x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Ambasada intr-o vila a lui Saddam Hussein

Ambasada intr-o vila a lui Saddam Hussein

03 Noi 2004   •   00:00

SEDIU - Misiunea diplomatica a Romaniei la Bagdad, mutata intr-un adevarat palat

Bai din marmura, un palmier care strapunge tavanul. O gradina de 6.000 mp, inconjurata de ape care gazduiesc ratuste salbatice, luminate de felinare ascunse in poalele arbustilor. De acest rasfat se bucurau nu cu mult timp in urma presedintii straini care-l vizitau pe Saddam Hussein. In vila de la Bagdad acum s-a mutat ambasada Romaniei in Irak.
OANA STANCU

Click pentru a mari imaginea
LUXURIANT. Diplomatii romani la Bagdad se pot relaxa pandind joaca ratustelor salbatice pe lac
Dintr-un bloc situat intr-una din zonele cele mai explozive ale Bagdadului, ambadasa Romaniei in Irak s-a mutat in cartierul rezidential al lui Saddam Hussein, in actuala Zona Verde. Si nu oricum, ci chiar in vila de oaspeti a fostului dictator irakian, in care acesta obisnuia sa-i primeasca pe sefii de stat care ii vizitau tara. O vila luxoasa, inconjurata de 6.000 de mp, de un mic lac cu podete sculptate si cu pontoane pe care ies la uscat ratuste salbatice. Noaptea, intregul parculet este luminat de felinare ascunse la adapostul arbustilor. Un palmier si-a strecurat un brat prin tavanul cladirii, iar cu celalalt a cuprins-o pe dinafara.

CASA NOUA. Mutarea, inceputa inca din iunie, este opera emisarului special al Romaniei la Bagdad, Simona Marinescu, care pe ultima suta de metri a mandatului sau i-a convins pe Paul Bremer si pe guvernantii irakieni ca Romania nu mai putea sta intr-un bloc nesigur, proprietatea unui privat. "Locatia ne-a fost atribuita in urma unui acord intre Coalitie si Guvernul Irakian, gratuit deocamdata. Pe celalalt sediu se plateau 250.000 de dolari anual", explica Simona Marinescu.

OFERTA. In Zona Internationala nu s-au putut muta insa nici Polonia, nici Portugalia, tari care au trupe numeroase in Irak, insa Simona Marinescu s-a indragostit de gradina care inconjoara vila si a pus "steagul" romanesc acolo. "Ni s-au oferit si alte locatii. Sunt acte de proprietate si pe un alt amplasament, gard in gard cu MI6, serviciul secret britanic. Un alt sediu care ni s-a oferit era situat pe un teren foarte mare, cu cinci cladiri mai mici, in care nu se putea face insa nici o modificare, pentru ca apartin patrimoniului irakian. Or, aici am si inceput sa construim, pentru ca trebuie gazduiti si cei care se ocupa de securitate etc.", povesteste Simona Marinescu, fostul emisar guvernamental.
SCRISOARE
In sediul strapuns de palmier, Simona Marinescu nu va avea totusi biroul. De curand, ea lucreaza la Banca Mondiala, tot pe politici sociale, avand insa o zona mult mai larga de acoperit: Orientul Mijlociu si Africa de Nord. Cand pleaca la serviciu are de ales: Amman sau Washington? Iar cand ajunge la Bagdad, o face in numele Guvernului Britanic, cu care colaboreaza pe programe de combatere a saraciei in Irak. In noua sa calitate, Simona Marinescu si-a luat adio de la mandatul de senator sau de la un loc pe liste pentru urmatoarele alegeri. Ea le-a tri- mis colegilor din Senat o scrisoare prin care le pune la dispozitie diploma primita de la secretarul american al Apararii, Donald Rumsfeld, pentru mandatul ei in Irak, facandu-i partasi astfel la laudele primite, desi cei mai multi dintre ei au "incurajat-o" la plecare cu intrebarea "Simona, tu te duci acolo sa mori?" In darea de seama pe care o face Senatului, Marinescu isi anunta colegii parlamentari si despre renuntarea sa de a mai candida la aceste alegeri.
×
Subiecte în articol: special simona marinescu simona marinescu