x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special AMR 68. Pentru Băsescu se apropie funia de par dar prejudiciul adus de el României creşte zi de zi

AMR 68. Pentru Băsescu se apropie funia de par dar prejudiciul adus de el României creşte zi de zi

de Dan Constantin    |    25 Aug 2013   •   20:52
AMR 68. Pentru Băsescu se apropie funia de par dar prejudiciul adus de el României creşte zi de zi
Sursa foto: Christian Silva/Intact Images
Jurnalul Naţional va monitoriza săptămânal derapajele lui Băsescu Traian, completându-i la plecare “mapa profesională”
O excelentă inţiativă jurnalistică lansată de Antena 3 a adus în prim-plan perioada care i-a rămas lui Băsescu Traian până la încheierea mandatului.
Răzvan Dumitrescu, realizatorul emisiunii “Subiectiv” a socotit, duminica trecută, folosind celebra sintagmă a soldaţilor care numărau zilele până la “lăsarea la vatră”, că mandatul lui Băsescu Traian la Cotroceni expiră peste 68 de săptămâni. Aşadar, AMR 68 devine nu doar un contoar spre care privim cu speranţă momentul “liberării” de Băsescu, ci şi un calendar în care adunăm, zi de zi, acţiunile destabilizatoare gândite şi întreprinse de instituţia prezidenţială, care aduc prejudicii intereselor naţionale. Stabilitatea politică, funcţionarea în parametrii fireşti a Justiţiei, relaţiile externe ale ţării, libertatea de exprimare, dialogul interetnic sunt afectate direct de Băsescu Traian nu doar cu vorbe ci şi cu fapte, cum spunea cronicarul.

În emisiunea “Subiectiv”, Victor Ponta a prezentat modul în care vede traversarea acestui “deşert” de 68 de săptămâni. “Este bine şi este important ca acest termen de 68 de săptămâni, eu l-am numit AMR, exact ca în aramată, au mai rămas din regimul Băsescu 68 de săptămâni sau numărul de zile, pentru a încerca pe cât posibil să nu-l lăsăm să facă foarte mult rău. A făcut enorm de mult rău în cei nouă ani de până acum, va face rău în continuare, face în fiecare zi aproape, dar să încercăm să controlăm acest rău pe care domnul Băsescu îl face prin natura domniei sale. Nu cred că există un singur om de partid, politic, un om obişnuit – poate doamna Udrea, poate – care să poată să spună, că în aceşti 20 de ani, până la urmă domnul Băsescu i-a făcut bine. O perioadă se foloseşte
de oameni, îi schimbă, îi aruncă, îi întoarce – aţi văzut, prietenul Tokes acum nu mai este prieten – toţi ceilalţi. Este o perioadă, va fi o perioadă dificilă, dar, da, sunt pregătit să rezist cele 68 de săptămâni”.

Tensiunile între Palatul Victoria şi Palatul Cotroceni au crescut brusc în intensitate în ultimele luni. Este clar că Băsescu Traian a declanşat o campanie electorală. În favoarea cui? Care sunt ţintele şi mijloacele lui în această luptă în care hărţuieşte Guvernul şi adversarii politici? “În ultimele două, trei luni – eu le văd într-o conexiune clară cu dorinţa de a face noi partide politice, noi mişcări politice pentru candidatura la prezidenţiale a doamnei Udrea – domnul Băsescu a redevenit 100% Băsescu, adică un individ care foloseşte minciuna, afirmă Ponta. Şi, poate o să vă spun încă o dată, am spus de când nu mai vorbesc direct la telefon cu preşedintele Băsescu: de când a folosit moartea oamenilor din Muntenegru, s-a dus la televizor şi a tras nişte minciuni. Mi s-a părut, chiar şi pentru Traian Băsescu, mi s-a părut îngrozitor să foloseşti moartea unor oameni în bătălia politică. După care a început cu CFR Marfă, o privatizare de care a ştiut şi a fost informat tot timpul cu totală exactitate. După aceea a retrimis legea cu Rompetrol şi evident că argumentele... Domnule, atenţie, ai grijă, că ai fost la putere atâţia ani, n-ai scos niciun ban de la Rompterol, am pierdut procesul în instanţă; haideţi să salvăm locurile de muncă şi investiţiile. După care, sigur, culminând... În mod clar, cel mai mare, cum să vă spun, exemplu, a fost când am mers, ţineţi minte, am mers pe autostrada pe care doamna Boagiu de la PDL şi cu Nelu Iordache, care e în închisoare – păcat că e doar el, cred că ar trebui să mai fie şi alţii – au oprit-o pentru că au furat banii şi întreba Guvernul Ponta, de parcă eu aş fi semnat. Noi am fost cei care au reziliat contractul cu Iordache, punând la dispoziţia Parchetului toate documentele – s-a ajuns la arestare. Am refăcut licitaţia, de altfel, şi se face autostrada. De sabotat, ne sabotează cât poate, dar până la urmă, blestemul României în ăştia ultimii zece ani - încă 68 de săptămâni sigur rezistă”.

Perioada “post Băsescu” este văzută de premierul Ponta şi prin prisma funcţionării instituţiilor la vârful cărora sunt puşi cei “cu naşu în suflet”. Nu este un secret că DNA, ANI, CSM, structuri ale servciilor de informaţii sunt “împănate” cu fidelii lui Băsescu. Ei pot sabota, aşa cum o fac şi acum, politicile guvernamentale sau funcţionarea nepărtinitoare a Justiţiei, punctul cel mai vulnerabil acum în societatea românească. “Debăsificarea” nu este doar o
metaforă ziaristică ci devine o necesitate. Victor Ponta precizează ce se va întâmpla cu “oamenii lui Băsescu”. “Sunt oameni puşi de Traian Băsescu, unii dintre ei şi-au terminat mandatele, alţii şi le vor termina. Nu e nimeni pe viaţă. Important este ca, pe măsură ce le expiră mandatele, oamenii aceştia să fie înlocuiţi cu unii care să nu asculte de USL, sau de Antonescu, sau de Ponta, ci pur şi simplu să-şi facă datoria în instituţia respectivă”.

Jurnalul Naţional va contoriza săptămânal acţiunile lui Băsescu Traian care se vor adăuga la “mapa profesională” ce-l va însoţi la plecarea din funcţie. În ultima săptămână el s-a remarcat prin:
● folosirea fondurilor de protocol pentru agapa colegială de la reşedinţa din Neptun;
● intervenţia directă în funcţionarea pieţei cerealelor în favoarea unor firme;
● refuzul de a retrage decoraţia acordată lui Laszlo Tokes;
● inflamarea scandalului la succesiunea în familia Cioabă a titlurilor regale.

×
Subiecte în articol: traian basescu