Doiniţa Băsescu, soţia lui Mircea Băsescu, a fost propulsată, în anul în care cumnatul de la Bucureşti se pregătea să devină preşedinte al României, în funcţia de consilier local al Primăriei Constanţa, din partea Partidului Democrat. Un bun punct de plecare pentru o serie de afaceri bănoase, unele investigate astăzi de procurori. Altele sunt încă în sertare.
Reţeaua penală a familiei fostului preşedinte a fost proiectată, pentru afaceri la nivel înalt, încă de pe vremea când Traian Băsescu candida pentru al doilea mandat la Primăria Capitalei. „Jurnalul Naţional” prezintă, în exclusivitate, modul cum aripa clanului prezidenţial din Constanţa a fost propulsată în administraţia locală şi, de aici, în cele mai dubioae afaceri derulate în Portul Constanţa Sud-Agigea.
În timp ce Traian Băsescu, preşedinte al Partidului Democrat, căuta, în vara anului 2004, să pună mâna pe un al doilea mandat de primar general al Capitalei, familia sa de la Constanţa a acces, la rândul ei, într-un post în administraţia locală.
Este vorba despre Lenuţa Doiniţa Băsescu, soţia fratelui penal al fostului preşedinte, care a candidat şi ocupat, în perioada 2004-2008, postul de consilier local în cadrul Consiliului Local al Municipiului Constanţa, pe listele Partidului Democrat.
Alianțele politice care au stat la baza afacerilor
De altfel, potrivit unei declaraţii pe propria răspundere, soţia lui Mircea Băsescu precizează, sub semnătură privată, că este membru al Partidului Democrat. Lenuţa Doiniţa Băsescu, născută la data de 8 mai 1955, în Odobeşti, judeţul Bacău, a fost chiar verificată, la cererea primarului Constanţei, Radu Mazăre, de către Colegiul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS), care a stabilit că soţia fratelui lui Traian Băsescu nu a desfăşurat, înainte de 1989, activităţi de poliţie politică.
Lenuţa Doiniţa Băsescu
Lenuţa Doiniţa Băsescu, cunoscută de publicul larg drept naşa nepotului lui Bercea Mondial, a fost propulsată nu doar în afacerile politice ale partidului condus de cumnatul Traian, de la Bucureşti, dar şi în afacerile comerciale ale soţului ei, Mircea. În declaraţiile de avere depuse la început şi sfârşit de mandat la Consiliul Local, Doiniţa Băsescu preciza că deţine acţiuni în cadrul firmelor „A.C.M. Constanţa”, Prod Cros Constanţa şi M.B. Company SRL, toate controlate de Mircea Băsescu şi de apropiaţi ai acestuia, printre care se numără şi Anca Ivaşcu, devenită, ulterior, directoare a sucursalei BRD Constanţa.
În mandatul Consiliului Local Constanţa 2004-2008 au existat, din partea Partidului Democrat, doar patru consilieri: Doiniţa Băsescu, Constantin Chirilă, Dănuţ Nicuşor Moisoiu şi un alt personaj controversat, membru, potrivit DNA, al mafiei din Portul Constanţa Sud Agigea, Laurenţiu Mironescu.
Primăria Constanța
Chiar şi în patru oameni, gruparea politică reprezentată de soţia lui Mircea Băsescu în administraţia locală avea un cuvânt greu de spus.
Asta, deoarece, în total, Consiliul Local număra 27 de membri, dintre care patru de la PD, şapte de la PNL (aliaţi politici cu Traian Băsescu la vremea respectivă) şi alţi trei consilieri din partea PRM, iar rivalii politici de la PSD numărau doar 13 reprezentanţi.
Cumnata preşedintelui, Doinița Băsescu, a devenit colegă cu Laurenţiu Mironescu, cel care, în 2011, pe vremea când deţinea funcţia de secretar general al Ministerului de Interne, a fost arestat de procurorii DNA pentru infracţiuni de corupţie şi contrabandă în Vama Constanţa
Relaţia dintre familia Băsescu şi Mironescu, întreţinută la Consiliul Local Constanţa, s-a fructificat în anii 2008-2009, când nepoata lui Traian Băsescu, Raluca, a intrat în afaceri cu Laurenţiu Mironescu într-o firmă suspectată că a depozitat armament expirat adus din Taiwan.
Laurențiu Mironescu/ Foto - Agerpres
<< Eu am transmis un mesaj cumnatei mele prin care îi rog să ne ierte. (...) Regret că nu am putut să ne ridicăm la nivelul demnității, al rangului la care am ajuns. Probabil că nu am fost pregătiți. Cred că toată lumea are ceva de învățat din asta. (...) E greu să fii frate, respectiv cumnată de președinte >> - Doiniţa Băsescu, după reţinerea lui Mircea Băsescu
Afaceri vechi cu Sorin Traşcă
Relaţia dintre Raluca Băsescu şi Sorin Traşcă a fost oficializată odată cu numirea celor doi în funcţia de cenzori ai societăţii Global Business & Investments SRL, ai cărei acţionari sunt Adriana Opreanu şi fiul lui Mircea Băsescu, Dragoş Băsescu – cercetat sub control judiciar pe cauţiune pentru şantajarea unui om de afaceri bucureştean.
Firma în cauză este implicată într-un alt scandal cu iz penal, derulat după reţeta afaceristului Puiu Popoviciu cu Universitatea de Știinţe Agronomice Bucureşti, cu care s-a asociat pentru dezvoltarea cartierului rezidenţial de lux din nordul Capitalei.
