x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete „Eroare” de 3 milioane, într-o declarație de avere. Acțiune ANI, în prag de campanie electorală

„Eroare” de 3 milioane, într-o declarație de avere. Acțiune ANI, în prag de campanie electorală

de Ion Alexandru    |    22 Noi 2023   •   08:20
„Eroare” de 3 milioane, într-o declarație de avere. Acțiune ANI, în prag de campanie electorală

Agenția Națională de Integritate a făcut o „captură” importantă, continuând, așa cum se pare, o acțiune demarată de cei de la DNA, în vara acestui an. Inspectorii de integritate au constatat, zilele trecute, existența unor diferențe nejustificate între averea dobândită și veniturile realizate în perioada exercitării mandatelor, în valoare de 4.048.566 de lei, în cazul a trei aleși locali.

Unul dintre acești aleși locali este nimeni altul decât primarul comunei ilfovene Corbeanca, Valeriu Anton, unde a fost constatată existența unei diferențe nejustificate, în cuantum de 3.061.855 de lei între averea dobândită de edil și veniturile realizate de acesta, împreună cu familia sa, în perioada exercitării funcției publice.

Primarul Valeriu Anton a fost trimis în judecată, în stare de arest preventiv, de către procurorii Direcției Naționale Anticorupție, la data de 14 iunie 2023, pentru că, în calitatea sa de edil al comunei Corbeanca, dar și de președinte al Comisiei Locale pentru stabilirea dreptului de proprietate asupra terenurilor, ar fi săvârșit infracțiuni de luare de mită în formă continuată, spălare de bani în formă continuată, instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată și participație improprie la fals intelectual.

Conform rechizitoriului DNA, între luna august a anului 2009 și luna octombrie a anului 2019, primarul Valeriu Anton i-a pretins unei persoane, pentru a-i rezolva favorabil cererile de restituire a unor terenuri amplasate pe raza localității Corbeanca, terenuri care fuseseră confiscate de regimul comunist, jumătate din drepturile asupra acestor proprietăți, după care ar fi primit, prin intermediari, foloase necuvenite în cuantum de 3.523.661 de euro. 

 

„Prada”, vândută pe bani grei

 

Banii ar reprezenta sumele provenite din valorificarea a 9 hectare de teren arabil, vândute în anul 2019, contra a 450.000 de euro, a altor 7 hectare de teren forestier vândute în perioada 2012 – 2019 cu suma de 1.665.080 de euro, dar și a 50% din drepturile de despăgubire de la ANRP pentru 45 de hectare de teren arabil, vândute în anul 2017 cu 1.418.581 de euro.

„Pentru a disimula natura foloaselor primite cu titlu de mită și beneficiarul real al acestora, la cererea primarului Anton Valeriu au fost încheiate mai multe acte notariale autentificate, în cazul unora dintre acestea fiind folosite și documente falsificate”, susțin procurorii DNA.

Edilul a fost arestat preventiv pe 5 mai 2023, împreună cu nepotul său, Robert Ilie Mihăilă, cel care a intermediat afacerea cu cele 45 de hectare.

 

Are, oficial, de restituit 1,4 milioane de euro

 

Dacă te uiți în declarația de avere a primarului din Corbeanca, ai putea crede că edilul este aproape sărac, în comparație cu acuzațiile care îi sunt aduse. El figurează cu 5 terenuri la Corbeanca, achiziționate în 1995, 2006, 2007 și 2008, cu suprafața totală de 11.174 de metri pătrați, la care se adaugă o casă de locuit, tot la Corbeanca, cu suprafața de 284 de metri pătrați, pe care primarul a cumpărat-o în anul 1995.

În rest, Valeriu Anton nu prea deține nimic. Nu are mașină, nu are obiecte de valoare, nu deține nici măcar un leu în vreun cont sau depozit bancar. Are 50% din capitalul social al unei companii pe nume SC DVS Frigos SRL. În schimb, este dator vândut. Are datorii de 1.393.869 de euro către First Bank (287.369 euro), către Valentin Neagu (555.000 de euro), către Florin Marian Baciu (366.500 de euro) și către Dumitru Tatuta (185.000 de euro),

În declarația de avere completată în 2022, primarul preciza un venit anual de 87.526 de lei, în timp ce soția sa, Elena, a câștigat 34.178 de lei ca agent de vânzări la SC Valicomp Prodeximn Corbeanca.

 

Soția, salariată la firma nepotului, coinculpat în dosarul DNA

 

Firma la care lucrează soția primarului Valeriu Anton este deținută, în prezent, chiar de nepotul său, cercetat în același dosar de la DNA, Robert Ilie Mihăilă, și se ocupă cu betoane. Compania a fost înființată chiar de către primar, însă, în 2008, a cesionat-o către un anume Alexandru Ștefănuc. Acesta din urmă i-a revândut-o primarului câteva luni mai târziu, după care, în 2011, compania îi avea drept acționari pe Robert Ilie Mihăilă și pe o anume Cornelia Voicilă. Din 2020, nepotul edilului este asociatul unic.

În ceea ce privește compania SC DVS Frigos SRL, aceasta este deținută, în părți egale, de primarul Valeriu Anton și de un anume Ștefan Valentin, iar administratorul firmei este Alexandru Ștefănuc.

Valeriu Anton este primar la Corbeanca din anul 2008, iar din punct de vedere politic, a activat în UNPR, după care s-a mutat la PRM. ANI a sesizat în cazul lui Comisia pentru cercetarea averilor de pe lângă Curtea de Apel București.

 

Încă doi aleși, unul de la PNL și celălalt de la PSD, dați pe mâna Comisiei de cercetare a averilor

 

Tot zilele trecute, inspectorii Agenției Naționale de Integritate au mai constatat existența unei diferențe nejustificate, în cuantum de 777.547 de lei între averea dobândită și veniturile realizate de către viceprimarul comunei Rona de Sus, județul Maramureș, ex-consilier local, Ioan Ruscovan. Acesta din urmă este viceprimar PNL, în cazul său, ANI a sesizat Comisia pentru cercetarea averilor de pe lângă Curtea de Apel Cluj.

De asemenea, a mai fost constatată o diferență nejustificată în cuantum de 216.137 de lei între averea dobândită și veniturile realizate împreună cu familia de către Mariana Sîrbuleț, fost consilier local al comunei Bucșani, județul Dâmbovița, în mandatul 2016 – 2020. Mariana Sîrbuleț a fost reprezentantul PSD în Consiliul Local Bucșani. În cazul acesteia, ANI a sesizat Comisia pentru cercetarea averilor de pe lângă Curtea de Apel Ploiești.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×