Ce poate recomanda un om de afaceri, atât de mult încât să primească de la stat contracte de 1,4 miliarde de euro? Cheia pare a fi legăturile pe care acesta le are cu puterea politică, pe vremea când cele mai “grase” lucrări finanţate de instituţiile statului au încăput pe mâna clientelei de partid.
Trimis în judecată pentru evaziune fiscală şi spălare de bani, fostul consilier al primarului general Traian Băsescu se află în topul afaceriştilor conectaţi la bugetul de stat.
Prin firma sa de asfaltări, Theodor Berna a încheiat, în perioada în care la putere s-a aflat Partidul Democrat Liberal, nu mai putin de 138 de contracte. Afacerile cele mai importante au fost cele derulate cu Primăria Capitalei, atât pe vremea lui Adriean Videanu, dar şi în timpul primului mandat al lui Sorin Oprescu. Dar şi primările de sector s-au arărătat, în aceeaşi măsură, binevoitoare cu firma apropiatului fostului preşedinte.
Peste 1 miliard de euro este cifra contractelor pe care Tehnologica Radion, societatea controlată de afaceristul Theodor Berna, le-a încasat de la administraţia bucureşteană, în timpul mandatului lui Adriean Videanu la Primăria Capitalei, dar şi în primul mandat al lui Sorin Oprescu.
Cei mai mulţi bani s-au scurs în conturile asfaltatorului de la bugetul Administraţiei Străzilor, condusă, până anul acesta, de “Blonda de la străzi”, aşa cum este cunoscută Alina Roman. “Jurnalul Naţional” prezintă în premieră schema acestor contracte.
Fosta şefă de la străzi este cunoscută ca o apropiată a Elenei Băsescu
Primările şi regiile bucureştene, principalii parteneri de afaceri
Regia Autonomă de Distribuţie a Energiei Termice Bucureşti, Primăria Capitalei, Administraţia Străzilor, primăriile tuturor celor cinci sectoare, Administraţia Parcurilor sau Apa Nova au atribuit, în perioada 2007 – 2012, către firma lui Theodor Berna, nu mai putin de 73 de contracte de lucrări, în valoare totală de 3,95 miliarde de lei cu TVA.
Societatea fostului consilier al primarului Traian Băsescu a mers la aceste lucrări fie individual, fie în parteneriat cu alţi constructori agreaţi politic. Lucrările prestate în această perioadă de către SC Tehnologica Radion au constat de la reabilitaea străzilor, turnat asfalt, achiziţionarea de însemne rutiere şi până la reabilitarea termică a blocurilor din toate sectoarele Capitalei.
Pe locul fruntaş al acordării contractelor pe bandă rulantă în folosul firmei Tehnologica Radion se poziţionează Administraţia Străzilor Bucureşti,instituţie aflată în subordinea Primăriei Capitalei şi condusă, în perioada acestor afaceri, de către Alina Roman, poreclită “blonda de la străzi”, omul democrat-liberalilor.
Tehnologica Radion a încheiat cu această instituţie un număr de 21 de contracte de lucrări, care se ridică la suma totală de 1,148.838.647,61 lei cu TVA, adică peste 291,2 miloane de euro.
Însă afacerile lui Theodor Berna cu instituţia la care a lucrat ca şi consilier nu se opresc aici. Chiar Primăria Capitalei a contractat, prin licitaţie publică sau prin negociere direct, Tehnologica Radion, pentru lucrări de reabilitare drumuri şi infrastructură rutieră, inclusiv în privinţa căilor de rulaj ale tramvaielor, sau la consolidarea pasajelor Lujerului, Obor sau Băneasa.
507.017.342,23 lei cu TVA (peste 134,5 milioane de euro) pentru 9 contracte a primit compania lui Theodor Berna de la Primăria Capitalei în perioada de 2007-2012
Primăriile de sector, la fel de generoase
Business-ul nu s-a rezulamt doar la Primăria Capitalei. Firma drumarului fostului preşedinte al României a derulat contracte cu absolut toate primările de sector, fără excepţie. În principal, compania a fost contractată să efectueze lucrări de reabilitare şi modernizare a străzilor secundare sau a aleilor dintre blocuri, în cartierele de locuinţe care nu intră în aria de competenţă a Primăriei Capitalei. De asemenea, a participat la lucrări de extindere a reţelelor de apă şi canalizare în aceste zone, în tandem cu alte societăţi abonate la contractele administraţiei bucureştene, dar şi la reabilitarea termică a imobilelor.
- Primăria Sectorului 1 a atribuit SC Tehnologica Radion SRL patru contracte de lucrări publice, în valoare totală de 24.564,744,04 lei cu TVA (5,64 milioane de euro).
- Administraţia Domeniului Public Sector 2, aflată în subordinea primarului Neculai Onţanu, a fost mult mai generoasă, însă, cu firma lui Berna. “Jurnalul Naţional”
a identificat nu mai putin de 12 contracte încheiate de această autoritate contractantă, în valoare de 108.956.231,4 lei cu TVA (aproximativ 30 milioane euro).
- În ceea ce priveşte Primăria Sectorului 3, condusă, la vremea respectivă, de un alt apropiat al lui Traian Băsescu, Liviu Negoiţă, aceasta a atribuit societăţii Tehnologica Radion opt contracte, în valoare de 1,276.708.588,01 lei cu TVA, adică peste 323,5 milioane de euro.
- Primăria Sectorului 4 încheiat, la rândul ei, contracte cu aceeaşi firmă, 10 la număr, în valoare de 895.512.610,91 lei cu TVA (226,62 milioane de euro).
