x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Agenția Națională Antidrog, o instituție a formelor fără fond – partea a II-a

Agenția Națională Antidrog, o instituție a formelor fără fond – partea a II-a

de Ciprian Demeter    |    02 Sep 2023   •   17:26
Agenția Națională Antidrog, o instituție a formelor fără fond – partea a II-a

În continuarea dezvăluirilor privind Agenția Națională Antidrog, în acest articol voi arăta cât de profesionaliști sunt anumiți angajații din această agenție.

În data de 24.08.2023 am trimis o cerere, conform Legii nr.544/2001 privind liberul  acces la informaţiile de interes public, în care am formulat două întrebări.

1.         Vă rugăm să ne comunicați care sunte cele trei ONG-uri care au aplicat pentru PIN – Programul de interes național?

2.         Vă rugăm să ne comunicați care este specializarea membrilor comisiei de evaluare a dosarelor PIN.

La prima întrebare, agenția antidrog a răspuns că alocarea finanțării s-a realizat cu respectarea, ATENȚIE, Legii nr. 350/2022 referitoare la regimul finanțărilor nerambursabile din fondurile publice. Așa cum se poate observa, eu am întrebat care sunt cele trei ONG care au aplicat pentru PIN, nu cum au fost alocate finanțările. Surpriza a venit când am verificat Legea 350/2022 care în fapt se referă la ”instituirea Zilei sportului românesc în prima duminică din luna iunie”.

La întrebarea care sunt denumirile celor trei ONG-uri care au aplicat pentru PIN – Programul de interes național, Agenția Națională antidrog a răspuns că nu s-a semnat niciun acord pentru a face publice datele de identificare a acestor terți.

Trebuie să recunosc faptul că am rămas surprins de răspunsurile date de agenție, deoarece persoana care se ocupă de comunicare nu știe că numele unui ONG nu face parte din categoria date de identificare. Mai mult decât atât, fiind bani publici au obligația de a furniza aceste date. În acest caz, există o suspiciune rezonabilă: cine și de ce are interesul de a ascunde numele celor trei ONG-uri?

La a doua întrebare, în legătură cu specializarea membrilor comisiei de evaluare a dosarelor PIN, agenția a răspuns în același registru, în sensul în care “toți membrii comisiei activează în domeniul antidrog”, și din care se observă că nu se oferă un răspuns pentru întrebarea adresată.

”Specializare” se referă la ce diplomă/calificare au obținut prin absolvirea studiilor, cum ar fi jurist, psiholog, chimist, etc.

Agenția Națională Antidrog desfășoară cursuri de formare în domeniul antidrog adresate atât cadrelor didactice și medicale, cât și angajaților din Ministerul Afacerilor Interne, polițiști din cadrul structurilor de poliție rutieră, ordine publică, prevenirea criminalității, etc.

Agenția Națională Antidrog a fost prima structură din cadrul Ministerului Afacerilor Interne care a achiziționat aparate de detectare a prezenței drogurilor în salivă (Drugger) în anul 2013, iar specialiștii Agenției Naționale Antidrog au efectuat testări cu acest aparat conducătorilor auto opriți în trafic de către poliția rutieră.

Sursa: https://www.mai.gov.ro/conducatori-auto-testati-antidrog-in-trafic/ (comunicat MAI postat in 04.02.2013)

Pe parcursul anului 2023 au fost intensificate acțiunile în sistem integrat pentru prevenirea accidentelor de circulație. Angajatii ANA participă zilnic la activități desfășurate în parteneriat cu poliția rutieră, aceștia având rolul strict de a informa conducătorii auto cu privire la intrarea în vigoare a legii Anastasia, campania de informare realizată de mass media, promovare zilnică atât TV, cât și online, este foarte amplă, fiind nejustificată prezența specialiștilor ANA în stradă pentru a împărți odorizante auto. Acesta este un mod superficial de a acționa, asigurând strict vizibilitatea instituțională în mass media, folosirea neadecvată a resursei umane și așa insuficientă.

