x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Ancheta avanseaza pe pista Al-Qaeda

Ancheta avanseaza pe pista Al-Qaeda

15 Mar 2004   •   00:00

Politia spaniola a intrat in actiune, lansandu-se in cautarea suspectilor in atentatele de joia trecuta. Ministrul de Interne spaniol, Angel Acebes, a anuntat, sambata, arestarea a trei marocani si doi indieni, in cadrul anchetei.

Motivul oficial al arestarii este "vanzarea si falsificarea unei cartele SIM a telefonului mobil gasit intr-un rucsac continand o bomba care nu a mai apucat sa explodeze, joi", ziua cea mai neagra din istoria Spaniei.

In plasa politiei

Identitatile celor trei marocani au fost date publicitatii ieri de ministrul marocan al Comunicatiilor, Nabil Benabdellah, care a precizat ca serviciile de securitate ale Marocului colaboreaza cu serviciile secrete spaniole in cadrul anchetei. Ministrul spaniol a avertizat, insa, ca este prematur sa se faca legatura intre acestia si reteaua islamista Al-Qaeda.

Ancheta complicata

Arestarea celor cinci suspecti este foarte importanta pentru pista pe care ar urma sa mearga anchetatorii. Daca, imediat dupa atentate, autoritatile spaniole s-au grabit sa invinuiasca organizatia separatista basca ETA, acum, anchetatorii nu-si mai permit sa indeparteze nici o pista. Cu atat mai putin cu cat ETA a dezmintit orice legatura cu atacurile, si asta in doua randuri pana acum. In plus, ele au fost revendicate chiar de joi de reteaua lui Ossama ben Laden. Sa nu uitam faptul ca Marocul a fost, la randul sau, lovit in mai 2003 de o serie de atentate sinucigase, dintre care cel mai grav la Casa Spaniei, din Casablanca. Patru spanioli s-au numarat atunci printre cei 45 de ucisi in acel atac.

Pista islamista

O noua revendicare in numele Al-Qaeda, a doua in trei zile, de data asta prin intermediul unei casete video, precum si arestarea celor trei marocani nu fac decat sa intareasca pista islamista in cadrul anchetei.

Inregistrarea video leaga direct atentatele de sustinerea neconditionata adusa de Guvernul spaniol condus de Jose Maria Aznar administratiei George W. Bush, in razboiul din Irak, in ciuda opozitiei majoritatii opiniei publice. Revendicarea, in numele purtatorului de cuvant militar al Al-Qaeda in Europa, a venit din partea "unui barbat imbracat ca un arab si vorbind araba cu un accent marocan".

Mersul anchetei este extrem de important pentru autoritati, mai ales ca populatia si-a manifestat deja nemultumirea fata de comportamentul anchetatorilor, care au invinuit ETA, acuzand chiar o "manipulare din partea Guvernului" si cerand "adevarul".
( MARINA CONSTANTINOIU )

×
Subiecte în articol: eveniment