x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Baconschi, chiriaş de lux pe banii statului

Baconschi, chiriaş de lux pe banii statului

23 Sep 2012   •   18:36
Baconschi, chiriaş de lux pe banii statului

Ajuns celebru cu ocazia alegerilor prezidentiale din 2009 cand, ambasador la Paris fiind, a fost acuzat ca a patentat votul la secunda si a rasturnat scorul in favoarea lui Traian Basescu, lui Teodor Baconschi, fost ministru de Externe intre timp, pare sa i se fi urcat celebritatea la cap. Ceea ar fi o posibila explicatie pentru cheltuielile nejustificate din banii statului la care s-a dedulcit chiar daca nu mai reprezenta pe nimeni. La inceputul acestei luni, liberalii l-au acuzat pe Baconschi ca in ultima parte a misiunii sale ca ambasador la Paris a locuit intr- un apartament de lux pe care l-a pastrat si dupa ce a parasit postul. "Dupa ce Teodor Baconschi si-a incheiat misiunea de ambasador al Romaniei la Paris si s-a intors la Bucuresti, timp de inca 10 luni, statul roman, prin Ministerul Afacerilor Externe (MAE), a platit in continuare chirie pentru apartamentul de lux in care a locuit in ultima parte a misiunii in Franta. Evident, fata de jaful din perioada guvernarii Boc, suma nu este mare. Este vorba de 78.000 de euro. Dar pentru ce s-au aruncat punctual acesti bani, pentru un apartament care a stat gol timp de 10 luni, suma este imensa si total nejustificata. Probabil MAE a platit aceasta suma pentru unul sau eventual doua weekend-uri petrecute de Baconschi la Paris dupa ce nu a mai fost ambasador", a declarat fostul premier Calin Popescu Tariceanu, la Scoala de vara a Organizatiei Femeilor Liberale. Prezent la aceeasi reuniune, si ministrul Culturii, Puiu Hasotti, a spus ca Guvernul Boc a tinut apartamentul de la Paris timp de zece luni, apartament pentru care a platit chiria si in care nu a locuit nimeni. "Apartamentul a fost tinut pentru Baconschi, isi imaginau ca o sa se duca si o sa stea si dansul in acest apartament o zi-doua intr-un an", a spus ministrul Culturii.

"Locuinta a fost ocupata." MAE: Ba nu!
In urma acestor dezvaluiri, Baconschi a emis si semnat un comunicat de presa in care incearca sa-si spele, pe puncte, onoarea de "brand", dupa cum se autointituleaza. "1. Contractul s-a prelungit pentru urmatorul ambasador, care locuieste in prezent acolo. 2. Contractul continea o clauza de reziliere oneroasa in caz de notificare din scurt. Continuarea contractului, in perspectiva sosirii la post a noului ambasador, era mai putin costisitoare decat lichidarea acestuia si apoi platirea taxelor de agentie imobiliara pentru incheierea unui nou contract. 3. Pana la venirea noului ambasador, locuinta a fost ocupata de seful interimar al Misiunii, Insarcinat cu Afaceri. 4. Nu am mai calcat in acel apartament nicio secunda dupa ce am preluat mandatul de ministru al Afacerilor Externe", a explicat Baconschi pe 17 septembrie.

La solicitarea colegilor de la Antena 3, Ministerul Afacerilor Externe precizeaza ceea ce liberalii au spus de la inceput, contrazicandu-l pe Baconschi: apartamentul a stat gol timp de 10 luni, respectiv din ianuarie 2010 pana in septembrie 2010, cand a sosit la post noul ambasador al Romaniei la Paris, Bogdan Mazuru. In toata aceasta perioada, la carma MAE s-a aflat Teodor Baconschi, numit ministru de Externe in decembrie 2009, dupa ce a fost rechemat de la Paris. "In decembrie 2009, domnul Teodor Baconschi a fost rechemat in tara. Avand in vedere ca procedura de numire a noului ambasador fusese demarata, chiria diminuata prin contractul precedent (nr. de la 8.500 de euro la 6.025 de euro), iar costurile generate de rezilierea anticipata a contractului si eventuala inchiriere a unei noi locuinte ar fi fost mai costisitoare, conducerea MAE a aprobat in martie 2010 mentinerea contractului de inchiriere fara ca apartamentul sa fie locuit pana la data sosirii succesorului", se arata in precizarea MAE din 18 septembrie 2012. Cu alte cuvinte, ministrul de Externe Teodor Baconschi a aprobat ca apartamentul din Paris in care a locuit fostul ambasador Teodor Baconschi sa fie pastrat gol, chiria fiind platita de la bugetul de stat, deci din bani publici.

