimentelor, nu mai sunt recunoscute in Uniunea Europeana.

Producatorii romani sunt nevoiti sa obtina certificate de calitate de la organismele internationale. Certificatele emise de RENAR, organismul national de acreditare a laboratoarelor romanesti de certificare a alimentelor, nu mai sunt recunoscute in Uniunea Europeana.

Laboratoarele de incercari, organismele de certificare a sistemelor de management si organismele de certificare a conformitatii produselor nu mai pot emite certificate valabile in strainatate. Uniunea Europeana a retras in urma cu cateva luni acreditarea Asociatiei de Acreditare din Romania - RENAR, organismul national de acreditare a laboratoarelor de incercari/analize, etalonare metrologica, organisme de inspectie si de certificare (sisteme de management al calitatii/mediului, HACCP, produse/servicii si personal).

MOTIVE. Suspendarea a fost decisa, deoarece s-au constatat neconformitati. Deficientele au privit competenta personalului si faptul ca nu s-au furnizat dovezi de asigurare a trasabilitatii rezultatelor masurarilor. "Pana la urma toate converg catre personal. Este o nevoie acuta de personal la RENAR", considera presedintele asociatiei, prof. univ. dr. ing Fanel Iacobescu, care face parte din noua echipa de management numita dupa aflarea problemelor de catre organismele internationale.

LIPSA DE SANCTIUNI. Problemele nu ar fi aparut daca organismele de certificare si-ar fi facut datoria conform normelor sau daca RENAR i-ar fi sanctionat pe cei in neregula, recunoaste presedintele. Noul presedinte nu cunoaste sa fi existat sanctiuni pe care RENAR sa le fi aplicat organismelor romanesti de certificare care nu si-au facut corect datoria. El este insa aproape sigur ca de acum inainte vor urma asemenea sanctiuni. "Vom hotari in doua saptamani pentru ce domenii solicitam evaluarea. Ea se poate realiza in cel mult un an de la data solicitarii. Practic, la data intrarii in Uniunea Europeana putem avea multe domenii", estimeaza Iacobescu, care apreciaza ca organizatiile internationale din care RENAR face parte acorda incredere actualului management.

IN STRAINATATE. Pana atunci, cei care doresc certificate recunoscute international sunt nevoiti sa intre sub o alta umbrela si sa se certifice sau sa se acrediteze la un organism international. "Din pacate, acreditatorul nostru a fost suspendat la auditul de supraveghere. Clientii au facut confuzie intre suspendarea recunoasterii internationale pe un termen limitat a acestui organism si dreptul lui de a acredita organisme de certificare in Romania. Dreptul de a fi membru cu drepturi depline aici, in Romania, nu i l-a luat nimeni", explica Mariana Ionescu, manager general al Simtex - Organismul de Certificare. Acum, dorinta managerului Simtex OC este de a se acredita la unul dintre cele mai puternice organisme de acreditare din Uniunea Europeana.

ANTIRECLAMA PENTRU PRODUSE ROMANESTI

"S-a dat o interpretare exagerata fenomenului. Firmele se certifica in continuare cu organismele romanesti. Este o antireclama pentru organismele romanesti ca sa fuga toti dupa organismele straine, ceea ce este o grava eroare si este o masura care nu face bine nimanui. Ca a avut RENAR probleme organizatorice interne asta este altceva. Nu este nici un fel de pericol de nerecunoasterea operatiunilor de export si import. Orice firma care este certificata de un organism romanesc este bine-mersi", spune Mihai Ionescu, presedintele Asociatiei Nationale a Exportatorilor si Importatorilor din Romania.

EXPORT. Mihai Ionescu spune ca fenomenul a capatat o amploare exagerata si ca exporturile nu sunt blocate

FRANA LA EXPORTURILE AUTOHTONE

"Majoritatea exportatorilor romani au acreditari facute la institutii de certificare din strainatate, tocmai pentru ca a existat o lipsa de incredere in organismele romanesti de certificare, considera Ioan Cezar Coraci, presedinte al UGIR 1903, organizatie membra RENAR in Colegiului Beneficiarilor. El apreciaza ca nerecunoasterea europeana este o mare frana in exportul produselor romanesti si ca rezolvarea acestor probleme este deosebit de importanta daca se doreste echilibrarea balantei comerciale", apreciaza Ioan Cezar Coraci, presedintele UGIR 1903, organizatie care reuneste principalele patronate din industrie.

PRECAUTIE. Ioan Cezar Coraci spune ca industriasii s-au acreditat deja la institute din strainatate

Ce sunt standardele de calitate

REGULI. Producatorii de alcool sunt obligati sa aiba certificarea ISO 9001 si HACCP

ISO 9001 - sisteme de management al calitatii - un set de reguli si proceduri pe care o organizatie le respecta in permanenta. "Din pacate, este o confuzie la nivelul consumatorului. Faptul ca un anumit producator are sistemul de management certificat nu imi spune mie, ca si consumator, ca produsele lui sunt de calitate. Spune ca fabricatia si controlul acelui produs le tine foarte bine sub control si ca acel produs este mereu acelasi. Este motivul pentru care anumiti producatori care cunosc aceasta confuzie forteaza nota si scriu pe produse «certificat ISO 9001». Nu este foarte corect, pentru ca nu este certificat produsul", apreciaza directorul general al RENAR, doctor inginer Cristian Dorin Nichita.

