x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchetă ratată - Cazul Roxana Iakab a fost ingropat

Anchetă ratată - Cazul Roxana Iakab a fost ingropat

de Andreea Sminchise    |    25 Sep 2007   •   00:00
Anchetă ratată - Cazul Roxana Iakab a fost ingropat
Sursa foto: Catalina Constantin/

Roxana Iakab a fost găsită moartă după cinci luni de la dispariţie. Poliţistul care a comis cea mai gravă abatere din acest caz, fără a fi sancţionat, a fost scos la pensie, pe şest.



Roxana Iakab a fost găsită moartă după cinci luni de dispariţie. Au trecut alte cinci luni de atunci şi anchetatorii nu mai aşteaptă decăt concluziile de la INML ca să poată inchide dosarul. Poliţistul care a comis cea mai gravă abatere din acest caz, fără a fi sancţinonat, a fost scos intre timp la pensie, pe şest.

La Hoghiz e linişte. Viaţa comunei braşovene răscolită de dispariţia, căutările şi moartea Roxanei, o fetiţă de nici 5 ani, a reintrat in normal. Copiii au inceput şcoala, părinţii tot nu-i supraveghează la joacă. Parcă nimic nu s-a intămplat. Doar dacă pomeneşti de tragedia micuţei, oamenii se intristează subit. "Tot nu-mi vine să cred că s-a intămplat la noi aici", zice o femeie din blocul vecin cu cel in care a locuit Roxana. Apartamentul părinţilor ei e acum pustiu. Storurile sunt trase la ferestre, iar uşa e incuiată. "Au plecat in Germania de vreo două luni", ne lămuresc vecinii.


INCOMPETENŢĂ. Peste stradă e postul de poliţie. Locul de muncă al celui care ar fi trebuit să o caute pe Roxana, dar nu a făcut-o. A minţit şi a făcut fals in acte, susţinănd că la 6 noiembrie 2006 (la două zile de la dispariţia Roxanei) a cercetat zona fostului CAP, loc in care fetiţa avea să fie găsită moartă după cinci luni. După ce-a turnat gogoşi intr-un caz in care era vorba despre viaţa unui copil, agentul-şef principal Paul Ionescu a stat in scaunul confortabil de şef de post fără ca vreo remuşcare să-i străbată conştiinţa. Declarase in scris, sub semnătură, că "s-au efectuat căutări in zona fostului SMA (aflat lăngă curtea in care a fost găsit cadavrul) şi in zona fostului CAP". După găsirea cadavrului a recunoscut că a minţit. Dintre cei şapte poliţişti găsiţi vinovaţi de conducerea IJP Braşov de greşelile comise in acest caz, şeful de post din Hoghiz a fost singurul impotriva căruia a fost incepută şi nefinalizată ancheta administrativă. "Procedura cercetării prealabile a fost suspendată, intrucăt in prezent poliţistul se află internat in spital, cu grave afecţiuni medicale", se preciza in comunicatul emis de IJP Braşov la 14 aprilie a.c. Şi suspendată a rămas, pentru că nimeni n-a mai intrebat nimic.

In biroul agentului-şef principal Ionescu nu mai e nimeni acum. Conducerea postului de poliţie Hoghiz e vacantă, pentru că şeful de post a fost... scos la pensie. Am aflat-o cu surprindere de la cei doi agenţi aflaţi in serviciu. "N-a mai venit la serviciu de atunci (n.r. - de la descoperirea cadavrului Roxanei)", ne spun aceştia. Ce s-a intămplat cu cercetarea prealabilă incepută? Foştii subalterni ai şefului de post nu ştiu.


ŢINUT IN BRAŢE. I-am cerut comandantului IJP Braşov să ne lămurească. La intrebarea noastră - ce măsură s-a luat in cazul agentului-şef principal Ionescu? - comisarul-şef Constantin Arişanu a răspuns fără să clipească: "A fost exclus din poliţie". Adică? "A fost trecut in rezervă", explică comandantul. Ce inseamnă trecut in rezervă? "Domnişoară, a ieşit la pensie pe caz de boală!", zice vădit derajnat de faptul că "incercăm să găsim nod in papură". De la "exclus" pănă la "ieşit la pensie" e cale lungă... "Asta e! A fost o coincidenţă că are nişte afecţiuni medicale grave. A ieşit cu gradul II de invaliditate la 48 de ani, cu doar 22 de ani vechime", declară, cu milă in glas, comisarul-şef Arişanu. Nu inţelege ce avem cu "bietul om". "Să ştiţi că in 22 de ani de muncă n-a avut abateri. Acuma, dacă un poliţist lucrează bine toată viaţa şi la un moment dat face o greşeală, să-l condamnăm pentru totdeauna pentru asta? Dacă un strungar bun face la un moment dat o piesă greşită, o să i se ia capul pentru asta?!", mă intreabă retoric. Dacă piesa greşită e montată pe un avion care se prăbuşeşte... da. Şi dacă greşeala unui poliţist pune in pericol viaţa unui copil nevinovat... da.