Apartamentul din Paris, lasat Roxanei Iftimie
In comunicatul transmis presei, Baconschi precizeaza la un moment dat ca, pana la venirea noului ambasador, locuinta a fost ocupata de seful interimar al Misiunii, Insarcinat cu Afaceri. Baconschi nu-i da numele, dar potrivit unor precizari ale MAE remise la solicitarea Jurnalului National, este vorba despre Roxana Iftimie, in prezent ambasador al Romaniei in Luxemburg. "Insarcinatul cu afaceri de la Ambasada Romaniei la Paris a fost doamna Roxana Daniela Iftimie, in perioada 17 ianuarie – 10 septembrie 2010, ulterior incheierii misiunii, in calitate de ambasador, a domnului Teodor Baconschi", a precizat MAE. Considerata o apropiata a fostului ministru de Externe, Roxana Iftimie a fost in perioada 2004-2009 Prim Colaborator, Ministru-Consilier la Ambasada Romaniei la Paris, iar in 2007 si 2010, Insarcinat cu Afaceri a.i. al Romaniei in Franta. Am incercat sa o contactam pe Roxana Iftimie pentru lamuriri, dar de la Ambasada Romaniei din Luxemburg ni s-a transmis ca este in concediu pana la 26 septembrie.

"Un branding, demis prin SMS
Teodor Beodor Baconschi a fost demis din functia de ministru de Externe la inceputul acestui an, pe 23 ianuarie, dupa ce intr-o postare pe blogul sau, i-a comparat pe protestatarii din Piata Universitatii cu o "mahala violenta si ineptag. In momentul in care a fost demis, Baconschi se afla la Bruxelles, iar premierul de atunci, Emil Boc, l-a anuntat de demitere printr-un sms. "Regret derapajele si stangaciile verbale ale unor colegi referitoare la protestatari. Am luat decizia revocarii ministrului de Externe, Teodor Baconschig, a declarat Boc. Sase luni mai tarziu, intr-o sedinta a Colegiului Director al PDL, cand s-a pus in discutie demisia lui Boc din fruntea partidului, iar intreaga conducere a partidului sa-si depuna mandatul, Gheorghe Stefan, zis Pinalti, i s-a adresat lui Teodor Baconschi, pe atunci prim-vicepresedinte al PDL: "Ce te tii, ba, de scaun?g. Potrivit Mediafax, Baconschi a replicat ca nu se tine de scaun si ca, indiferent daca este sau nu in conducerea PDL, "numele Baconschi este un brandg.

Nu s-a lasat dus din vila de ministru
Inca o dovada ca lui Baconschi ii place sa aiba, fara sa i se cuvina, spatiu locativ pe bani de la stat, este semnalul tras de Jurnalul National la inceputul lunii iulie. Desi nu mai era ministru inca din ianuarie, Baconschi continua sa ocupe, fara sa mai exercite vreo alta demnitate publica, un apartament de la RAAPPS. Situata in Bulevardul Kiseleff nr. 24, locuinta de 240 de mp i-a fost repartizata in calitate de ministru al Afacerilor Externe. Dupa ce a fost demis de la sefia MAE, el si sotia sa nu s-au indurat sa paraseasca locuinta de protocol. Asa ca a facut o cerere catre RAAPPS pentru a fi tolerat in continuare in spatiu. Baconschi mai avea insa si o casa, proprietate personala, pe care a inchiriat-o, dupa cum a inchiriat un imobil, tot de la RAAPPS, pentru Fundatia Crestin Democrata cu 820 euro lunar pe Amiral Balescu nr.19 (222 mp de casa si 366 mp de curte).

×