x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Băile Boghiș, băgate la apă. Războiul dintre Elena Udrea și Lia Stanca merge mai departe, în instanță

Băile Boghiș, băgate la apă. Războiul dintre Elena Udrea și Lia Stanca merge mai departe, în instanță

de Ion Alexandru    |    20 Ian 2022   •   07:10
Băile Boghiș, băgate la apă. Războiul dintre Elena Udrea și Lia Stanca merge mai departe, în instanță

Stațiunea Băi Boghiș, care a beneficiat de sprijin guvernamental, pe vremea când Elena Udrea conducea Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, localitatea primind fonduri de dezvoltare, direcţionate cu prioritate, își „trăiește” ultima etapă a existenței, după ce Curtea de Apel Cluj a dispus să anuleze toate deciziile anterioare ale judecătorului sindic și a dispus, la începutul acestei săptămâni, declanșarea procedurii falimentului.

Afacerea a fost prima pe care Elena Udrea a finanțat-o, după ce nu a mai fost ministru, în 2013, prin achiziția a jumătate din capitalul social. Lansarea stațiunii cu același nume a fost făcută cu mult fast, la momentul respectiv, ceea ce promitea o afacere de succes, pe care Udrea o derula împreună cu Lia Stanca, fosta soție a generalului de Securitate Viorel Stanca. În prezent, Elena Udrea se judecă, la Tribunalul București, cu Lia Stanca și cu fiica acesteia din urmă, într-un nou proces privind „acțiunea în răspundere contractuală”.

Decizia Curții de Apel Cluj. Din data de 17 ianuarie 2022, prin care s-a hotărât, definitiv, declanșarea procedurii falimentului celebrei companii SC Băi Boghiș SRL. Pune capăt unei inginerii financiare prin care, de mai bine de un an și jumătate, se duc lupte grele între fostele partenere de afaceri Elena Udrea și Lia Stanca. 

Ultimele etape ale acestei afaceri s-au consumat în 22 octombrie 2021, respectiv la începutul acestei săptămâni. Mai întâi, Tribunalul Sălaj confirma, în toamna anului trecut, planul de reorganizare judiciară a debitorului SC Băi Boghiș SRL, aflat în insolvență, propus de către creditorii care dețineau, împreună, minimum 20 la sută din valoarea totală a creanțelor cuprinse în tabelul definitiv al creanțelor. Acest tabel fusese, la rândul său, aprobat de adunarea creditorilor din data de 22 noiembrie 2020.

Conform acestui tabel, fosta parteneră de afaceri a Elenei Udrea, Elena Veronica Stanca (zisă Lia) se înscrisese cu 10,5% din totalul creanțelor cu drept de vot, iar fiica acesteia, Nadine Magda Stanca, cu 33,6 la sută. La acel moment, Elena Udrea, care, conform datelor de la Oficiul Național al Registrului Comerțului, deține 50 la sută din capitalul social al Băi Boghiș SRL, a transmis votul său cu privire la aprobarea acestui plan de reorganizare, prin corespondență. Însă, având în vedere faptul că, printr-o hotărâre a instanței, dată în cameră de consiliu, a fost admisă contestația formulată de Lia Stanca, a fost suspendată măsura administratorului judiciar ce avea ca obiect înlăturarea acesteia din tabelul creanțelor și includerea Elenei Udrea, pentru o creanță de 1.215521,15 lei, Adunarea Creditorilor a decis să nu se ia în considerare votul exprimat de fostul ministru al Turismului. 

Planul de reorganizare admis de Tribunal, desființat definitiv

În acest sens, la tabelul creanțelor au fost înscrise creanțe de 11.617.783.09 lei, din care compania Vidalis Impex SRL, cea care a predat patrimoniul către Băi Boghiș, la înființarea acestei din urmă formă, avea 1.133.005.54 de ei, Lia Stanca s-a înscris cu 1.215.521,15 lei, iar fiica acesteia, Nadine Magda Stanca, cu 4.306.587,74 de lei. Principalul creditor, SC Construcții Erbașu SA, este înscris la acest tabel al creanțelor cu 4.407.159,64 de lei. 