ISO 14001 - Acest standard se refera la managementul problemelor de mediu, mai precis la ceea ce face organizatia ca sa minimizeze efectele nocive asupra mediului cauzate de activitatile sale, precum si pentru a imbunatati in permanenta rezultatele referitoare la mediu.

SISTEMUL DE MANAGEMENT HACCP - este un sistem care identifica, evalueaza si tine sub control riscurile relevante pentru siguranta alimentului.

ACREDITARI IN VITEZA
CONTRATIMP. Directorii vor certificatele cat mai repede
Acum, domeniul la moda este cel alimentar. Firmele producatoare de alcool sunt obligate prin lege ca la obtinerea timbrului fiscal sa aiba si certificarea ISO 9001. O alta reglementare legislativa obliga firmele din domeniul alimentar sa aiba implementat un sistem de analiza a riscurilor si a punctelor critice de control. Obtinerea certificatului HACCP e mai dificila. De cele mai multe ori trebuie sa se faca investitii in constructii si echipamente pentru procesare.

De cele mai multe ori, managerii fac pasul presati de timp atunci cand partenerii de afaceri le cer acest lucru. "Unii vor peste noapte, foarte repede, pentru ca la randul lor li se solicita foarte repede", afirma Mariana Ionescu, manager general al Simtex - Organismul de Certificare. "Majoritatea care merg sa se certifice pentru mediu sau managementul calitatii se duc manati de un interes financiar, vor sa participe la o licitatie si de regula vor certificarea «ieri»", adauga Cristian Dorin Nichita, director general al RENAR.

"Nu poti sa pretinzi ca o organizatie este bine pregatita pentru certificare daca ea nu are macar trei luni de cand a implementat sistemul de management al calitatii. Le spunem ca e pacat sa dai banii numai ca sa iei hartia", explica Ionescu si adauga ca acest tip de raspuns poate duce chiar la pierderea clientului.

"ISO 9001", antidot pentru "merge si asa"

Impinse de la spate in special de cerintele partenerilor straini sau ale organizatorilor de licitatii, companiile romanesti sunt tot mai interesate de certificatele de "buna purtare".

Mai intai au fost certificatele de managementul calitatii, celebrul ISO 9001. Apoi au urmat cele de mediu, ISO 14001. Aceasta este, de altfel, si ordinea popularitatii lor. La nivel international, cele doua sunt implementate si certificate in 760.900 de organizatii din 154 de tari, conform International Standardization Organization (ISO). Companiile din Romania aveau la sfarsitul anului trecut aproape 6.000 de astfel de certificate. Noua moda este prezentata de certificatele pentru siguranta alimentului, iar "sezonul" urmator va fi al certificatului pentru sistemul de management al securitatii informatiei. Certificatele arata faptul ca aceia care le detin lucreaza dupa anumite proceduri standard ce asigura produselor aceeasi calitate.

UNIVERSAL. Orice organizatie, de orice tip, poate implementa un sistem de management al calitatii, celebrul ISO 9001. Fie ca este primarie sau firma de salubritate, orice organizatie poate beneficia de un sistem de management al calitatii. Ar mai fi o conditie sa aiba cel putin trei angajati. In Romania, dorinta certificarilor provine din faptul ca acestea sunt cerute de multi dintre organizatorii de licitatii. Pe o piata cu multi ofertanti si in conditiile globalizarii economice, un certificat ISO 9001 reprezinta o prima modalitate de selectie a furnizorilor.

TRAFIC DE "INCREDERE". In Romania, organismul de acreditare este RENAR. In general, in fiecare tara exista cate un singur organism. La randul lui, acesta face parte din alte organisme europene, pentru a capata credibilitate. Organizatia in care se inscrie controleaza periodic organismele nationale, pentru a verifica daca respecta regulile comun convenite. "Cand solicita acreditarea, un organism de certificare trebuie sa aiba deja trei-patru certificari facute, pentru ca eu sa vad cum a lucrat. Intrarea pe piata este foarte grea, pentru ca pe primii trebuie sa-i convingi ca esti serios si ca o sa-ti obtii acreditarea ta", explica modalitatea de acreditare drd. ing. Cristian Dorin Nichita, director general al RENAR. Pentru a face primii pasi, intreprinzatorii isi ofera serviciile in mod gratuit sau la tarife reduse.

2000 de euro

Atat costa acreditarea ISO 9001 pentru o forma cu 40 de angajati, costul este de circa 1.500 de euro, la care se adauga 500 de euro pentru supravegherea anuala. Tarifele prentru certificare se fac in functie de numarul de auditori, numarul de zile de audit si numarul personalului din organizatia ce trebuie auditata. Nu exista niciodata un pret fix.

TOPUL ISO 9001

Cei mai mari fani ai sistemelor de management al calitatii si ai celor de mediu sunt europenii. Ei detin 48,76%, respectiv 43,96% din certificate. SUA au doar 37.285, chiar mai putin decat Spania, cu aproape 40.000 de certificate. Mare amatoare de certificari este si China. Ea detine, de altfel, locul intai in clasamentul pe tari, cu 132.926 de certificate emise.

PE PLAN MONDIAL

  • China 132.926
  • Italia 84.485
  • Marea Britanie 50.884
  • Japonia 48.989
  • Spania 40.972
  • SUA 37.285
  • IN EUROPA

  • Romania 5.183
  • Bulgaria 1.685
  • Cehia 10.781
  • Ungaria 10.207
  • Polonia 5.753
  • Slovacia 2.008
  • ×