- Instituţia condusă, până anul acesta, de Marian Vanghelie, s-a dovedit, în schimb, mult mai zgărcită. Administraţia Domeniului Public de sector a atribuit firmei Tehnologica Radion un singur contract, în valoare de 10,6 milioane de lei cu TVA, adică 3,02 milioane de euro.
- La fel ca şi Primăria Sectorului 6, condusă la acea dată de actualul condamnat Cristian Poteraş, care, în mod inexplicabil, a încheiat cu firma lui Berna doar două contracte, în valoare totală de 1,27 milioane de lei cu TVA (303.937 euro).
Tehnologica Radion a mai derulat contracte, însă, şi cu RADET (1.658.129,7 euro cu TVA), Apa Nova (11.900 euro), precum şi cu Administraţia Lacuri Parcuri Bucureşti (178.547 euro cu TVA).
Sume fabuloase şi de la CNADNR şi Consiliul Judeţean Ilfov
Afaceri la fel de spectaculoase au fost derulate de firma Tehnologica Radion cu mult mai multe administraţii locale. Însă, dacă administraţia bucureşeană a însemnat pentru Theodor Berna contracte de un miliard e euro, la mare distanţă se clasează Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR), aflată în subordinea Ministerului Transporturilor şi controlată, până în 2012, de oameni, de asemenea, apropiaţi ai lui Traian Băsescu sau PDL.
Din 2007, până în 2012, Tehnologica Radion a încheiat cu această companie contracte privind reabilitarea, modernizarea, asfaltarea unor drumuri judeţene sau naţionale, inclusiv a Centurii Municipiului Bucureşti, dar a furnizat şi servicii de deszăpezire în cadrul programelor multianuale 2007-2011, 2011 – 2014. În total, fie singură, fie în consorţiu cu alţi asfaltatori, firma lui Theodor Berna a încasat de la CNADNR 13 contracte, în valoare totală de 919.756.340,71 lei cu TVA. Adică aproximativ 250 de milioane de euro.
Milioane peste milioane
O jumătate de milliard de lei, mai exact 590.657.858,28 lei cu TVA (159,6 milioane de euro) este valoarea contractelor pe care Tehnologica Radion le-a încasat, tot în perioada “portocalie”, de la Consiliul Judeţean Ilfov, condus, pe atunci, de fostul PDL-ist Cristache Rădulescu dar şi de la instituţii aflate în zona de control a acestuia. Astfel, Consiliul Judeţean Ilfov a atribuit nu mai putin de 20 de contracte, în valoare de 524.485.512,79 lei cu TVA. Consiliul Local al Oraşului Chitila a încheiat cu firma lui Theodor Berna două contracte î valoare de 10,28 milioane lei cu TVA, Consiliul Local Chiajna un contract de 23,78 milioane lei ciu TVA, iar regia judeţeană de apă şi canal un alt contract, în valoare de 32,11 milioane lei cui TVA.
Schema contractelor şi distribuţia pe regiuni
Foarte multe instituţii au agreat conpania Tehnologica Radion, în perioada PDL. Redăm , pe scurt, lista acestor autorităţi şi valoarea contractelor atribuite.
• Agenţia Naţională de Îmbunătăţiri Funciare - 3 contracte, în valoare de 1,8 milioane euro
• Municipiul Medgidia – 6 contracte, în valoare de 7,16 milioane euro
• Comuna Limanu, judeţul Constana – un contract în valoare de 603.821,43 euro
• Consiliul Judeţean Giurgiu – 3 contracte în valoare de 5,76 milioane euro
• Consiliul Judeţean Ialomiţa – 4 contracte în valoare de 7,9 milioane euro
• Consiliul Judeţean Dolj – 2 contracte în valoare de 12,4 milioane euro
• Municipiul Brăila – 3 contracte în valoare de 4 milioane euro
• Municipiul Slobozia – un contract în valoare de 131.380.39 euro
• Primăria Oraşului Mizil – un contract în valoare de 1,94 milioane euro
• Consiliul Judeţean Dâmboviţa – 2 contracte în valoare de 10,36 milioane euro.
Dosar penal pentru evaziune fiscală
Theodor Berna este trimis în judecată, alături de şase persoane fizice şi de mai multe firme, într-un dosar de evaziune fiscală şi spălare de bani cu un prejudiciu calculat de către anchetatori la 100 de milioane de euro. Berna a fost arestat preventiv în 19 august 2014, iar în luna noiembrie a fost trimis în judecată, alături de inculpaţii Mirela Fodor, Ana Rotundu, Valentin Rarincă, Coca Tănase, Viorel Mirică şi Ervin-Silviu Lupu.
În acelaşi dosar, au fost trimise în judecată mai multe firme controlate de Theodor Berna. Astfel, în dosar au fost inculpate SC Tehnologica Radion SRL, SC Temix Construct SRL, SC Proiect Alfa Capital Constrcut SRL şi SC Teloxim Con SRL, sub acuzaţiile de evaziune fiscală şi spălare de bani. Ulterior, în luna decembrie a anului trecut, Theodor Berna a fost plasat în arest la domiciliu.
Valoarea prejudiciului cauzat bugetului de stat din comiterea infracţiunii de evaziune fiscală este de 111.007.553 lei, iar din săvârşirea infracţiunii de spălare de bani, de 395.785.691 lei, susţin procurorii de la Parchetul Curţii de Apel Ploieşti, care au instrumentat acest dosar.