Planul de reorganizare propus a fost adoptat prin vot, în ciuda opoziției formulate de reprezentantul SC Construcții Erbașu SA. Acesta din urmă a motivat că Veronica Elena Stanca, Nadine Magda Stanca, SC Vidalis Impex SRL și un alt creditor minoritar, SC Palnax Oil SRL, sunt toate entități fizice și juridice controlate de Lia Stanca și că, prin urmare, voturile acestora nu pot fi luate în considerare. 

De altfel, această motivare este și punctul de la care a plecat Curtea de Apel Cluj, în hotărârea nr. 20/2022, remisă în 17 ianuarie, când a admis contestația formulată de SC Construcții Erbașu SA, împotriva sentinței civile nr. 903/2021, din 22 octombrie anul trecut a Tribunalului Sălaj. Drept pentru care, instanța de apel a și anulat hotărârea Tribunalului Sălaj, trimițând cauza către judecătorul sindic, pentru a deschide procedura falimentului față de SC Băi Boghiș SRL.

Un nou litigiu, la Tribunalul București

„Jurnalul” a prezentat, în urmă cu doi ani, că, în 20 noiembrie 2019, Elena Udrea, în calitatea ei de asociat al SC Băi Boghiș SRL, a transmis administratorului judiciar o notificare, prin care i-a adus acestuia la cunoștință faptul că a fost desființat un contract de cesiune de creanță, pe care fostul ministru l-a încheiat, în data 30 ianuarie 2019, cu Veronica Elena Stanca. Acest contract a avut ca obiect cesiunea unor contracte de împrumut pe care Elena Udrea le-a încheiat cu societatea SC Băi Boghiș SRL, în valoare de 1.990.597,03 lei. Din acest motiv a solicitat Elena Udrea înlocuirea creditoarei Veronica Elena Stanca din tabelul definitiv al creanțelor.

Pe surse, se pare că decizia de a denunța contractul de cesiune al acestor creanțe are la bază neachitarea prețului de către concesionar. Instanța a decis că Nadine și Lia Stanca au o creanță de doar 6,2 milioane de lei. În schimb, Elena Udrea pretinde că ar avea de recuperat de la Băile Boghiș investiția de aproape 1,6 milioane de lei. În 2018, ea și-a cesionat creanța către Lia Stanca, dar aceasta nu i-ar fi achitat suma în termen de șase luni.

Un ultim act al războiului financiar dintre Elena Udrea și asociatele sale din SC Băi Boghis SRL face obiectul unui alt proces, deschis de fostul ministru la Tribunalul București. Este vorba despre dosarul 32504/3/2021, din 10 noiembrie 2021, aflat pe rolul Secției a V-a Civilă, având ca obiect “„acțiunea în răspundere contractuală”. Elena Udrea are calitatea de reclamant, în timp ce Veronica Elena Stanca și fiica acesteia, Nadine Magda Stanca, au calitatea de pârâte. 

Instanța nu a stabilit, încă, un prim termen de judecată în acest proces.

Insolvența companiei. Cum s-au rostogolit împrumuturile. Operațiunea de preluare a patrimoniului

Deschiderea procedurii falimentului SC Băi Boghiș este, practic, finalul unei operațiuni de preluare forțată a patrimoniului imobiliar al stațiunii cu același nume de către familia Veronica Stanca, fosta parteneră de afaceri a Elenei Udrea, prin intermediul unor împrumuturi rostogolite și cesionate fiicei sale. Operațiunea a fost, de altfel, devoalată într-o altă decizie definitivă a judecătorilor de la Curtea de Apel Cluj. Stațiunea, care a aparținut unei firme închise, a fost cumpărată de Băi Boghiș SRL, cu bani împrumutați de Veronica Stanca, în septembrie 2013. Ulterior, în firmă a fost cooptată Elena Udrea, care a adus investiții, conform documentelor de la dosar, de 1,5 milioane de euro, dintre care aproximativ 2 milioane de lei prin intermediul companiei Construcții Erbașu SA.

