x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete 1,2 milioane de lei, pe gardul Cotroceniului

1,2 milioane de lei, pe gardul Cotroceniului

de Ion Alexandru    |    23 Feb 2024   •   07:20
1,2 milioane de lei, pe gardul Cotroceniului

Palatul Cotroceni a atribuit cel mai consistent contract subsecvent aferent acordului-cadru parafat în urmă cu doi ani și care vizează reconstrucția gardului împrejmuitor al sediului care găzduiește Administrația Prezidențială.

Afacerea a fost încheiată chiar la începutul acestei luni și scoate din bugetul Președinției României nu mai puțin de 1,2 milioane de lei. Până în prezent, Administrația Prezidențială a cheltuit, pe aceste lucrări, peste 612.000 de euro, dintr-un buget total alocat pentru întreaga investiție de peste 1,3 milioane de euro. Contractul-cadru și cele trei contracte subsecvente au fost atribuite fără licitație și au fost adjudecate de o companie care este abonată la afacerile similare ale mai multor instituții de forță ale statului.

„Jurnalul” a dezvăluit, încă de acum doi ani, că interesanta investiție pe care o face Administrația Prezidențială, demarată în a doua jumătate a celui de-al doilea mandat al lui Klaus Iohannis, vizează gardul din beton armat, care împrejmuiește Palatul Cotroceni. Încă din data de 2 mai 2022, instituția a inițiat o procedură de achiziție, în vederea încheierii unui acord-cadru pentru contractarea lucrărilor aferente reparării gardului care înconjoară Complexul „Palat Cotroceni”, descriind, în cuprinsul anunțului publicat pe portalul SEAP (Sistemul Electronic al Achizițiilor Publice), și suprafața care urmează a fi reabilitată. Astfel, se arăta că urmau a fi reparați minimum 62 de metri liniari de gard și maximum 1.972 de metri liniari de gard, aproximativ doi kilometri, în decursul derulării acestui acord-cadru. Iar în baza contractelor subsecvente care urmează a fi încheiate, trebuie reabilitați, punctual, între 62 și 520 de metri liniari de gard.

Contracte fără licitație

Pentru această afacere, Administrația Prezidențială a pus la bătaie un buget total estimat de 6.730.216,8 lei fără TVA. Lucrările de reparații generale și de renovare respective nu au fost contractate printr-o procedură de licitație deschisă, prima instituție a statului român alegând calea procedurii simplificate de selecție. Trei luni mai târziu, la această procedură de achiziții au fost primite trei oferte. Dintre care două au fost calificate de Administrația Prezidențială ca fiind neconforme, iar cea de-a treia, admisibilă. Drept pentru care, în data de 18 august 2022, Președinția României a și atribuit ofertantului câștigător contractul având numărul SG/9991/2022, în valoare de 5.497.943,21 de lei fără TVA, respectiv de 6.545.552,4 lei cu TVA inclusă.

La data de 2 septembrie 2022, Președinția a atribuit primul contract subsecvent, în valoare de 507.903,82 de lei fără TVA, adică de 604.405,5 lei cu TVA. Apoi, la data de 11 ianuarie 2023, a fost încheiat cel de-al doilea contract subsecvent, în valoare de 993.278,69 de lei fără TVA, respectiv de 1.182.001,6 lei cu TVA inclusă, iar, așa cum am arătat mai sus, în data de 1 februarie 2024, Administrația Prezidențială a parafat și al treilea contract subsecvent, în valoare de 1.021.283,45 de lei fără TVA, adică de 1.215.327,3 lei cu tot cu TVA.

În total, din acest contract, au fost angajate lucrări totalizând un buget de 3.001.743,4 lei cu tot cu TVA, ceea ce înseamnă 612.599 de euro.

În ce constau aceste lucrări

Conform caietului de sarcini, există mai multe etape pentru reabilitarea gardului prezidențial, începând cu lucrările de întreținere a suprafeței tencuite a gardului exterior și a stâlpilor din beton armat. Apoi, parapetul și ancadramentele din mozaic spălat vor fi curățate prin abraziune ușoară sau biocidare. Iar pentru remedierea capacului din țigle ceramice se vor demonta și înlătura țiglele și coamele sparte sau fisurate. Țiglele și coamele nedegradate vor fi curățate mecanic, chimic sau prin spălare. Suprafețele reparate și curățate se vor impermeabiliza prin impregnare cu soluție hidrofugă.