JUSTIFICĂRI. Comandantul IPJ Braşov ne explică şi motivele pentru care şeful de post din Hoghiz nu a căutat atunci in fostul CAP: "Cel in grajdul căruia a fost găsită fetiţa nu era in relaţii bune cu agentul-şef principal Ionescu. Făcuse o reclamaţie că unii i-ar fi furat un cal, şi cazul nu fusese rezolvat. I-a fost teamă de un nou conflict cu omul ăla. In plus, grajdul era proprietate privată, iar poliţiştii nu aveau mandat de perchezitie". Explicaţia comisarului-şef Arişanu contrazice insă concluziile trase tot de el in urma anchetei interne din aprilie 2007: "Declanşarea cercetării prealabile faţă de agent-şef principal de poliţie Ionescu Paul, şeful Postului de Poliţie Hoghiz, pentru faptul că nu a informat coordonatorul acţiunii să intreprindă demersurile necesare in vederea solicitării emiterii autorizaţiei de percheziţie de către judecător, pentru verificarea incintei fostului CAP, raportănd că activitatea a fost executată".


GREŞEALĂ FATALĂ. Fostul CAP nu e foarte departe de locul din care a dispărut Roxana Iakab. Dacă fetiţa s-ar fi rătăcit şi ar fi murit de frig, nu hipotermia era cauza decesului, ci neglijenţa criminală a unor poliţişti care nu au scotocit in primele două zile după dispariţie nici măcar pe o rază de un kilometru de la locul in care copilul fusese văzut ultima oară. Indiferent de cauzele morţii Roxanei, găsirea corpului ei după cinci luni de la deces a ingreunat foarte mult ancheta ulterioară. Din pricina stării avansate de putrefacţie, cei de la INML nu au putut stabili cu exactitate cauza morţii. "Din datele pe care le deţinem, noi nu putem certifica o moarte prin violenţă, dar, atenţie, nici nu o putem exclude. Pentru că nu am avut cu ce lucra. Starea cadavrului ne-a impiedicat să avem acces la cele mai importante piese care ar fi putut certifica astfel de circumstanţe ale decesului. Acum, totul depinde de ancheta poliţiştilor, insă eu cred cu tărie că acest caz nu se poate inchide doar pe baza analizelor noastre", a declarat dr Gheorghe Alexandrescu, şeful laboratorului de prosectură de la INML.


ANTEPRONUNŢARE. Insă procurorul care se ocupă de acest caz, Marţian Aldea, doar asta aşteaptă. Să vină rezultatele de la INML pentru a inchide dosarul. El e sigur că fetiţa s-a rătăcit. Deşi există o mulţime de indicii care susţin contrariul, anchetatorii preferă să nu le ia in seamă. "Aşteptăm rezultatele oficiale de la INML Bucureşti, apoi vom putea trage o concluzie. Ancheta noastră e completă. Nu avem un cerc de suspecţi, pentru că fetiţa nu a fost omorătă. Mergem pe varianta rătăcirii. Toate indiciile duc la asta", declară procurorul. De acelaşi lucru e convins şi comisarul-şef Florea Oprea, cel care a coordonat ancheta poliţiei la Hoghiz: "Credeţi-mă, noi aici am făcut tot ce ne stătea in putere, dar toate probele conduc la concluzia că fetiţa s-a rătăcit. Am luat corpul, după ce s-a găsit, cu cei de la IML Braşov centimetru cu centimetru. Nu sunt urme de violenţă!".

Dar dacă, spre exemplu, fetiţa ar fi fost asfixiată, legiştii nu ar putea afla că asta e cauza morţii, "fără urmele de pe piele sau plămăni", spune dr Gheorghe Alexandrescu. La data găsirii, cadavrul nu mai avea nici urmă de organe interne.


De ce nu ţine varianta rătăcirii

Incă de la preluarea cazului, procurorul susţine că Roxana s-a rătăcit. Dar fetiţa nu putea să intre singură in curtea fostului CAP, inconjurată de garduri inalte de beton, cu porţile inchise cu un lanţ cu cărlig, care nu se desface cu uşurinţă. Pe jos era plin de bălegar. Pe talpa adidaşilor fetei nu s-a găsit nici o astfel de urmă! Ca să ajungi in camera in care era cadavrul, trebuia să treci peste o stivă de scănduri din lemn. Un copil de nici 5 ani nu ar fi reuşit asta singur! Conform anunţului dat de IPJ Braşov pe 5 noiembrie, Roxana Iakab (foto) avea, cănd a dispărut, "părul prins in codiţe pănă la umeri, (…) iar pe cap purta o căciuliţă roşu cu alb". Cănd a fost găsită, fata avea capul descoperit şi părul răvăşit. A mai fost găsit un sigur elastic pentru codiţă… Pe hainele Roxanei, analizate la Institutul Criminalistic din IGPR, au fost găsite trei urme distincte de ADN străin. Celule epiteliale. Criminaliştii braşoveni au recoltat probe de la rudele cu care a fost văzută ultima dată fetiţa. ADN-ul n-a concis. Procurorul Marţian Aldea spune că nu mai ştie nimic de urmele găsite la IGPR: "Deja mă enervez! A trecut prea mult timp. O să trimit nişte adrese oficiale să se grăbească lucrurile". Dacă Roxana s-a rătăcit cei care trebuiau să o caute in acea noapte şi n-au făcut-o sunt vinovaţi de moartea ei. Dacă nu, cel care va inchide acest dosar este vinovat că lasă un criminal in libertate.

×
Subiecte în articol: special roxana fetita roxana iakab