Concret, sub pretextul încheierii unor acte în 4 ianuarie 2014, fiica Veronicăi Stanca, Nadine Magda, a preluat de la mama ei calitatea de creditoare a Băi Boghiș, după care, în septembrie 2017, societatea, administrată chiar de bunica ei, a garantat împrumutul către nepoată, cu tot patrimoniul societății. Patrimoniu aflat, la acel moment, sub sechestru penal instituit de DNA, dar și care era executat silit, într-un proces civil, de către SC Construcții Erbașu. Este vorba de aproximativ 73.000 de metri pătrați de teren intravilan și de multe căsuțe de vacanță construite pe el. În februarie 2019, Băi Boghiș SRL și-a cerut insolvența, iar familia Stanca s-a constituit creditor cu pretenții la patrimoniul stațiunii, în baza acestor acte pe care instanța de judecată le consideră lovite de fraudă. Elena Udrea, celălalt acționar al companiei, nu ar mai avea ce să recupereze din acest patrimoniu, la finalul procesului, la fel ca și ceilalți creditori înscriși la masa credală. Toate documentele care au fost atacate, încheiate în maniera descrisă mai sus, au fost desființate de Curtea de Apel București, printr-o decizie definitivă emisă în 16 iulie 2020.

Udrea a adus principalul investitor. Cel care a și obținut declararea falimentului

Mai trebuie spus că, la mai puțin de o lună de la înființarea companiei, a fost adoptată Hotărârea AGA, din 14 octombrie 2013, prin care s-a decis cooptarea unui nou asociat, nimeni alta decât Elena Gabriela Udrea. Aceasta din urmă s-a angajat să suporte investiții viitoare la Băi Boghiș, în limita a minimum 1,5 milioane de euro. De altfel, Udrea a adus principalul investitor al SC Băi Boghiș SRL, respectiv SC Construcții Erbașu SA, cu care SC Băi Boghiș SRL a încheiat un contract de investiții având numărul 559 din 14 februarie 2019. Apoi, în 4 ianuarie 2014, între fiica Veronicăi Elena Stanca, Nadine Magda Stanca, și SC Băi Boghiș a fost încheiat un act adițional la contractul de împrumut încheiat în 30 noiembrie, prin care stațiunea a fost cumpărată de la SC Vidalis Impex SRL. Documentul avea ca obiect cesionarea creanței în cauză, de la mamă la fiică. Apoi, prin Hotărârea AGA din 20 noiembrie 2017, SC Băi Boghiș SRL a admis constituirea unei garanții ipotecare asupra tuturor imobilelor stațiunii Băi Boghiș, constituite ca active ale societății, în favoarea Nadinei MagdaStanca, în limita sumei de 4.354.131.93 de lei.  Prin actul adițional încheiat între Veronica Elena Stanca, Nadine Magda Stanca și SC Băi Boghiș SRL, se menționează modificarea unor clauze ale acelui contract de împrumut, termenul de rambursare fiind redus până în data de 4 ianuarie 2018, iar penalitățile de întârziere au fost majorate la 0,5 la sută pe zi de întârziere.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Finanțarea alegerilor prezidențiale din 2009, un nou termen, azi, la Înalta Curte

Dacă, prin hotărârea Curții de Apel Cluj, se poate considera că Elena Udrea a repurtat o victorie în fața fostei sale partenere de afaceri, ex-ministrul Dezvoltării și Turismului nu are prea mult timp la dispoziție să sărbătorească, deoarece, astăzi, la Înalta Curte de Casație și Justiție are pe rol un nou termen în procesul privind finanțarea campaniei electorale prezidențiale din anul 2009.

Reamintim că, în luna martie a anului trecut, Elena Udrea a fost condamnată, de către Curtea de Apel București, la 8 ani de închisoare cu executare, în acest dosar. Fata cea mare a fostului președinte Traian Băsescu, Ioan Băsescu, a primit, la rândul ei, o pedeapsă de cinci ani de închisoare cu executare. 

Pe lângă cele două, fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Tulcea, Victor Tarhon, a fost condamnat la 4 ani de închisoare pentru luare de mită, fostul secretar general al Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului, Gheorghe Nastasia, a primit 6 ani de închisoare, iar Ioan Silviu Wagner, director general al Oil Terminal, acuzat de delapidare, a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare.

Pe lângă aceste condamnări, Ioana Băsescu şi Ioan Silviu Wagner trebuie să achite suma de 119.000 lei către SC Oil Terminal. Curtea de Apel a dispus confiscarea sumei de 1,9 milioane de lei de la Elena Udrea.

Apelurile care se judecă la Înalta Curte au fost formulate atât de către inculpați, care cer achitarea, cât și de către DNA. Procurorii vor, pentru Elena Udrea, o pedeapsă de 12 ani, iar pentru Ioana Băsescu, una de 15 ani de închisoare.

×