Din aceeași documentație aflăm că există și câteva prevederi suplimentare, cum ar fi cele pentru Tronsonul 4 - Poartă acces auto Panduri - Poartă pietonală „Leu”. Aici, în curtea interioară, la o distanță de aproximativ 50 de centimetri față de linia interioară a gardului, se va monta un dren pentru captarea și colectarea apei în exces. Iar în ceea ce privește Tronsonul 6 - Intrare în Muzeul Național Cotroceni - Poarta pietonală „Leu”, gardul împrejmuitor are și rol de zid de sprijin pentru amenajarea spațiilor verzi și a căilor de acces auto. Lucrările vizează și refacerea hidroizolației pe toată înălțimea gardului aflată sub cota terenului amenajat, plus o gardă de siguranță de 30-40 de centimetri peste această cotă, precum și refacerea fundației.

Termenele de finalizare

Durata totală a acestui acord-cadru este de 48 de luni (patru ani), de la momentul demarării proiectului, ceea ce înseamnă că gardul Palatului Cotroceni va fi reabilitat undeva pe la jumătatea mandatului viitorului președinte al României. Iar lucrările vor fi derulate pe etape și tronsoane.

Astfel, Tronsonul 1, care vizează traseul Poarta „Marinescu”, colț cu strada Ana Davila, avea un termen de execuție de 90 de zile. Tronsonul 2, aferent traseului Poarta „Marinescu” spre Poarta Grădina Botanică avea un termen de execuție de 120 de zile. Tronsonul 3, cuprins între Poarta Grădina Botanică și intrarea în Muzeul Național Cotroceni, are un termen de execuție de 270 de zile. Tronsonul 4, cuprins între Poarta Pietonală „Leu” și Poarta acces Panduri are termen de execuție de 90 de zile. Tronsonul 5, dintre Poarta Auto „Leu” și Intrarea Pietonală „Leu” are termen de execuție în 120 de zile. Tronsonul 6, dintre Intrarea în Muzeul Național Cotroceni și Poarta Acces „Leu” trebuie executat în 360 de zile. Tronsonul 7, cuprins între strada Ana Davila și Poarta acces auto Corp C6 are termen de finalizare 120 de zile. Tronsonul 8, dintre Poarta acces auto Corp C6 și Corpul C6 are termen de execuție de 150 de zile, iar Tronsonul 9, dintre Corpul C6 și Poarta auto Panduri, are termen de finalizare în 360 de zile.

Firma executantă, abonată la contractele instituțiilor de forță

Firma care și-a adjudecat contractul-cadru, dar și toate contractele subsecvente, se numește SC Șantier în Lucru SRL, a fost înființată în data de 3 februarie 2017 și are ca principal obiect de activitate „lucrările de construcție a clădirilor rezidențiale și nerezidențiale”. Compania are sediul în comuna Domnești, județul Ilfov și este deținută de doi asociați persoane fizice. Este vorba despre Alina Dumitru și despre Tiberiu Constantin Dumitru, acesta din urmă fiind în ultimii ani și administratorul societății. Ulterior, în 4 octombrie 2022, Tiberiu Dumitru i-a cesionat compania Alinei Dumitru. Nu este singurul contract pe care această firmă îl derulează cu Administrația Prezidențială. La data de 1 iulie 2020, în plină pandemie, firma a primit un contract de 198.668,63 de lei fără TVA, pentru execuția de lucrări de reparații hidrotehnice.

SC Șantier în Lucru SRL are însă în palmares contracte puse la bătaie de Școala Națională de Pregătire a Agenților de Penitenciare Târgu Ocna, numeroase unități militare ale MApN, Spitalul de Urgență al MAI, IGPR, Ministerul Afacerilor Externe, Inspectoratul General pentru Imigrări, dar și mai multe primării și consilii județene.

×