Sursa: https://www.politiaromana.ro/ro/stiri/actiune-in-sistem-integrat-pentru -prevenirea-accidentelor-de-circulatie/ (comunicat IGPR postat in 23 august 2023)

Astfel, așa cum este precizat pe site-ul Poliției Române, la secțiunea Acasă-Știri-Acțiune în sistem integrat pentru prevenirea accidentelor de circulație, la data de 23 august 2023 în cadrul activităților desfășurate de către politiștii poliției rutiere din București și Ilfov, împreună cu polițiști de ordine publică, de la acțiuni speciale și reprezentanți ai Agenției Naționale Antidrog au fost efectuate 21 testări cu aparate Drug Test.

Trebuie precizat faptul că în răspunsul formulat de Agenția Națională Antidrog la întrebarea despre numărul de aparate Drug Test care există în Agenția Națională Antidrog și care este frecvența de folosire, agenția a răspuns că există trei aparate folosite în scop didactic. La întrebarea despre frecvența de folosire, agenția nu a răspuns.

Întrebări:

1. Vă rugăm să precizați, de la data achiziționării până în prezent, numărul acțiunilor desfășurate în trafic în parteneriat cu poliția rutieră din cadrul IGPR în care ați folosit aparatele Drug Test din dotarea agenției, precum și numărul activităților cu scop didactic în care ați folosit aparatele Drug Test din dotarea ANA.

2. Vă rugăm să precizați pentru perioada septembrie 2022 până în prezent, de când conduceți Agenția Națională Antidrog, numărul acțiunilor desfășurate în trafic în parteneriat cu poliția rutieră, precum și numărul activităților cu scop didactic în care ați folosit aparatele Drug Test din dotarea agenției.

3. Vă rugăm să precizați dacă din septembrie 2022 până în prezent, de când conduceți ANA, ați achiziționat kituri de testare (teste) folosite pentru aparatele Drug Test și dacă agenția deține teste aflate în perioada de valabilitate pentru utilizare, necesare funcționării aparatelor DrugTest din dotarea ANA atât în scop didactic, cât și în scop practic.

4.  Vă rugăm să precizați dacă angajații ANA care participă la activitățile în sistem integrat menționate în comunicatele IGPR manevrează sau utilizează aparatele Drug Test din dotarea IGPR? Ce fac efectiv angajații ANA în cadrul acțiunilor de oprire și testare a conducătorilor auto în trafic?

5.  Vă rugăm să precizați dacă în cadrul activităților cu scop didactic menționate de dumneavostră în răspuns sunt incluse și sesiuni de formare privind modalitatea de folosire a aparatelor Drug Test adresate angajaților din cadrul poliției rutiere; în caz afirmativ, vă rugăm să precizați numărul activităților desfășurate din septembrie 2022 până în prezent, de când conduceți Agenția Națională Antidrog.

La întrebarea a doua ”dacă Matei Vlad Pascu a fost evaluat de vreo comisie din cadrul Agenției Naționale Antidrog”, trebuie făcute niște precizări.

Agenția Națională Antidrog desfășoară activități de evaluare a persoanelor consumatoare de droguri având la bază ordonanța de evaluare dispusă de DIICOT, în conformitate cu Legea 143 din 2000 privind prevenirea și combaterea traficului și consumului ilicit de droguri, actualizată în 2023.

Totodată, în conformitate cu prevederile legale, Agenția Națională Antidrog a elaborat o procedură internă care descrie demersurile care trebuie efectuate de specialiști pentru a informa beneficiarul ordonanței de evaluare dispuse de DIICOT cu privire la invitația în cadrul CPECA - Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog pentru efectuarea evaluării de specialitate, telefonic și transmitere invitație scrisă prin secretariatul instituției care are achiziționate servicii poștale.

Sursa: https://www.gandul.ro/actualitate/ce-cocktail-de-substante-interzise-consumase-vlad-pascu-soferul-drogat-care-a-provocat-un-carnagiu-in-statiunea-2-mai-20042360/amp/

Declarația directorului Agenției Naționale Antidrog comisar șef de poliție,  Ramona Dabija, pentru ziarul Gândul “Deși noi am invitat familia Pascu, pe Vlad Pascu și pe părinții lui să vină la ANA pentru a le acorda sprijin psihologic, aceștia ne-au ignorant total, nu ne-au contactat niciodată, a spus Ramona Dabija, care a precizat că invitația a fost transmisă în decembrie 2022, prin poșta, cu confirmare de primire”.

