Contractele samsarilor de energie au devenit istorie. În luna februarie a acestui an, justiţia a pus capăt afacerii, după ce toate contestaţiile formulate de traiderii de energie au fost respinse. Pentru mulţi dintre băieții deștepți vremurile bune nu au apus însă. Şi-au umflat conturile cu milioane de euro şi s-au lansat în noi afaceri profitabile.
În timp ce alimenta cu energie câteva firme la preţuri sub costul de producţiei, Hidro-electrica era obligată în 2008, de fostul ministru al Economiei, Varujan Vosganian, să cumpere energie scumpă de la termocentralele Paroşeni şi Mintia pentru a-şi putea onora contractele de vânzare. Ce conta că Hidroelectrica se îndrepta vertiginos spre faliment, dacă banii veneau la cine trebuie. De exemplu, numai din vânzarea energiei către firme din grupul Alpiq, Hidroelectrica a pierdut în perioada 2006 - 31 mai 2012 circa 850 milioane de lei, susţine firma Euro Insol, administratorul judiciar al Hidroelectrica.
De la Pinalti transelectricu’, la Pinalti pinalu’ de acum
Unul dintre marii grei ai afacerilor cu energie ieftină a fost liderul PDL, Gheorghe Ștefan, primarul din Piatra- Neamţ. Prin încrengătura sa de firme, unele off-shore, a căpuşat Hidroelectrica ani de zile. Peri¬oada în care un simplu telefon de-al său schimba directorul general de la Transelectrica sau când secretarul de stat Claudiu Stafie îi dădea derogări de la lege pentru a face exporturi de energie ieftină, a trecut. Destrămarea combinaţiei nu l-a afectat prea mult, pentru că afacerile sale, derulate prin cei doi copii ai săi sau prin inter-puşi, s-au extins şi în alte domenii de activitate. Acum fostul geniu al combinaţiilor este cercetat în dosarul Micro¬soft pentru luare de şpagă. Ultima lovitură încasată de Pinalti a venit tot din partea procurorilor DNA, care i-au pus sub urmărire fiul (Gabriel Ştefan) şi nora, ei fiind acuzaţi că au ascuns mita primită de Pinalti în dosarul Microsoft.
Elveţianul Nicolas Buzăianu
Bogdan Nicolae Buzăianu este primul băiat deştept. El a fost chiar cel care a năşit afacerea energiei ieftine în peri¬oada în care naşul său, Dan Ioan Popescu, era ministru al Economiei. Prin celebra firmă Energy Holding, Buzăianu a reuşit să deţină, ani de zile, con-trolul abso-lut al co-merţului cu energie ief-tină de la Hidroelec¬trica. Lucru-rile au în-ceput să se schimbe după anul 2010, când Energy Holding a raportat pentru ultima dată profit (15,2 mil. lei, profit net). După acest an, odată cu deconectarea de la priza cu energie ieftină, aface¬rile sale au luat-o la vale.
În 2011, Energy Holding raporta o pierdere de 34,58 milioane de lei, în 2012 aceasta ajungea la 156,39 milioane de lei, iar în 2013 pierderea rapor¬tată era de 24,88 milioane de lei (pentru 2014 cifrele nu sunt încă disponibile).
Milioanele câştigate prin devalizarea Hidroelectricii i-au fost suficiente pentru a poza acum într-un mare om de afaceri elveţian, pentru că a renunţat la cetăţenia română şi s-a stabilit în Țara cantoanelor. Şi cum Nicolae nu dădea prea bine, şi-a zis Nicolas.
Cei de la Luxten rămân în top
O afacere aşa bănoasă nu aveau cum să o rateze tocmai mahării de la Luxten - Ionel Pepenică şi Claudiu Rădu¬lescu. Legăturile la vârfurile PDL s-au dovedit extrem de avantajoase pentru această firmă, ea primind numeroase contracte de la primăriile conduse de portocalii.
Deconectarea de la priza de curent ieftin nu i-a afectat prea mult. O dovedeşte şi profitul obţinut, care s-a menţinut aproape constant în perioada 2010-2013, la circa 41 de milioane de lei. O singură sincopă s-a înregistrat în anul 2012, când firma a raportat un profit net de „doar” 34,65 mili¬oane de lei.
Lista norocoșilor
Electrocarbon SA (are acelaşi acţionariat ca Elsid)
Profit:
2010 15 mil. lei
2011 20,28 mil. lei
2012 5,27 mil. lei
2013 1,64 mil. lei
Energy Financing Team Romania (EFT - o firmă implicată în comerţul cu energie din Balcani
Profit:
2010 4,68 mil. lei
2011 5,25 mil. lei
2012 5,87 mil. lei
2013 49,64 mil. lei
Euro-PEC (o firmă gălăţeană legată de fostul pedelist - actual PNL, Mircea Toader)
Profit:
2010 14,85 mil. lei
2011 2,7 mil. lei
2012 290.779 lei
2013 84.355 lei
La data deschiderii procedurii insol¬venței, Hidroelectrica era parte într-un număr de 11 contracte bilaterale de furnizare a energiei electrice, care, în condițiile pieței de energie electrică, erau păguboase pentru societate. Contractele bilaterale au generat în perioada 2006- 2012 pierderi financiare de mai bine de 1,1 miliarde de euro.