x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anca Boagiu, greu de dat jos din TAROM: mandat provizoriu, dar cu repetiție, în Consiliul de Administrație al Companiei

Anca Boagiu, greu de dat jos din TAROM: mandat provizoriu, dar cu repetiție, în Consiliul de Administrație al Companiei

de Ion Alexandru    |    14 Oct 2022   •   07:50
Anca Boagiu, greu de dat jos din TAROM: mandat provizoriu, dar cu repetiție, în Consiliul de Administrație al Companiei

Mandatul de administrator provizoriu în cadrul Consiliului de Administrație al Companiei naționale de Transport Aerian TAROM SA acordat celebrei Anca Boagiu, exponent important al regimului controlat de Traian Băsescu, se dovedește a fi unul atipic.

 

Concret, Adunarea Generală a Acționarilor TAROM SA, formată din Statul Român, prin Ministerul Transporturilor (97,22%), SIF Muntenia (0,08%), ROMATSA (1,24 % și Compania Națională de Aeroporturi București SA (1,26%) adoptau, în data de 26 octombrie 2021, Hotărârea nr. 24, prin care s-a aprobat numirea în funcția de administrator provizoriu în Consiliul de Administrație, începând cu ziua următoare datei ședinței, pentru o perioadă de patru luni, cu posibilitatea prelungirii termenului până la 6 luni, a Ancăi Daniela Boagiu, fost ministru PDL al Transporturilor și ex-eurodeputat PDL, precum și a unei alte persoane, pe nume Iuliana Cristina Bârcă. Iar indemnizația aprobată a fost stabilită la 12.500 de lei brut.

Cu trei zile înainte de expirarea celor patru luni de mandat, în 23 februarie 2022, AGA a TAROM se reunește din nou și adoptă Hotărârea nr. 5, prin care ia act de încetarea mandatelor de administratori provizorii ale Ancăi Daniela Boagiu, Iulianei Cristina Bârcă, ale lui George Florin Rotaru și Mihăiță Ursu. 

 

Ce spune legea

 

Prin aceeași hotărâre, însă, AGA, cu 99,92 la sută din voturi, decide să aprobe prelungirea mandatelor provizorii ale Ancăi Boagiu și Iuliana Cristina Bârcă, cu încă două luni, așa cum prevede, ca limită maximă, legea. Mai exact, OUG 109/2011, la articolul 64 indice 1, alineat 3, coroborat cu alineatul al cincilea.

Conform acestor texte de lege, „în caz de vacanță a uneia sau mai multor posturi de administrator al unei societăți, acționarii, inclusiv statul, prin autoritatea publică tutelară, pot convoca AGA, în vederea numirii unuia sau mai multor administratori provizorii, până la finalizarea procedurii de selecție a administratorilor. Durata mandatelor provizorii este de patru luni, cu posibilitatea prelungirii, pentru motive temeinice, până la maximum 6 luni”.

2 în 1

Ei bine, mandatul prelungit al Ancăi Boagiu în Consiliul de Administrație al Companiei TAROM a expirat la finalul lunii aprilie a acestui an, el nemaiputând fi prelungit încă o dată. Acest lucru nu a reprezentat, însă, pentru AGA, un impediment ca, la data de 18 aprilie 2022, să adopte Hotărârea cu numărul 9, prin care Anca Boagiu să fie numită… în funcția de administrator provizoriu în C.A. al TAROM, pentru o perioadă de patru luni. Tot atunci, în aceleași condiții, au fost numiți Iuliana Cristina Bârcă și avocatul Cătălin Radu Dancu. Indemnizația stabilită - 12.500 de lei.

Iată, așadar, cum, dintr-un singur mandat provizoriu, Anca Boagiu s-a ales cu două. Iar asta nu este tot.

La data de 13 august 2022, acționarii TAROM au o nouă ședință, în cadrul căreia au luat act de încetarea mandatelor provizorii ale celor trei, printre care și Anca Boagiu. Iar. Cu 99,92 la sută din voturi, au aprobat prelungirea cu încă două luni a mandatelor Ancăi Boagiu, Cristina Iuliana Bârcă și Cătălin Dancu, în cazul primelor două până în data de 26 octombrie 2022, iar în cazul celui de-al treilea, până pe data de 5 noiembrie.

Peste 124.000 de lei, din joburi similare, puse cap la cap

TAROM nu este prima instituție publică în consiliul de administrație al căreia a fost „unsă” Anca Boagiu, în ultimul an și jumătate. Anul trecut, pe data de 11 martie, ea a primit un post de administrator provizoriu, pentru un mandat de patru luni, în cadrul Consiliului de Administrație al Fondului Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii, entitate aflată în coordonarea Ministerului Finanțelor Publice. Întâmplător sau nu, funcția de ministru al Finanțelor era ocupată, la acel moment, de senatorul liberal Alexandru Nazare, un apropiat încă din perioada vechiului PDL al Ancăi Boagiu.

Conform ultimei declarații de avere pe care Anca Boagiu a completat-o, în data de 1 august 2022, rezultă că aceasta a realizat, în ultimul an fiscal, doar din funcții de genul celor descrise mai sus, venituri totale de 124.808 lei. De la Camera de Comerț și Industrie Ilfov a realizat 38.400 de lei, de la Consiliul Județean Ilfov a ridicat indemnizații de consilier de 43.393 de lei, de la Fondul de Garantare a Creditului pentru IMM-uri a încasat, în baza contractului de mandat, 28.391 lei, iar de la TAROM a încasat 14.624 lei.

De asemenea, Anca Boagiu a mai realizat venituri de 26.732 de lei din consultanță acordată prin Boagiu A.D. PFA.

×