Dragoș Băsescu
Grupul de Investigaţii Politice (GIP) dezvăluia, în aprilie 2009, că SC Global Business & Investments SRL s-a asociat cu Staţiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Pomicultură Constanţa, într-un contract încheiat pe 15 ani, pentru cercetarea ştiinţifică în producţia în agricultură. În realitate, dezvăluie GIP, afacerea urmărea să dezvolte un cartier rezidenţial pe un teren de 30 de hectare, aparţinând Fermei 10 Agigea, situată între staţiunile Agigea şi Eforie Nord.
Implicaţi într-un scandal
Asociatul Ralucăi Băsescu şi fostul coleg al Doiniţei Băsescu, Laurenţiu Mironescu, a devenit, la începutul anului 2011, secretar general al Ministerului Administraţiei şi Internelor, sub mandatul lui Traian Igaş, la conducerea Guvernului fiind Emil Boc.
Mircea Banias
În luna mai a aceluiaşi an, DNA a început urmărirea penală împotriva lui Laurenţiu Mironescu, a senatorului PDL Mircea Banias, a fostului șef al Direcţiei Domenii Portuare din cadrul Companiei Naţionale Administraţia Porturilor Maritime Constanţa, Eugen Bogatu, dar şi a altor 27 de persoane pentru infracţiuni de corupţie în legătură cu activităţiile de import-export de mărfuri provenite din afara graniţelor Uniunii Europene, infracţiuni desfăşurate pe raza Direcţiei Regionale de Accize şi Operaţiuni Vamale Constanţa. Toate persoanele în cauză au fost reţinute, mai puţin senatorul Banias, care beneficia de imunitate. În urma reţinerii, Emil Boc l-a destituit din funcţie pe Laurențiu Mironescu.
Depozitul de armament, marele tun neclarificat nici până astăzi
Soţia lui Mircea Băsescu şi-a încheiat activitatea de consilier în vara anului 2008, mai exact în luna iunie, când au avut loc noi alegeri locale. O lună de zile mai târziu, mai exact în data de 31 iulie 2008, Petrică Constantin Oprea şi Oana Ionela Roşu, acţionarii firmei constănţene Interprest Trading SRL, decid să cesioneze unele părţi sociale.
Oana Ionela Roşu decide chiar să iasă de tot din societate, cedând acţiunile către o anume firmă SC Carbofarm Europa SRL Agigea. Petrică Constantin Oprea păstrează o parte din acţiuni, iar restul le vinde către Raluca Băsescu, fiica lui Mircea şi a Doiniţei Băsescu, dar şi către Laurenţiu Mironescu (fostul coleg de partid şi de consiliu local al cumnatei lui Traian Băsescu), precum şi către o anume Paraschiva Chirica.
În ceea ce priveşte Carbofarm Europa SRL, aceasta a fost înfiinţată în 29 mai 2003, sub denumirea de Tomis Imobiliare SRL Constanţa, cu un acţionar unic în persoana lui Traian Pasali. Ulterior, firma este cumpărată de către Ioan Toanchina, membru PDL Constanţa, şi Sorin Groza, care schimbă atât denumirea firmei, obiectul de activitate (depozitări portuare) şi sediul, pe care îl mută în incinta Portului Agigea Sud.
Port Agigea-Sud
În 2008, Ioan Toanchina iese din firmă, iar Sorin Groza devine acţionar unic. Nu însă pentru mult timp, deoarece, la data de 15 iunie 2009, firma este achiziţionată de către Liu San Kuen, din Hong Kong, şi Cris Iordache, din Constanţa, Sorin Groza rămânând doar administrator.
1.884 de tone de armament expirat din Taiwan au ajuns în România prin Portul Agigea. Presa a scris că acestea au ajuns prin depozitele firmelor care aparțineau familiei Băsescu.
Vapoare din Taiwan
Activitatea firmei Interprest Trading SRL este legată de un scandal privind un posibil trafic cu muniţie din Taiwan, în care a fost implicată, în anul 2009, familia lui Mircea Băsescu. Raluca Băsescu a fost asociată, în anul respectiv, cu un anume Sorin Traşcă, în societatea Ice Age SRL. În ianuarie 2009. în Portul Constanţa Sud Agigea au intrat 1.884 de tone de armament expirat din Taiwan, ce urmau să fie delaborate în Bulgaria.
Unul dintre vapoare, însă, a sosit în România în baza unui contract încheiat cu firma Oxo Network Corporation, patronată de Cornel Purcărea. Muniţia a fost transportată, ulterior, la Uzina Mecanică Băbeni, judeţul Vâlcea, nu înainte de a fi depozitată în depozitul firmei Ice Age SRL, în care a fost acţionară Raluca Băsescu.
A scăpat cu fuga
Mezina lui Mircea Băsescu a ieşit din acţionariatul firmei la câteva zile de la izbucnirea scandalului în presă, însă surse din zona Constanţa af irmă că muniţia a fost depozitată inclusiv în depozitele de la Agigea ale celeilalte firme în acţionariatul căreia apar Raluca Băsescu şi Laurenţiu Mironescu, Interprest Trading SRL. Asta, deoarece, în realitate, societatea Ice Age SRL nu deţinea licenţă pentru depozitare de armament şi muniţie.