Cunoscut ca fiind unul dintre cei mai importanţi baroni locali ai PDL, actualul deputat PMP, Florin Popescu, apropiatul Elenei Udrea, urmează să primească verdictul instanţei într-un dosar trimis în judecată pentru opt infracţiuni de conflict de interese şi opt infracţiuni de fals în declaraţia de avere.
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a rămas în pronunţare, după ce, anul trecut, a respins cererile lui Popescu de infirmare, ca nelegal, a rechizitoriului prin care a fost deferit justiţiei.
Acesta este un prim dosar în care Popescu a fost trimis în judecată. DNA a înaintat, de asemenea, instanţei supreme un alt dosar în care acelaşi Florin Popescu este acuzat că, în perioada în care conducea Consiliul Judeţean Dâmboviţa, a perceput de la un om de afaceri cantitatea de 61 de tone de pui, care să fie împărţită în campania electorală pentru alegerile locale din anul 2012.
Deputatul PMP Florin Aurelian Popescu urmează să afle, mâine, verdictul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie în dosarul în care procurorii Secţiei de Urmărire Penală şi Criminialistică din Parchetul General l-au trimis în judecată, la mijlocul lunii iunie a anului trecut, pentru conflict de interese şi fals în declaraţii.
Anchetatorii au stabilit că, în perioada august 2009 – noiembrie 2010, în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Dâmboviţa, acesta a încheiat şapte acte adiţionale la un contract de lucrări semnat de instituţia publică în cauză cu firma Procor S.A. Târgovişte, la care Florin Popescu, împreună cu tatăl şi fratele său, a deţinut acțiuni.
Calitatea de acţionar în cadrul Procor S.A. a fost deţinută de Popescu până în data de 14 iulie 2008. Procurorii mai susţin că acelaşi Consiliu Judeţean a mai încheiat cu firma respectivă un alt contract de lucrări, Popescu realizand, astfel, în mod indirect, un folos material pentru sine şi pentru rudele sale.
Principalul folos material a fost acela al asigurării disponibilităţilor băneşti pentru firma Procor S.A., necesare, printre altele, pentru achitarea salariilor pentru tatăl şi fratele fostului preşedinte al Consiliului Judeţean Dâmboviţa, în perioada august 2008 – mai 2010, în sumă totală de 29.003 lei. Mai mult, din aceşti bani s-a asigurat plata chiriei datorate de Procor S.A. unei alte firme la care familia lui Popescu era acţionar majoritar, în sumă de 10.000 de euro pe lună, asigurând, totodată, solvabilitatea S.C. Procor S.A. în vederea achitării unui credit bancar contractat de firmă şi garantat cu un bilet la ordin avalizat de tatăl lui Florin Popescu.
A încercat să întoarcă dosarul la Parchet
Conform rechizitoriului, în perioada în care a deţinut funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Dâmboviţa, Florin Popescu a participat la AGA a trei firme în care avea calitatea de acţionar, şedinţe în cadrul cărora s-au luat hotărâri cu privire la o altă societate cu care primele trei derulau relaţii comerciale.
„Totodată, inculpatul, în aceeaşi calitate de preşedinte al unui consiliu judeţean, a făcut declaraţii necorespunzătoare adevărului cu ocazia depunerii declaraţiilor de avere din datele de 25.06.2008, 15.07.2008, 10.06.2009, 21.10.2010, 25.05.2011, iar, în calitate de deputat în Parlamentul României, a făcut declaraţii necorespunzătoare adevărului cu ocazia depunerii declaraţiilor de avere din 12.06.2007, 12.06.2008 şi 07.07.2008”, se mai arată în actul de acuzare.
Dosarul a ajuns pe rolul Secţiei Penale a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie în data de 16 iunie 2014. Pe 29 iunie, magistraţii au respins cererea lui Florin Popescu prin care a solicitat refacerea cercetării penale, constatând legalitatea rechizitoriului şi a administrării probelor. Procesul, pe fond, a avut până în prezent 12 termene de judecată.
Afacerea puilor electorali
La sfârşitul lunii iunie a anului trecut, DNA l-a trimis în judecată pe Florin Popescu, sub control judiciar, într-un alt dosar în care este acuzat de trafic de influenţă şi primire de foloase necuvenite. El este acuzat că, de asemenea, în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Dâmboviţa, a perceput şi primit de la un om de afaceri cantitatea de 61.000 de kilograme de pui grill, în valoare de 110.000 de euro, pe care ulterior a distribuit-o, în scop electoral, cetățenilor din județul Dâmbovița, cu ocazia campaniei electorale pentru alegerile locale din luna iunie 2012. Florin Popescu a candidat la acele alegeri pentru obţinerea unui nou mandat la conducerea Consiliului Judeţean. Dosarul a ajuns tot la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.