Prima achiziție tematică făcută de Administrația Prezidențială pentru anul în curs a fost parafată la data de 29 decembrie 2023, însă a fost făcută publică pe SEAP (Sistemul Electronic al Achizițiilor Publice) abia în primele zile ale lunii februarie.
Este vorba despre un contract ce poartă numărul SG/17089 din 2023, care are ca obiect furnizarea de energie electrică pentru Palatul Cotroceni și este un contract subsecvent la un acord-cadru încheiat de aceeași autoritate contractantă în data de 27 aprilie 2023. Aflăm, din anunțul de atribuire, că Administrația Prezidențială a impus drept criteriu de atribuire cel mai bun raport calitate - preț, din care prețul ofertei a cântărit 90 la sută din decizia cumpărătorului, iar cantitatea de energie electrică produsă din surse regenerabile a cântărit doar 10 procente din aceeași evaluare.
În final, Administrația Prezidențială a dispus semnarea contractului cu SC Speeh Hidroelectrica SA, pentru 764.643,34 de lei fără TVA, adică pentru 909.825,7 lei cu TVA pe lună. Această sumă trebuie să acopere consumul de electricitate de la Palatul Cotroceni doar pentru patru luni, așa cum rezultă din documentația de atribuire citată.
Cum justifică instituția încheierea contractelor fără licitație
Un calcul aritmetic simplu arată că, pentru fiecare lună, Administrația Prezidențială va plăti companiei Speeh Hidroelectrica SA câte o factură de 227.408,43 de lei cu TVA, adică de 46.424,8 euro.
Nu doar suma rezultată uluiește, ci și modalitatea prin care Președinția României a decis să atribuie acest contract. Mai exact, contractul a fost atribuit fără publicarea prealabilă a unei invitații de participare la o procedură concurențială de ofertare în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, nefiind organizată nicio licitație deschisă.
Justificarea acestui demers este aceea că „nicio ofertă și nicio ofertă-cerere de participare depusă nu au fost adecvate, dintre cele înscrise la licitația deschisă organizată de autoritatea contractantă”.
Se mai precizează, de asemenea, că, potrivit prevederilor articolului 104 alineat 1, litera „a” din Legea 98/2016 privind achizițiile publice, cu modificările și completările ulterioare, „autoritatea contractantă are dreptul de a aplica procedura de negociere fără publicarea prealabilă a unui anunț de participare pentru atribuirea contractelor de achiziție publică, a acordurilor de lucrări sau de servicii dacă, în cazul unei proceduri de licitație deschisă, licitație restrânsă ori procedură simplificată de selecție de oferte organizate pentru achiziția produselor, serviciilor sau lucrărilor respective nu a fost depusă nicio ofertă sau solicitare de participare sau dacă au fost depuse numai oferte sau solicitări de ofertă de participare neadecvate, cu condiția să nu se modifice în mod substanțial condițiile inițiale ale achiziției și la solicitarea Comisiei Europene, să fie transmis acesteia un raport”.
Aproape 50.000 de euro, lunar, pe gaz
Administrația Prezidențială nu a făcut rabat nici la rezervele de gaze naturale pentru Palatul Cotroceni, dar nici pentru un sediu adițional, amplasat în Sibiu. Tot la data de 29 decembrie 2023, a fost atribuit contractul subsecvent SG/17091/2023, aferent acordului-cadru încheiat sub numărul SG/7325 din mai 2023, și care vizează furnizarea de gaze naturale.
Ca și în cazul contractului privind achiziția de energie electrică, Palatul Cotroceni arată că a impus drept criteriu de atribuire cel mai bun raport calitate - preț, unde componenta financiară a cântărit 92% din evaluare, iar tipul de informare a cântărit restul de procente.
De această dată, contractul subsecvent se întinde pe o perioadă de șase luni, însă nici acum nu a fost organizată o licitație deschisă, nefiind publicată în prealabil o invitație la o procedură concurențială de selecție de oferte în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, fiind folosită aceeași justificare ca și în cazul achiziției de curent electric.
Afacerea a fost adjudecată de SC Electrica Furnizare SA, pentru 1.217.873,64 de lei fără TVA, respectiv pentru 1.449.296,63 de lei cu TVA inclusă. Asta înseamnă că pentru fiecare dintre cele șase luni aferente, Palatul Cotroceni plătește pentru gazele naturale câte 241.544,94 de lei cu TVA, respectiv 49.294,9 euro.
Președinția a procedat identic și în 2023
Adunate, costurile lunare pentru curent electric și gaze naturale în 2024, suportate de Administrația Prezidențială se ridică la aproape 100.000 de euro. În 7 iunie 2023, Palatul Cotroceni a încheiat, tot fără licitație, cu Electrica Furnizare, un contract pe 7 luni, pentru gazele naturale, în valoare de 1.061,515,1 lei cu TVA, ceea ce înseamnă că, lunar, a plătit 151.645 de lei (33.948 de euro).
De asemenea, în 28 aprilie 2023, Administrația Prezidențială a parafat cu Speeh Hidroelectrica SA un contract, pe opt luni, pentru furnizarea de energie electrică, în valoare de 1.578.240,4 lei cu TVA, ceea ce a însemnat, lunar, câte o factură de 197.286,3 lei (40.262,51 de euro).