x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Jurnalista Elena Băsescu, în misiune de recuperare a 4.500 de lei

Jurnalista Elena Băsescu, în misiune de recuperare a 4.500 de lei

de Ion Alexandru    |    14 Iul 2023   •   08:00
Jurnalista Elena Băsescu, în misiune de recuperare a 4.500 de lei
Sursa foto: Christian CREUTZ

Angajată, la finalul lunii decembrie a anului trecut, la televiziunea Aleph News, fata cea mică a lui Traian Băsescu, EBA, figurează pe lista creditorilor companiei intrate recent în insolvență, cu o creanță salarială în cuantum de 4.506 lei. Asta, în condițiile în care, din documente oficiale semnate chiar de Elena Băsescu, aceasta a cumpărat, în 2020, un BMW X6 40I nou-nouț, care, la acel moment, valora 160.000 de euro. Iar anul trecut, Traian Băsescu i-a donat și apartamentul pe care și l-a atribuit, singur, de la stat, pe vremea când conducea Primăria Capitalei.

Fata cea mică a lui Traian Băsescu, Elena Băsescu, poreclită EBA, s-a înscris la masa credală, alături de alți salariați ai SC Aleph Media SRL, compania care administrează postul de televiziune Aleph News, patronat de Adrian Sârbu. Informația reiese dintr-un document publicat în Buletinul Procedurilor de Insolvență nr. 10786 din data de 22 iunie 2023, unde a fost transcris tabloul preliminar al creanțelor, aprobat în dosarul de insolvență 7014/3.2023 privind debitoarea SC Aleph Media. 

Tabloul preliminar al creanțelor a fost întocmit la data de 21 iunie 2023, în conformitate cu prevederile articolului 5, punctul 69, coroborat cu articolul 110 din Legea 85/2014.

Astfel, conform Anexei 1 la tabloul preliminar al creanțelor, care cuprind creanțele salariale înscrise la masa credală cu prioritatea prevăzută la articolul 163, punctul 3, din Legea 85/2014, sunt menționate 405 persoane fizice înscrise, cu o creanță totală solicitată în sumă de 7.011.074,08 lei, din care a fost aprobată o creanță de 7.007.623,12 lei. Ei, bine, la poziția 23 a acestei anexe o regăsim pe Elena Băsescu, cu o creanță înscrisă la masa credală în sumă de 4.506 lei, acceptată integral.

 

Contract de muncă încheiat în 28 decembrie 2022

 

Elena Băsescu a fost încadrată la televiziunea lui Adrian Sârbu, potrivit acestui tabel, în baza contractului individual de muncă nr. 748, încheiat la data de 28 decembrie 2022. Iar creanța salarială cu care aceasta s-a înscris face parte, așa cum arătam mai sus, din categoria prioritară. Legea 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvență prevede, la articolul 161, referitor la falimentul și lichidarea activelor - distribuția sumelor realizate în urma lichidării, că creanțele se plătesc, prioritar, dacă reprezintă taxe, timbre sau orice alte cheltuieli aferente procedurii instituite, inclusiv cheltuielile necesare pentru conservarea bunurilor din averea debitorului, pentru continuarea activității, precum și pentru plata remunerațiilor persoanelor angajate. 

Pe locul al doilea al ordinii priorității se află creanțele provenind din finanțări acordate, iar pe poziția a treia, cum este și situația Elenei Băsescu, se află creanțele izvorâte din raporturile de muncă.

 

Traseu profesional interesant

Iată cum, astfel, cariera în televiziune a Elenei Băsescu a durat nici șase luni. EBA are o carieră destul de interesantă. A început ca fotomodel, după care s-a angajat la Luxten, compania care se ocupa cu iluminatul public în București, pe vremea când „tăticul” Traian Băsescu era primar general al Capitalei.

În 2008, Elena a intrat în politică și a devenit secretara Organizației de Tineret a Partidului Democrat Liberal (PDL). Apoi, în 2009, a candidat la alegerile europarlamentare ca independent, fiind însă sprijinită cu voturi de partidul controlat de tatăl său. A devenit eurodeputată, pentru un mandat, care s-a încheiat în 2014.

În 2012, EBA s-a căsătorit cu Bogdan Ionescu, fiul controversatului afacerist Bebe Ionescu, de care, ulterior, a divorțat.

În 2016, Elena Băsescu s-a angajat la Camera de Comerț și Industrie, la Departamentul pentru Relații Internaționale. Iar în 2020 a candidat, fără succes, pentru un fotoliu de deputat în Parlamentul României. Nu înainte de a-și deschide o companie de comerț online cu haine pentru copii și mămici, denumită SC Eba Kids SRL. Firma a avut primul sediu social la aceeași adresă unde figura cu sediul social și compania de consultanță fondată de generalul SRI pensionat celebrul Dumitru Dumbravă, zis și „Câmpul tactic”. Apoi, a mutat sediul firmei în vila din Ștefan Mihăileanu, pe care Traian Băsescu și-a dat-o singur de la stat, pe vremea când conducea Primăria Capitalei. Anul trecut, EBA a lichidat afacerea. 

Înainte de a încerca o carieră de jurnalist, Elena Băsescu a ajuns, într-adevăr, să lucreze și la Parlament. În 2021, a fost angajată în funcția de consilier parlamentar la Camera Deputaților, fiind încadrată de grupul PSD la Comisia pentru Afaceri Europene. La acest traseu a contribuit actuala președintă a Comisiei Juridice din Camera Deputaților, deputata PSD Laura Vicol, care a recunoscut că are o relație de prietenie cu Elena Băsescu. Fiica lui „Petrov” a încasat, de la Parlament, o leafă lunară de 6.000 de lei.

 

 

Biata salariată, cu mașină de milionar

 

Este mai mult decât interesant că, în vara anului 2023, Elena Băsescu apare ca salariată de rând a unei firme intrate în insolvență, de la care încearcă să-și recupereze niște drepturi salariale în cuantum de 4.506 lei. Asta, în condițiile în care, pentru faptul că în toamna anului 2020 a candidat din partea Partidului Mișcarea Populară la alegerile parlamentare, a depus o declarație de avere din care rezulta că, tot în 2020, și-a achiziționat un autoturism BMW X6 40i, fabricat, de asemenea, în anul 2020. La acel moment, un astfel de autoturism era evaluat la 160.000 de euro.

La fel de interesant este faptul că această achiziție a fost făcută chiar dacă în anul fiscal anterior depunerii acestei declarații de avere Elena Băsescu nu a realizat niciun leu din venituri de natură salarială. La rubrica „venituri”, aceasta nota că a încasat „de la diverse instituții publice” o indemnizație pentru creșterea copilului în cuantum de 38.868 de lei pe an, la care se adaugă pensii alimentare de 60.000 de lei pe an.

Tot anul trecut, Elena Băsescu a devenit proprietară cu acte a apartamentului din strada Ștefan Mihăileanu pe care Traian Băsescu și l-a dat singur, ca primar general. După ce Băsescu a fost declarat colaborator al Securității, definitiv, de Înalta Curte de Casație și Justiție, fostul președinte a fost nevoit să evacueze vila de protocol din nordul Capitalei, primită de la RA-APPS. El nu s-a mutat în apartamentul din Mihăileanu, ci a donat această proprietate fiicei sale Elena Băsescu. Actul de donație este datat 25 mai 2022, iar proprietatea a fost evaluată la 158.000 de euro. Traian Băsescu și-a cumpărat un penthouse de lux, într-un complex rezidențial din zona Pieței Domenii, din Sectorul 1 al Capitalei.

 

×
Subiecte în articol: Elena Basescu bolid lux