Declarația directorului Ramona Dabija nu are nicio legătură cu realitatea, deoarece nu avea cum să-l invite pe Vlad Pascu împreună cu părinții pentru consiliere din cauză că, potrivit  comunicatului DIICOT, ultimul dosar penal a fost deschis la data comiterii infracțiunii 03.02.2022 când Vlad Pascu era major, avea 18 ani. La data de 21.12.2022 s-a dispus de către DIICOT evaluarea făptuitorului de către CPECA - Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog al Agenției Naționale Antidrog. Deci nu avea cum să invite majorul însoțit de părinți pentru consiliere, deoarece, în fapt era dispusă o evaluare de către un procuror într-o speță de trafic de droguri.

În acest caz intervin câteva întrebări la care Agenția Națională Antidrog trebuie să răspundă:

1.  Există o procedură internă care să descrie demersurile care trebuie efectuate de specialiștii antidrog pentru a informa beneficiarul ordonanței de evaluare dispuse de DIICOT unde să se prezinte pentru a se efectua evaluarea de specialitate?

2.  Care au fost demersurile specialiștilor antidrog la care nu a răspuns Matei Vlad Pascu?

3.  Demersurile specialiștilor antidrog pentru efectuarea evaluării numitului Vlad Pascu la care faceți referire în răspunsul forumulat sunt diferite de invitația adresată părinților lui Vlad Pascu, invitație la care faceți referire în declarația dumneavoastră pentru ziarul Gândul? Care este data impresiunii ștampilei poștale a invitației emise de Agenția Națională Antidrog adresată părinților lui Vlad Pascu? Au recepționat aceștia invitația? În cazul în care invitația transmisă părinților lui Vlad Pascu a fost remisă ANA, precizați care este data impresiunii ștampilei poștale de retur către ANA a scrisorii remise de Poșta Română? 

4.  A fost transmisă citație sau informare scrisă de către specialiștii antidrog desemnați să efectueze evaluarea numitului Matei Vlad Pascu, dispusă prin ordonanță de evaluare DIICOT? Acesta a recepționat scrisoarea? În cazul în care informarea scrisă a fost remisă de agenție, precizați care este data impresiunii ștampilei poștale de transmitere a citației de către Agenția Națională Antidrog numitului Vlad Pascu, precum și data impresiunii ștampilei poștale de retur către ANA a scrisorii remise de Poșta Română?

5.  În situația în care beneficiarul nu a recepționat informarea scrisă de către specialiștii antidrog desemnați să efectueze evaluarea numitului Matei Vlad Pascu, cum ar fi putut să știe că trebuie să se prezinte în vederea efectuării evaluării antidrog?

6.  În conformitate cu art. 19, alin 1 din legea 143 din 2000 privind prevenirea și combaterea traficului și consumului ilicit de droguri, actualizată în 2023, evaluarea consumatorului se face de către centrul de prevenire, evaluare și consiliere antidrog din cadrul Agenției Naționale Antidrog. Vă rugăm să precizați care este CPECA - Centrul de prevenire, evaluare și consiliere antidrog desemnat pentru evaluarea numitului Matei Vlad Pascu?

Așa cum putem observa, în cadrul Agenției Naționale Antidrog, există așa-ziși specilialiști în comunicare, care ori nu înțeleg întrebările, ori nu vor să răspundă la întrebări deoarece doresc ascunderea unui adevăr.

Există momente în viață în care regreţi un lucru pe care l-ai fi putut face şi totuşi nu l-ai făcut, iar de aici derivă întrebarea firească: oare cum ar fi fost dacă aş fi făcut...? Aici mă refer la faptul că poate dacă acest Matei Vlad Pascu ar fi fost consiliat în decembrie 2022, astăzi nu mai aveam cazul 2 Mai, când două suflete tinere au murit nevinovate.

×