x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete A luat foc afacerea pusă la cale de Videanu şi Manţog

A luat foc afacerea pusă la cale de Videanu şi Manţog

de Gabriela Mladin    |    29 Iun 2011   •   21:00
A luat foc afacerea pusă la cale de Videanu şi Manţog

Un incendiu puternic s-a produs marti noapte la Complexul Energetic Turceni, la un turn de desulfurare din ca­­­drul unitatii, ce urma sa fie pus in functiune luna viitoare. Flacarile iz­bucnite in creierii noptii au dat planu­ri­le peste cap ale conducerii termo­cen­tralei, care spera ca in curand sa ta­ie panglica investitiei. Este una dintre afacerile gandite de Adriean Vi­deanu si Ionel Mantog, finantata dintr-un imprumut facut la Banca de Co­mert Exterior a Japoniei (JBIC) si din care s-au "infruptat" firmele agreate de PDL.

Afacerea pentru care Complexul Energetic Turceni s-a imprumutat la JBIC 190 milioane de euro pentru re­a­l­izarea lucrarilor de desulfurare la grupurile energetice a luat foc. Unul din cele doua turnuri din complex a ars pe jumatate, in urma unui in­cendiu izbucnit marti, in jurul orei 23:00. Este turnul de desulfurare care ur­­ma sa fie pus in functiune si pentru care reprezentantii Ministerului Eco­no­­miei si ai complexului se pre­ga­teau deja sa faca inaugurarea cu mare fast. Nu mai putin de noua autospeci­a­le ale Pompierilor au intervenit pentru a stinge focul din turnul inalt de pes­te 100 de metri, care izbucnise la ju­ma­tate. Mai bine de doua ore s-au lup­tat pompierii cu flacarile, interven­tia fiind extrem de dificila, avand in vedere ca focul s-a aprins la 50 de me­tri inaltime.

Pagubele, platite de belgieni
La fata locului au venit si prefectul de Gorj, Liviu Andrei, si politistii, care au deschis o ancheta. "Cu siguranta va exista o ancheta sa vedem ce s-a intamplat, pentru ca nimeni nu stie, deocamdata, de la ce a izbucnit in­cendiul. Din cate am discutat cu an­gajatii, este vorba despre cateva ma­teriale inflamabile folosite care, pro­babil, s-au aprins la mansoanele de cauciuc, aflate la cota 52 a turnului. Urmeaza sa vedem exact ce s-a in­tamplat", a declarat prefectul de Gorj, Liviu Andrei. Si nici miercuri pompierii si prefectul nu au aflat care este cauza incendiului.

Directorul general al Complexului Energetic Turceni, Octavian Gra­u­re, sustine ca pagubele sunt uriase, dar pe care le va asigura firma care lu­cra la desulfurare: "Focul a izbucnit in zona austriecilor, unde se lucreaza la instalatia de desulfurare la grupul energetic nr. 6, absorbarul era cons­truit pana la 80 de metri, de unde in­cepe montarea unui cos special dintr-o substanta speciala. Acolo se aflau lu­cratorii care apartin unei fir­me din Bel­gia, A.C.S., care au subcon­tract cu Austrian Energy. Pa­gu­be­le sunt foar­te mari, insa firma din Belgia are o asigurare, ei achita toata pa­gu­ba, nu complexul", a explicat Graure. Din fericire, n-au existat victime, cei 15 salariati ai firmei belgiene care se aflau pe schele au avut timp sa se sal­veze si sa anunte imediat Pompie­rii, existand pericolul de explozie.

Au ars banii capusarilor!
Locul incendiului este cel descris de Jurnalul National, in editiile trecu­te, ca fiind modalitatea de sifonare a ba­nilor, pusa la cale de Videanu si Man­tog, pentru armate de "capuse". Atunci prezentam si o analiza prin care s-a putut observa cum zeci de mi­li­oane de euro pleaca din Romania in firme infiintate in Cipru, Turcia si Gre­cia. Asta pe langa cele din Romania, care au in actionariat baieti de na­dej­de din sfera puterii sau apropiati ai acestora.

Astfel, la inceputul anului 2009, Com­plexul Energetic Turceni decide sa inceapa lucrarea de desulfurare pen­tru modernizarea grupurilor ener­getice 3, 4, 5, 6. Finantarea pentru aceste grupuri fusese deja contractata din 2006 printr-un imprumut pe termen lung de la Banca de Co­mert Exterior a Japoniei, JBIC. Va­l­oarea creditului, facut in yeni ja­-ponezi, este echivalentul a 190 mili­oane de euro. Nu este insa valoarea to­t­ala a lucrarii, complexul punand di­ferenta pana la 220 milioane de euro.

Functionarea Complexului Energetic Turceni este legata de realizarea pana in 2012 a investitiilor majore de mediu, inclusiv instalatia de desulfurare. In caz contrar, termocentrala n-o sa se poata conforma cu normele eu­­ropene in domeniul protectiei me­diu­lui, iar in acest caz va fi inchisa.

Datorii de nu pot duce!
La prima vedere, imprumutul de la japonezi pare extrem de avantajos, dobanda mica, perioada de gratie ma­re, de zece ani, iar perioada de ram­bursare de 30 de ani. Daca facem un calcul, cinci ani deja au trecut, iar cre­ditul este scadent incepand cu 2015. Mai trebuie spus ca, la ne­go­cierea creditului, japonezii au con­di­ti­onat acordarea acestuia, una dintre ele fiind ca locurile pe care se vor pu­ne instalatiile de desulfurare sa fie mo­dernizate. Aceasta conditie costa Complexul Energetic Turceni aproxi­mativ 300 milioane de euro doar pentru cele mai vechi grupuri energeti­ce, respectiv 3 si 6. Complexul a reusit to­tusi sa ia un credit de la Banca Europeana de Reconstructie si Dezvoltare, BERD, de 170 milioane de euro si se afla in negocieri pentru un alt credit de inca 150 milioane de euro. Doar pa­na aici daca facem un calcul, Complexul Energetic Turceni are credite in valoare de peste 500 milioane de euro la JBIC si BERD. Este o datorie imen­sa pe care Complexul Turceni nu o va putea achita.

Lasand la o parte incapacitatea companiei de a face fata creditelor, aspect care nici macar nu i-a interesat pe cei din fruntea societatii energetice, gramada de bani a fost imediat impartita cum trebuie. Peste 60% din banii japonezilor au fost deja folositi, iar intarzierile la lucrari sunt destul de mari. Cei care au castigat cei 220 milioane de euro pentru realizarea instalatiilor de desulfurare la cele patru grupuri energetice pana in 2013 au fost austriecii de la AUSTRIAN ENERGY & ENVIRONMENT & Co. KG. Numai ca firma austriaca a fost obligata sa dea mai departe din lucrari unor firme "portocalii". Asa s-a intamplat ca de "halci" importante din lucrare sa se ocupe firme de apartament, cu doi angajati, off-shore-uri sau societati falimentare.

×